FőoldalRendszerintegrátorMindent felülmúló hatékonyság a mérőlaborban
2015. október 12., hétfő ::

Mindent felülmúló hatékonyság a mérőlaborban

A Fujitsu Technology Solutions GmbH. Termékminősítési Központjában méréstechnikai rendszerekkel ellenőrzik az elektronikus egységek és eszközök elektromágneses összeférhetőségét. A Rohde & Schwarz R&S®EMC32 nevű EMC mérőszoftvere minden telephelyen az infrastruktúra kulcseleme: ennek segítségével készítik el a vizsgálati terveket, illetve vezérlik és figyelik automatikusan a méréssorozatokat

A Fujitsu Technology Solutions GmbH. augsburgi és paderborni telephelyén egy-egy akkreditált Termékminősítési Központ (angol rövidített nevén PCC) működik. Itt történik a termékek – például számítógépek, monitorok, képernyők, nyomtatók, mérőműszerek, robotok, folyamatvezérlők, háztartási készülékek, valamint a kereskedelmi és magáncélú orvosi eszközök – bevizsgálása.

EMC-vizsgálatok belső és külső ügyfelek számára

A Fujitsu japán elektronikai gyártó kizárólagos tulajdonában álló leányvállalata, a Fujitsu Technology Solutions GmbH. különféle termékek, megoldások és szolgáltatások széles választékát kínálja. A cég több németországi helyszínen fejleszt és gyárt noteszgépeket, PC-ket, vékony kliensgépeket, szervereket, tárolórendszereket és alaplapokat. Az elektromágneses eszközök és rendszerek bevizsgálását az augsburgi és a paderborni Termékminősítési Központ 45 alkalmazottja végzi. Itt mérik be a kereskedelmi és a magáncélú elektronikai termékeket. Prototípusok megfelelőségének ellenőrzésére is van lehetőség, elősegítve, hogy az elektro­mágneses összeférhetőség már a termékfejlesztés során biztosított legyen. Ezzel idő és többletköltség takarítható meg, mivel így elkerülhetők az utólagos módosítások. A laborokban nemcsak a Fujitsu, hanem más gyártók eszközeit és összetevőit is bevizsgálják; az összes mérés mintegy egyharmadát külső ügyfelek rendelik meg.

A Fujitsu Technology Solutions GmbH. Augsburgban működő EMC-mérőkamrája
A mobiltelefonos és a vezeték nélküli alkalmazások terjedésével az elmúlt években jelentősen megsokasodtak a zavarjelek okozta problémák, ezért az elektromágneses összeférhetőséggel foglalkozó nemzetközi szabványbizottságok szigorították a követelményeket. A múlt év elején a Fujitsu bővítette termékminősítési központjainak EMC-vizsgálatokat nyújtó szolgáltatásait. Hermann Möhring, az augsburgi EMC-vizsgálóközpont vezetője szerint: „A normák kiterjesztésének célja az volt, hogy megelőzzék a rádiófrekvenciás zavarjelek különféle eszközök működésére gyakorolt negatív hatását. Például, az európai CE jelölés használatához ma már szigorúbb követelményeknek kell megfelelni."

Korábban elegendő volt a sugárzott zavarjelek elleni védelmet mintegy 10 V/m térerő mellett vizsgálni, legfeljebb 3 GHz-ig. Ma már a kiterjesztett mérések részeként az elektronikai termékek sugárzott zavarjelekkel szembeni ellenállóságát 20 V/m térerővel, 6 GHz-ig terjedően vizsgálják. Möhring, a Fujitsu vezetője kifejtette: „A kiterjesztett zavarvédelmi vizsgálatok terén a Rohde & Schwarz vállalattal közösen kifejezetten az új követelményekhez igazított mérési elrendezéseket dolgoztunk ki. Az új rendszerek lehetővé teszik az automatizált, megszakítás nélküli mérések elvégzését a teljes frekvenciatartományban – ezzel idő és pénz takarítható meg. Ezenfelül e rendszerekkel a legújabb EMC-szabványok szigorú betartása is biztosított." A vizsgálatokkal mérhető a zavarjelek térereje, feszültsége és felharmonikusai, továbbá flicker-zaj, elektrosztatikus kisülés, a sugárzott rádiófrekvenciás elektromágneses térrel szembeni védettség, a rádiófrekvenciás terek által indukált, vezetett zavarjelekkel szembeni ellenállóság, gyors tranziensek (burstök), nagy energiájú, lassú zavarjelcsúcsok, valamint az elektromos hálózatokban fellépő feszültségingadozások és -kiesések hatása.

Mérőszoftver bármilyen automatizált EMC-vizsgálathoz

Interaktív EMI-mérés az R&S®EMC32-K24 jelű opcióval

Számos különféle mérőkamrában vizsgálható, hogy milyen módon hatnak a vizsgált eszközök viselkedésére a vezetett zavarjelek és a sugárzott elektromágneses terek, illetve elemezhető az eszközök zavarvédelme. A mérések révén biztosítható, hogy az elektromos berendezések a későbbi üzemi környezetükben helyesen fognak működni, és nem keltenek más berendezések működését akadályozó elektromágneses zavarjeleket. A nemzetközi tanúsítványok – például az európai CE jelölés – megszerzésének szükséges előfeltétele az EMC-vizsgálat. A Fujitsu ezeket a különböző vizsgálatokat a Rohde & Schwarz vállalat R&S®EMC32 EMC nevű mérőszoftverével végzi el.

A program támogatja az európai és nemzetközi szabványok szerinti méréseket, sőt számos további alkalmazási területet is lefed, többek között univerzális, szabványos (vezetett és sugárzott) EMS-, illetve EMI-méréseket is nyújt. Ezenfelül az R&S®EMC32 szoftverrel elvégezhetők a termékoptimalizáláshoz szükséges előminősítési vizsgálatok is, felvehető a tesztelt eszköz sugárzási karakterisztikája (vízszintes iránydiagramja), továbbá a rádiófrekvenciás és távközlési végberendezések ETSI és FCC normák szerinti R&TTE-megfelelőségi mérései is végrehajthatók.

EMC-tanúsítványok a nagyvilágban

A nemzetközi tanúsítványok – például az európai CE jelölés – megszerzésének szükséges része az EMC-vizsgálat. A DAkkS német akkreditációs központ tanúsította, hogy a Termékminősítési Központ két EMC-laboratóriuma eleget tesz a DIN EN ISO / IEC 17025 szabvány előírásainak és jogosult nemzetközileg elismert tanúsítványokat kibocsátani a következő szabványok vonatkozásában: UL, CSA és FCC (Amerikai Egyesült Államok), CCC (Kína), BSMI (Tajvan), MIC (Vietnam), VCCI (Japán), KC (Korea), C-Tick (Ausztrália) és GOST-R (FÁK-államok).

Az R&S®EMC32 a vizsgálatsorozatok lehető legnagyobb mértékű automatizálásának kulcseleme. „Amióta a Rohde & Schwarz programját használjuk, sokkal gyorsabban tudjuk létrehozni a mérési jegyzőkönyveket" – jegyezte meg elismerően Möhring, az EMC-vizsgálati központ vezetője. Mivel a szoftver kiválóan beépíthető a labor felügyeleti rendszerébe, az elvégzett összes vizsgálatot sikerült optimalizálni. Mindez lehetővé tette az erőforrások hatékonyabb kihasználását, csökkentve a vizsgálatsorozatok költségeit. Möhring így folytatta: „Az EMC mérőszoftver különösen alkalmas automatizált EMC-vizsgálatok létrehozására, a szabványok minden lényeges területén. Segítségével optimálisan kezelhetők az egyre bővülő feladatok, és kényelmesen kiértékelhetők a grafikusan megjelenített eredmények, vizsgálati jegyzőkönyvek és különféle diagramok formájában."

Az R&S®EMC32-K23 jelű opcióval készített háromdimenziós megjelenítés

Két termékminősítési központ, azonos EMC mérőszoftverrel

Míg az augsburgi Termékminősítési Központ már néhány éve használja ezt a programot, a paderborni labor egy évvel ezelőttig más megoldást alkalmazott. Amikor a vállalat egy átszervezés keretében összevonta a két labort, úgy döntött, hogy mindkét helyen ugyanazt az EMC mérőszoftvert kívánja használni. Möhring, a Fujitsu vezetője nyilatkozata szerint: „A két különböző megoldás megtartása kétszer annyi előkészítési munkát és karbantartási költséget jelentett volna. Az EMC-szakembereknek mindkét rendszerhez külön-külön kellett volna kidolgozniuk és rendszeresen karbantartaniuk a vizsgálati és jegyzőkönyvsablonokat." A termék kiválasztásának véglegesítése előtt a paderborni mérnökök kipróbálták, hogyan illeszkedik a szoftver a helyi méréstechnikai infrastruktúrába. Ennek alapján döntöttek úgy, hogy mindkét helyen egységes mérőszoftver-infrastruktúrát alakítanak ki az R&S®EMC32 alkalmazásával.

Bár a szoftver most már mindkét Termékminősítési Központban ugyanaz, továbbra is telepítenek más gyártóktól származó mérőműszereket. Ulrich Kracht, a paderborni EMC-vizsgálati labor vezetője hangsúlyozta, hogy: „A Rohde & Schwarz szoftverének köszönhetően azonos méréssorozatokat használhatunk mindkét helyen, annak ellenére, hogy vannak eltérések a műszerezettségben. Ez nagyon fontos volt számunkra, mivel a két központ gyakran cserél egymás között műszereket a futó munkák kezeléséhez." Mivel a sok beépített illesztőprogram lehetővé teszi a különböző gyártmányú mérőműszerek vezérlését, mindkét helyen korlátozások nélkül élvezhetik a program előnyeit. „A vizsgálatokhoz használt berendezések egységesítéséhez nem volt szükség újabb beruházásra" – magyarázta Kracht.

Egyes gyártóknak csak bizonyos szabványok kielégítéséhez van szükségük a mérésekre, míg mások egy adott piacon szeretnék értékesíteni a termékeiket, és tájékozódni az ehhez szükséges vizsgálatokról, tanúsítványokról. Möhring így fogalmazta meg a célokat: „Elvégezzük a megfelelő méréseket, igény esetén pedig az eredményeket el tudjuk juttatni a nemzeti szakhatóságokhoz. Célunk az, hogy ügyfeleinknek ne csak vizsgálati eredményeket adjunk, hanem teljes megoldást nyújtsunk a problémáikra. A partnereink így a gyártólaborként szerzett sokéves tapasztalatunk előnyeit is élvezhetik. Mivel alaposan átlátjuk a fejlesztési és gyártási folyamatokat, kérésre javaslatokat tudunk tenni javításukra."

Átfogó szoftverfunkciók a követelmények széles köréhez

A paderborni központban fennakadásmentesen zajlott a Rohde & Schwarz mérőszoftverének bevezetése. Mint Möhring elmondta: „A folyamatot nagyban leegyszerűsítette a program intuitív kezelési elve, amely az EMC-mérések széles körét támogatja. Ez vonatkozik a fejlesztés közben végzett mérésekre éppúgy, mint az átvételi és a megfelelőségi vizsgálatokra, az egyszerű laboralkalmazásoktól az EMC mérőkamrákban végzett összetett méréssorozatokig." Mindez a szoftver különféle követelményekhez illeszthető, széles körű funkcionalitásán alapul. Rendkívüli sokoldalúsága lehetővé teszi a költségek csökkentését, egyben alapul is szolgál a jövőbeni bővítésekhez. Speciális kiegészítésekkel maximális mértékű automatizálás érhető el, emellett pedig beintegrálhatók a mért adatok a vizsgálólabor egészének munkafolyamatába.

A Rohde & Schwarz fejlesztői kielégítették a Fujitsu Termékminősítési Központjának egyedi igényeit is. Például rendkívül gyorsan megvalósítottak szabadtéri vizsgálatok automatizálásához szükséges további funkciókat. A Fujitsu kérte a program táblagépes használathoz való adaptálását is. Ha a vezérlő számítógép nincs a mérőkamra közvetlen közelében, érintőképernyőn keresztül is elérhető a rendszer, lehetővé téve például egy antenna közvetlenül a helyszínen történő átállítását. Mint Möhring hangsúlyozta: „Számomra a mérőszoftver kiváló funkcionalitása ugyanolyan fontos, mint a fejlesztőkkel fenntartott szoros kapcsolatunk. A Rohde & Schwarz mindig odafigyel ránk, és meghallgatja az igényeinket. Műszaki kérdéseinket gyorsan megválaszolja, nem kell hosszasan várnunk, amíg a támogatási részleg visszahív."

A Rohde & Schwarz honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény