FőoldalRendszerintegrátorA digitális alállomások a jövő villamosenergia-hálózatainak nélkülözhetetlen elemei
2016. szeptember 15., csütörtök ::

A digitális alállomások a jövő villamosenergia-hálózatainak nélkülözhetetlen elemei

Az ABB bemutatta a digitális alállomásmodelljét a Cigré konferencián és kiállításon. A Párizsban tartott esemény a világ energetikai szakembereink egyik kiemelkedő találkozójának számít, ahol bemutatják az iparág legújabb technológia fejlesztéseit is. A digitális alállomások már kulcsfontosságú alkotóelemei lesznek a következő generációjú villamosenergia-hálózatoknak, mivel ezek segítségével intelligensebb energetikai rendszereket lehet kiépíteni. Ez az innovatív technológiai koncepció elősegíti a villamosenergia-ágazat átalakítását, és jelentős lökést ad az ABB Dolgok, Szolgáltatások és Emberek Internetének fejlesztéséhez is

A villamosenergia-rendszer minden része olyan léptékű és ütemű változáson esik át, amilyenre kialakulása óta nem volt példa. Gyors növekedés tapasztalható a jellegénél fogva kiegyensúlyozatlan energiaellátást nyújtó megújuló energiaforrások terén, az energiatermelés rengeteg termelőhely között oszlik meg, az áram hagyományosnak tekinthető egyirányú áramlását pedig felváltja a többirányú energiaáramlás. Az új tendenciák nemcsak magában az energiaátviteli rendszerben váltanak ki változásokat, de változásokat indukálnak annak üzemeltetési módjában is, ami elengedhetetlenné teszi a kereslet és a kínálat intelligensebb kezelését is. Az új fejlesztések kifinomult felügyeleti, kommunikációs és vezérlési rendszereket tesznek szükségessé a villamosenergia-termelést, az átvitelt, az elosztást, a tárolást és a fogyasztást átfogó teljes energetikai értéklánc mentén, és olyan intelligensebb villamosenergia-rendszert követelnek meg, amely „okosabb” és nagyobb mértékben támaszkodik a digitális technológiák alkalmazására.

A digitális alállomások kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a jövő villamosenergia-rendszerében. Az új alállomásoknál a száloptikai kábeleken keresztül megvalósuló digitális kommunikáció kiváltja az analóg jeltovábbításra alkalmas hagyományos rézkábelezést. Alkalmazásuk nagyobb fokú rugalmasságot, rendelkezésre állást és biztonságot garantál, amihez csökkenő költségek, kisebb kockázat és kisebb környezeti hatás társul. A digitális alállomásokba integrált információs és kommunikációs technológiájú intelligens elektronikus eszközöket (IED) is beépítenek. Az IED-ék mikroprocesszor alapú védelmi és vezérlőeszközök, amelyeket villamos berendezésekhez, így pl. megszakítókhoz, transzformátorokhoz és kondenzátortelepekhez használnak. A digitális alállomásokban a rendelkezésre álló nagyobb adatmennyiség az eszközök kifinomultabb felügyeletét, diagnosztizálást, védelmét és optimalizálást teszi lehetővé.

„A digitális alállomások meghatározó szerepet játszanak a villamosenergia-hálózatok fejlesztésében, az ABB e területen kínált legújabb technológiai megoldása lehetővé teszi, hogy a vevőink optimalizálhassák üzemüket” – mondta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójának vezetője. „A villamosenergia-hálózat automatizálásának elősegítése, valamint az információ- és üzemeltetés-technológiák konvergenciája szerves részét képzik a Next Level stratégiánknak és az ABB Dolgok, Szolgáltatások és Emberek Internete rendszerének.”

A “Cigré 2016” megnyitó ünnepségén Claudio Facchin tartotta a vitaindító beszédet, amelyben bemutatta a villamosenergia-szektor fejlődését és a kapcsolódó technológiai trendeket, köztük a digitális alállomásokat is.

Az ABB a kiállításon bemutatott digitális alállomása a következőkkel volt felszerelve: szakaszoló-megszakítók (DCB) száloptikai áramérzékelőkkel (FOCS), nagyfeszültségű hibrid kapcsolóberendezés digitálisan kompatibilis motorhajtással, Relion® védelmi és vezérlő LED-ek, a FOX termékcsaládba tartozó kommunikációs eszközök, egy MicroSCADA Pro felügyeleti rendszer és egy Asset Health Center megoldás. Bemutatták az ABB Transformer Intelligence® rendszerét is, amelyben érzékelők, felügyeleti platformok és szoftver kombinációja biztosítja az adatok kinyerését és elemzését a teljesítmény és a költségek optimalizálása, illetve a biztonság fokozása érdekében.

Az ABB honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény