FőoldalÜzletSorozatban készülhetnek a műholdak a martonvásári REMTECH-ben
2024. május 13., hétfő ::

Sorozatban készülhetnek a műholdak a martonvásári REMTECH-ben

A 4iG cégcsoporthoz tartozó REMRED Zrt. Martonvásáron tette le Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét.

Mint arról az ELEKTRONET folyóirat hasábjain annak idején hírt adtunk, a magyar kormány 2021-ben elfogadta az ország történetének első űripari stratégiáját, s az űripart jelölte meg fontos és fejlesztendő területként. Az űripar a technológiai fejlesztés csúcsát jelenti, rendkívül magas multiplikátorhatással rendelkezik, azaz az itt létrejövő innovációk, technológiai újítások sok más gazdasági szegmensben is megjelenhetnek. Ehhez a stratégiához kapcsolódik a REMTECH gyártásra, összeszerelésre, integrációra és tesztelésre is alkalmas gyáregysége, amely Európában egyedülálló moduláris technológiával, maximum négyszáz kilogramm tömegű műholdak gyártását, összeszerelését és tesztelését végzi majd. A 4000 négyzetméteres technológiai központban 1500 négyzetméteres speciális laboratóriumot hoznak létre, amely ISO8 és ISO5 minősítésű tisztatér-technológiával rendelkezik. Cél, hogy 2027-28-ban az első műhold elkészüljön az új üzemben.

A 4iG Csoport és a REMRED összefogásával elindított beruházás – amellett, hogy 2026-tól kulcsfontosságú szerepet játszhat a magyar és nemzetközi űriparban – a technológiai képességeivel a nemzeti szuverenitás és biztonságpolitika stratégiai eleme lehet.

A Martonvásáron megvalósuló beruházásnak köszönhetően Magyarország rövid időn belül a globális űrpiac egyik meghatározó szereplőjévé válhat. Már az űripari központ tervezésének fázisában a legnagyobb nemzetközi vállalatok és gyártó cégek ajánlották fel együttműködésüket, ami igazolja, hogy hatalmas a nemzetközi piaci igény az alacsony pályán keringő, legfeljebb 400 kilogrammos űreszközök, műholdak gyártására.

Forrás: 4ig.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény