FőoldalÜzletA Qualcomm meg akarja venni az Intelt
2024. október 02., szerda ::

A Qualcomm meg akarja venni az Intelt

Ha megkötik az üzletet, úgy eltűnhet az ikonikus vállalat neve.

A The Wall Street Journal több, magát megnevezni nem kívánó, de hitelesnek ítélt forrásra hivatkozva arról tudósított, hogy a Qualcomm jelezte az Intelnek, miszerint nyitott lenne a nehéz helyzetbe került vállalat felvásárlására. Egy ilyen lépéssel a Snapdragon szériájával az okostelefonos chipek piacát régóta domináló Qualcomm jelentős erőre tenne szert az asztali számítógépek világában, ahova eddig éppen csak be tudta tenni a lábát.

Bár egyelőre még minden nagyon bizonytalan, a tranzakció azért tűnik életszerűnek, mert az Intel történelmének egyik legnehezebb időszakát éli át. Az ikonikus amerikai vállalat vezetője augusztus 1-jén jelentette be a 10 milliárd dolláros költségcsökkentést, benne 15 ezer ember leépítését tartalmazó intézkedéscsomagot. Erre azért volt szükség, mert az idei év első negyedév 437 millió dolláros vesztesége után a második negyedévben már 1,6 milliárd dollár mínuszról számolt be a cég, azaz idén már több mint 2 milliárd dollár a veszteség.

A nehéz pénzügyi helyzet mögött az áll, hogy az 1968-ban alapított, a személyi számítógépek aranykorában a chippiacot uraló Intel az utóbbi időben minden fontos iparági trendről lemaradt. Ezzel szemben az 1985 óta létező Qualcomm viszont az okostelefonok meghódítása után már Microsoft–támogatással lépdel a számítógépek szegmensében is.

Bár az Intel részvényei az elmúlt évben 40 százalékot vesztettek az értékükből, összértékük jelenlegi árfolyamon még 93 milliárd dollárt tesz ki. A Qualcomm ugyanebben az időszakban 55 százalékos növekedést produkált, és a cég értékét 169 milliárd dollárra teszik.

A vételáron túl az is fontos kérdés, hogy a szabályozó szervek egyáltalán engedélyeznék-e az üzletet, amely alighanem alapjaiban forgatná fel a mikrocsipek piacát.

Forrás: www.wsj.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény