FőoldalRendszerintegrátorMindkét oldalán áramot termelő napelem
2018. május 23., szerda ::

Mindkét oldalán áramot termelő napelem

A német Spiegel szerint egy egyszerű trükk segítségével 25 százalékkal sikerült megemelni a fotovoltaikus berendezések energiatermelő képességét

A különböző kutatóintézetek és vállalatok olyan szilíciummodulokon dolgoztak, amelyek képesek a hátoldalukon is áramot termelni. Így a telepítési helytől függően a kétoldalú panelek akár 25 százalékkal több áramot is termelhetnek, mint a hagyományos modellek.

Az ágazat olyan meghatározó szereplői, mint a SolarWorld, a Trina Solar, a Yingli vagy az LG már piacra dobták az első kétoldalú napelemeket. Az új modulok elsősorban abban különböznek a hagyományosaktól, hogy a hátoldalukon egy vékony üvegréteg van, amely nem csak megvédi a panelt az időjárás hatásaitól, de át is engedi a napfényt. Thorsten Dullweber, a Hamelni Napenergia-kutatási Intézet fotovoltaikus részlegvezetője elmondta, hogy a második különbség az, hogy az új napelemnek nem a teljes hátoldalát fedték le alumíniumréteggel, hanem csak 100 mikrométer vékony alumíniumvagy ezüst vezetőpályákat helyeztek el rajta. Mindez azt jelenti, hogy a napsugarak gyakorlatilag akadálytalanul érhetnek célba.

A megoldás 10-15 százalékos kapacitásnövekedést eredményez, ha az új napenergia-modulokat sivatagokban vagy más olyan területeken szerelik fel, ahol a föld nagyon homokos. Amennyiben a paneleket olyan berendezésre szerelik fel, amely a Nap útját követi, akkor a kapacitásnövekedés akár 25 százalékos is lehet.

A kétoldalú napelemek előnye még, hogy csak 4-7 százalékkal drágábbak, mint a hagyományos rendszerek. Hátrány viszont, hogy az ilyen modulok között a szereléskor több helyet kell hagyni, hogy véletlenül se árnyékolják le a mellettük elhelyezett paneleket. A köztes területeket ugyanakkor – például mezőgazdasági célokra – hasznosítani lehet. Németországban döntés született arról, hogy a Saar-vidéken a nyárig felépítenek egy 2 megawattos létesítményt, amelyet kétoldalú napelemekkel szerelnek fel.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény