FőoldalRendszerintegrátorEMV 2019 szakkiállítás: új automatizált EMC-vizsgálatokkal bővíti EMC-mérési kínálatát a Rohde & Schwarz
2019. április 30., kedd ::

EMV 2019 szakkiállítás: új automatizált EMC-vizsgálatokkal bővíti EMC-mérési kínálatát a Rohde & Schwarz

A Stuttgartban megrendezett EMV szakkiállításon a Rohde & Schwarz többek között olyan újdonságokkal lepte meg látogatóit, mint az új, R&S ELEKTRA EMC nevű mérőszoftver, amellyel automatizált előminősítő és végső minősítő vizsgálatok végezhetők, vagy az R&S AdVISE elnevezésű, automatizált vizuális ellenőrzéseket támogató program. A vállalat legfrissebb fejlesztéseit az 5G-eszközök parazita sugárzásainak mérésére szolgáló megoldások képviselik.

EMC-mérőberendezések élvonalbeli gyártójaként a Rohde & Schwarz rendkívül sokrétű termékpalettával rendelkezik az elektromágneses összeférhetőségi vizsgálatok terén, egyedi műszerektől kezdve egészen teljes, kulcsrakész rendszerekig terjedően. Emellett zavarjelek érzékelésére szolgáló, az elektronikus berendezések fejlesztési szakaszában használható, spektrumanalizátorokra épülő megoldásokat is kínál e gyártó. Termékválasztékában szerepel továbbá kifejezetten előminősítő és végső minősítő vizsgálatokhoz készült mérőszoftver, valamint különféle kiegészítő eszközök, például szélessávú erősítők, RF-kapcsolóberendezések és mérőantennák is. A Rohde & Schwarz a stuttgarti kiállítási központban, az EMV szakkiállításon tette közszemlére megoldásait 2019. március 19. és 21. között, a C2-es csarnok 619-es standjánál.

Automatizált előminősítő mérések és végső minősítés

R&S ELEKTRA EMC

Az elektronikus berendezések EMC-minősítése idő- és költségigényes. A Rohde & Schwarz új, R&S ELEKTRA EMC nevű mérőszoftvere korszerű kezelőfelülettel rendelkező, hatékony, automatizált mérőrendszerek alapjául szolgál. Két évvel ezelőtt jelent meg ez a programrendszer, először az R&S ELEMI-E nevű alapmodullal, amely fejlesztések során történő elektromágneses összeférhetőségi vizsgálatokat támogat. Az előminősítéshez és végső minősítéshez kidolgozott, rendre R&S ELEMI-A illetve R&S ELEMI-S elnevezésű szoftvermodul segítségével immár önműködően, kisebb-nagyobb mértékű automatizálás mellett végezhetők zavarkibocsájtási mérések. E programokkal kiválóan végrehajthatók a jelenlegi polgári, katonai és autóipari EMC-szabványok előírásai szerinti EMC-minősítések.

Az új, R&S ELEMS-C és R&S ELEMS-R jelű opciónak köszönhetően az R&S ELEKTRA vezetett és sugárzott zavarérzékenység (EMS) ellenőrzésére szolgáló mérőrendszerek vezérlésére is alkalmas. Az ehhez kapcsolódó kalibrálási műveleteket és kiértékeléseket végrehajtja a program, nagyrészt önműködően, majd a megfelelő generátor az IEC 61000 4-3 illetve 61000-4-6 norma által előírt szintű jeleket előállítja. Az R&S ELEKTRA a Rohde & Schwarz összes jelenlegi EMC-mérővevőjét, valamint e területen használható spektrumanalizátorát támogatja, hosszú távon pedig fokozatosan kiváltja majd a jól bevált, R&S EMC32 EMC szoftvert.

Az EMV 2019 szakkiállításon előminősítési és végső minősítési méréseket is szemléltetett a Rohde & Schwarz. Az előbbiek esetében az R&S ELEKTRA az R&S FPC1000 típusú spektrumanalizátort vezérli, amelyet a fejlesztők sok más célra is használhatnak. Ez a műszer ugyanis számos különféle kiegészítéssel (opcióval) bővíthető, többek között kiterjeszthető a működési tartománya vagy RF-előerősítő is aktivizálható benne. Az opciók, ha szükséges, feloldó kóddal engedélyezhetők. Zavarsugárzások észlelésére kiválóan alkalmas diagnosztikai berendezés az R&S FPL1-K54 jelű alkalmazással kiegészített, R&S FPL1007 típusú spektrumanalizátor. A zavarcsúcsokat és kritikus frekvenciákat önműködően vezeti fel egy listára, CISPR-detektorai segítségével pedig a hivatalos EMI-határértékeknek megfelelő, végső kiértékelés is végezhető velük.

Az R&S ELEKTRA az R&S ESW illetve R&S ESR típusú EMC-mérővevő vezérlésére is alkalmas, melyek különféle elektromágneses összeférhetőségi normák szerinti vizsgálatokra használhatók. A csúcskategóriás, R&S ESW44 típusú mérővevőt kiváló nagyfrekvenciás paraméterek és gyors működési sebesség jellemzi egészen 44 GHz-ig terjedően, míg az R&S ESR26 segítségével 26,5 GHz-ig hajthatók végre mérések ― szinte minden minősítő szabványt lefedve ez utóbbival. A Rohde & Schwarz az R&S FSWT26 típusú mérővevőjét is kiállította, amellyel a hatályos előírások szerint kompromittáló kisugárzások elemezhetők.

Teljes mértékben automatizált, vizuális ellenőrzés

rohde 19 3 3

A Rohde & Schwarz az R&S AdVISE elnevezésű, állapotjelzések, jelzőfények és képernyők video-alapú vizuális vizsgálatára szolgáló, megfigyelő-elemző programjának 3-as változatát is bemutatta. A képtartalom változásait megbízhatóan, önműködően jelzi ez a program, karaktereket, szimbólumokat és számokat felismerve. Az eseményjelző üzenetekhez küszöbértékek is beállíthatók. Az R&S AdVISE tökéletesen illeszkedik az R&S ELEKTRA szoftvercsomaghoz, lehetővé téve különféle események megfelelő frekvenciákkal, zavarszintekkel, vagy, például, antennapozíciókkal együtt történő elemzését.

Parazita sugárzások mérése a 1-es 5G-sávban (FR1)

R&S OSP230

A szakkiállításon a Rohde & Schwarz sugárzott parazita jelek mérésekre (RSE) szolgáló termékkínálata is a közönség elé került, amely immár az 1-es 5G-sávra (FR1) is kiterjed. Az R&S OSP230 jelű, nyílt kapcsoló- és vezérlőkörnyezet legújabb, rendkívül sokrétű és letisztult kezelőfelülettel rendelkező változata is ide tartozik. Ennek segítségével jelentősen egyszerűbben hajthatók végre el hordozható kommunikációs eszközökön végzett RSE-vizsgálatok, egymáshoz illesztett tesztrutinoknak és szűrőknek köszönhetően. Az erősítők és szűrők működési tartománya immár 18 GHz-ig terjed, a multiplexereké és frekvenciakeverőké pedig 90 GHz-ig.

RED-hez kapcsolódó mérési összeállítás

R&S TS8997

Az R&S TS8997 jelű tesztelő rendszer különféle készülékek a RED (Radio Equipment Directive), a rádiófrekvenciás berendezések minősítésére vonatkozó európai útmutató szerinti bevizsgálására szolgál. Emellett a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es sávban üzemelő rádiófrekvenciás berendezések ETSI EN 301 893 és EN 300 328 norma szerinti tesztelésére, valamint az FCC testület §15.247 és §15.407 számú előírásában foglalt mérésekre is használható, dinamikus frekvencia-kiválasztásra (DFS-re) kiterjedően is. Az R&S TS8997 segítségével nyolc antennás elrendezésig önműködően vizsgálhatók be az eszközök ― az említett szabványok szigorú követelményeit nemcsak teljesíti, de sok esetben felül is múlja ez a tesztelő összeállítás.

EMI-hibakeresés fejlesztések során

www.rohde-schwarz.com/ad/press/emc

Hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket az elektromágneses minősítő mérések során, célszerű elhárítani a rádiófrekvenciás zavarjelenségeket még a fejlesztés során, ennek megfelelően kialakítva egy termék felépítését. Az R&S FPC1000 típusú, egyedülálló, többcélú analizátor a kiváló minőségű, R&S HZ-17 jelű közeltéri mérőfej-készlettel és az R&S HM6050-2 jelű műhálózattal (LISN-nel) együtt mind sugárzott, mind vezetett zavarok érzékelésére kiválóan alkalmas elrendezést alkot. Az R&S FPC1000 emellett az R&S ELEKTRA szoftverrendszer R&S ELEMI-E nevű alapmoduljával ismétlődő mérési eljárások végrehajtására és az eredmények dokumentálására is kitűnően használható.

Az R&S RTO és R&S RTE sorozatú digitális oszcilloszkópokkal is igen hatékonyan térképezhetők fel EMC-problémák elektronikai fejlesztések során. A kisugárzott zavarjelek befogásához és elemzéséhez kulcsfontosságú e műszerek nagy bemeneti érzékenysége, széles dinamikatartománya és rendkívül hatékony FFT-funkciója.

A Rohde & Schwarz több mint 40 éve kínál EMC-vizsgálatokhoz kapcsolódó, szabványos megoldásokat. Erre vonatkozó további információk itt találhatók.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény