FőoldalRendszerintegrátorNagy távolságú optikai jeltovábbítás repeater nélkül
2015. augusztus 06., csütörtök ::

Nagy távolságú optikai jeltovábbítás repeater nélkül

Akár 12.000 kilométerre továbbítja a jelet optikai kábelen a Kaliforniai Egyetem és a Qualcomm Institute technológiája – jelismétlő nélkül

A hagyományos optikai kábeles rendszereknél adott távolság után szükségessé válik a jelismétlők alkalmazása. Ezek a jelet azelőtt feldolgozzák, hogy az értelmezhetetlenné gyengülne, majd a kapott információkat újra optikai jelekké alakítva ismét útnak indítsák. Az egyszerre akár 200 csatornával, illetve tekintélyes sávszélességgel dolgozó repeaterek beépítése igen költséges feladat, hamarosan azonban kiküszöbölhető lehet.

A jelismétlők elhagyásához nem elég extrém erős jelet küldeni a kábelekre, az optikai jelek ugyanis a befektetett energia növelésével párhuzamosan torzulni kezdenek, így egy adott határon túl nem lehet érdemes növelni azok erősségét. A kutatók múlt héten közzétett tanulmánya szerint ugyanakkor ez a plafon eltörölhető frekvenciafésű használatával. Az eljárás lényege, hogy az adattovábbításhoz egy összefüggő, széles fényspektrum helyett, egyenlő időközönként kibocsátott, meghatározott frekvenciájú fényimpulzusokat használnak. Az egyes impulzusok közötti „sötét szakasz" jellemzően a másodperc töredéke. A frekvenciafésűs módszer érdekessége, hogy önmagában nem tünteti el az összecsomagolt adatstreamekben felmerülő, „crosstalk" torzulásokat, csupán kiszámíthatóvá teszi azokat, így a jelek romlása a végpontoknál egyszerűen visszafordítható.

A szakértőknek az eljárással minden eddiginél nagyobb távolságra, mintegy 12 ezer kilométerre sikerült adatokat továbbítaniuk, optikai kábel segítségével, közbeiktatott jelismétlő nélkül, mindössze egyszerű, „buta" erősítőket használva. A kutatók emellett – a visszafordítható torzulásnak köszönhetően – a technikával akár hússzorosra növelt erősségű jeleket is sikerrel juttattak át a rendszeren. Bár a laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek három, illetve öt optikai csatornát használó rendszereket használtak, a szakértők szerint az eljárás a gyakorlatban használt, 32 vagy több csatornával dolgozó kábelekkel is probléma nélkül alkalmazható.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény