FőoldalRendszerintegrátorSolarWindow - az energiatermelő ablak
2015. szeptember 09., szerda ::

SolarWindow - az energiatermelő ablak

A többemeletes toronyházak és felhőkarcolók ablakai hatalmas mennyiségű üvegfelületet biztosítanak a tiszta energiatermelésre, mellyel akár egész települések és nagyvárosok energiaszükséglete is fedezhető megújuló erőforrásból

A SolarWindow Technologies megalkotta az első átlátszó áramtermelő ablakot. Ez tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, ami elektromos áramot termel ablakokon és üvegfelületeken. A mérnöki csapat küldetése az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely rendkívül nagymennyiségű tiszta energiát termel. A technológiai újdonság forradalmasíthatja a napenergia felhasználását, hiszen nemcsak tetőkre lehet szerelni, hanem az összes szabad ablaküveg bevonható vele.

A SolarWindow kifejlesztésénél egy, elsősorban hidrogénből és szénből előállított átlátszó (szerves) folyadék alakítja árammá a fényt a vékony réteggel bevont üvegfelületeken (organic photovoltaic solar array - OPV). Így válhatnak a házak és épületek passzív ablakai aktív áramfejlesztőkké.

A SolarWindow előnye a hagyományos tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel szemben, hogy nemcsak akkor működik, ha a felületét érik a napsugarak, hanem árnyékban, felhős, borús időben is aktív. A SolarWindow tájolástól és elhelyezkedéstől függetlenül folyamatosan termeli az áramot az épületek mind a négy oldalán. Sőt! Még a mesterséges fényt is árammá tudja alakítani, így az energiatermelő ablakok irodák, iskolák és épületek belsejében is alkalmazhatók. Teljesítménye pedig messze felülmúlhatja a napelemes rendszerekét. A Solar Windows Technologies előzetes kalkulációja szerint 50-szer nagyobb az energiatermelő ablakok teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké – ami azért megkérdőjelezhető adat...

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Mivel a fejlesztésnél nem csak az volt a cél, hogy a terméket környezetbarát technológiával állítsák elő, de az is, hogy olcsón legyen, ezért a cég weboldala szerint az ár is forradalmian alacsony lesz. Ugyanakkora mennyiségű áramtermelést alapul véve a SolarWindow ára állítólag egy éven belül megtérül (a mostani, a tetőre szerelhető napelemek megtérülése 6-7 év). A SolarWindow azonban egyelőre még nincs forgalomban, a szabadalmaztatási procedúrák és az engedélyek beszerzése miatt a piaci áttörés még várat magára.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény