FőoldalRendszerintegrátorJelanalízis 16 bites függőleges felbontással
2015. január 12., hétfő ::

Jelanalízis 16 bites függőleges felbontással

Nagy felbontású oszcilloszkópok a Rohde & Schwarz-tól. Az R&S RTO- és R&S RTE-sorozatú oszcilloszkópok felbontása 16 bitesre növelhető a műszerek nagy felbontású (High Definition – HD) üzemmódjában, ami a 8 bites ábrázoláshoz képest 256-szoros javulást jelent. A jelalakok így élesebben jeleníthetők meg, és a zaj által egyébként elfedett részletek is láthatóvá válnak, sőt, precízebb elemzési eredményekre támaszkodhatunk

A nagy felbontású üzemmód az R&S RTO- és R&S RTE-sorozatú oszcilloszkópok részletes, függőleges felbontást igénylő alkalmazások számára kidolgozott működési módját jelenti. Erre különösen akkor van szükség, ha nagyfeszültségű összetevőkkel rendelkező jelek kisszintű komponenseit kell részletesen elemezni – például kapcsolóüzemű tápegységek esetében, ahol a kapcsoló alkatrészen eső feszültséget kell megfigyelni ugyanazon jelbefogási szakaszon belül, be- és kikapcsolt állapotban egyaránt. Mivel a kapcsolási ciklus során akár több száz voltos feszültséglengések is létrejöhetnek, a kisszintű összetevők precíz vizsgálatához nagy felbontás szükséges.

Nagy felbontású üzemmódban a Rohde & Schwarz oszcilloszkópjainak függőleges felbontása 16 bitesre fokozódik, ami 256-szor nagyobb, mint 8 bites esetben. Ez a finom ábrázolás közvetlenül az A/D-átalakító utáni aluláteresztő szűréssel érhető el. A szűrő, melynek sávszélessége a vizsgált jelhez illeszkedően 10 kHz és 500 MHz közöttire állítható be, csökkenti a zajszintet, javítva ily módon a jel/zaj viszonyt. Minél alacsonyabb határfrekvenciát állítunk be, annál jobb lesz a felbontás.

Nagy felbontású üzemmódban élesebben jeleníthetők meg a jelalakok, és a zaj által egyébként elfedett részletek is láthatóvá válnak. A jelek részletes vizsgálata érdekében a műszerek bemeneti érzékenységét 500 µV/osztásra növelték. Kiszajú bemeneti fokozatuknak és különösen pontos, egymagos A/D-átalakítójuknak köszönhetően az R&S RTO- és R&S RTE-sorozatú oszcilloszkópok kiváló dinamikatartománnyal rendelkeznek, és kiemelkedően nagy mérési pontosságot nyújtanak, nagy felbontású működésre kapcsolva pedig még precízebb elemzési eredményeket szolgáltatnak.

A Rohde & Schwarz egyedülálló digitális indító (trigger)-rendszere elegendően érzékeny ahhoz, hogy a legfinomabb felbontású jelrészletekre is rászinkronizáljon. A berendezés minden jelmintát, melyek felbontása akár 16 bitig terjedhet, összevet a szinkronizálási feltételekkel, így bármely minta kiválthat indítást (triggerelést). Ez azt jelenti, hogy a Rohde & Schwarz oszcilloszkópjaival még a legkisebb események is elkülöníthetők részletes analízis céljából.

A nagy felbontású üzemmód nem befolyásolja a mérési sebességet, ill. a műszerfunkciókat. Mivel a felbontást és zajelnyomást fokozó digitális szűrés a berendezés ASIC-jében van megvalósítva, és valós időben történik, a jelbefogási és -feldolgozási sebesség gyors marad. Mindez folyamatos kezelhetőséget eredményez, a mérési eredmények pedig gyorsan előállnak. Mindezeken túlmenően a készülék valamennyi elemzőeszköze – mint például automatikus mérések, FFT-felbontás vagy előzményeket ábrázoló üzemmód – nagy felbontású működés esetén is használható.

Az R&S RTO-K17 és R&S RTE-K17 jelű, nagy felbontású üzemmódot biztosító szoftveropciók már megrendelhetők a Rohde & Schwarz-tól.

A Rohde & Schwarz kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény