FőoldalRendszerintegrátorÚj sebességi rekorder a tenger alatti kábelek között
2016. október 17., hétfő ::

Új sebességi rekorder a tenger alatti kábelek között

Az Alcatel-Lucent Submarine Networks (ASN) és a Nokia Bell Labs bejelentette, hogy új rekordot állított fel az adatkábelen keresztül történő adatkommunikációs forgalmazásban, praktikusan megduplázva az eddig elérhető kapacitást. A fejlesztés időlegesen választ jelenthet arra a robbanásszerűen növekvő sávszélesség-igényre, amely a dotkom vállalatok és ezen keresztül az internetszolgáltatók részéről tapasztalható

A társaság kutatási részlege, a Nokia Bell Labs laboratóriumi tesztek során másodpercenkénti 65 terabites átviteli sebességet ért el kétsávos szálerősítők alkalmazásával, ez összehasoníltásképpen 10 millió HD-videó egyidejű streamelését jelenti.

Az ASN technológiai vezetője szerint az új technológiát két-három éven belül piacosíthatják, és a sebesség növekedése mellett járulékos hatással lesz az átvitel költségeire, a hálózatok stabilitására és a változó terheléshez való alkalmazkodásra is. Az ASN kísérleti rendszere a Bell Labs "valószínűségi" modulációs megoldására épül, ami a nagy sebességű optikai hálózatok kapacitásának optimalizálását célozza, lehetővé téve az erőstők közti távolság növelését is a kapacitás és a költségek arányának finomhangolásához.

Fejlettebb technológiával hajtják a nagyobb pénzeket

Bár 2015 során mindössze 490 millió dollár értékben fektettek tenger alatti optikai kábeleket, ebben az évben már összesen 33 nagy projektet futtatnak világszerte, a Telegeography elemzése szerint pedig a következő három év alatt több mint 8 milliárd dollár értékű beruházásra számíthatunk ezen a területen.

A szállítók között az ASN számít piacvezetőnek: az elmúlt évtized infrastrukturális fejlesztéseiben közel 50 százalékos részesedéssel rendelkezett, több mint 580 ezer kilométernyi tenger alatti optikai kábelt fektetett le. Maga a Nokia nem közli önmagában az ASN üzleti eredményeit, de annyit elárult, hogy a legutóbbi negyedévet a részleg éves szintű növekedéssel zárta, a szárazföldi kábelekkel foglalkozó üzletág (Radio Frequency Systems) teljesítményének visszaesése ellenére is.

A következő évek nagyszabású beruházásait tekintve az ASN első számú versenytársa a 30 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkező amerikai SubCom (Tyco Electronics) és a 12 százalékot jegyző NEC. Az iparágban említést érdemel még a mindenhol felbukkanó Fujitsu konglomerátum (4 százalék), a Huawei (2 százalék), illetve a mindössze 1 százalékos részesedést felmutató Ericsson.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény