FőoldalRendszerintegrátorHáromdimenziós képalkotás WiFi routerekkel
2017. augusztus 30., szerda ::

Háromdimenziós képalkotás WiFi routerekkel

A WiFi jelekben keletkező zavarok észlelésével a közvetlen környezetet leképező hologramok gyakorlatilag a semmiből állíthatók elő. A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói fejlesztették ki azt a holografikus képelőállító eljárást, mely a WiFi jeltovábbítók sugárzását kihasználva centiméteres pontosság mellett képes háromdimenziós kép készítésére a környezetről

Friedemann Reinhard igazgató szerint a hologramok mikrohullámú sugárzások általi előállításához egy olyan WiFi jeltovábbító szükséges, mely legalább egy rögzített és egy mozgatható antennával rendelkezik. Ezt jóval egyszerűbb megvalósítani, mint az optikai elvű hologramokat, amik bonyolult lézertechnológiára alapulnak. A technológia használatával háromdimenziós képet alkothatunk a WiFi jeltovábbító körüli térről. Ez a valóságban nem csupán érdekes játékeszköz, hanem például mentési feladatok megkönnyítésére is használható lehet. Mivel a WiFi jelek bizonyos mértékig képesek áthatolni a falakon, a németek hologramkészítési technológiájával például beazonosíthatók és így könnyebben kimenthetők lehetnek azok az áldozatok, akik például lavinák alá vagy földrengések miatt összedőlt épületek romjai közé szorultak.

Az eljárás fejlesztése jelenleg még kezdeti szakaszban tart, a kutató azonban már most igyekszik minden, a magánszférát érintő kételyt eloszlatni. Reinhard közlése szerint a mozgatható antennának – ami az adott helyiség beszkenneléséhez elengedhetetlenül szükséges – elegendően nagyméretűnek kell lennie ahhoz, hogy ne lehessen észrevétlenül, titkos megfigyelési célokból telepíteni és használni.

Forrás

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény