2014. április 04., péntek ::

ABBsolut Vodka

Az Absolut Vodka világméretű sikerét nem egyedül az Advertising Age marketing szaklap szerint a 20. század legjobb reklámkampányának köszönheti. A termék sikerében a nagy körültekintéssel végzett előállítás is jelentős szerepet játszik. Az üzem új lepárlója az ABB System 800xA szigorú vezérlése és felügyelete alatt áll

A dél-svédországi termékeny földeken termő speciális őszi búza és a kíméletes lepárlási folyamat kiemelt szerepet játszik abban, hogy a végtermék elnyerje lágy, gabonára emlékeztető kellemes aromáját. Mostantól az Absolut Vodka lepárlási folyamatát az ABB System 800xA rendszere irányítja. A rendszer számos kulcsfontosságú funkciója – köztük a trendadatok, az eszközmonitorozás és a Smart Client információkezelés – segít megőrizni a termék világszerte elismert ízét és minőségét. Az Absolut Vodka előállítása egy bonyolult és kifinomult folyamat.

Például a megfelelő hőmérséklet fenntartása az erjesztés ideje alatt döntő fontosságú annak a kiváló minőségnek az elérésben, amely elvárás a nemzetközi hírű italmárkával szemben. A siker garantálása érdekében e tekintetben - és természetesen még számos más szempontból is - nemrég a The Absolut Company a dél-svédországi Nöbbelöv-ben, az Åhus közelében található üzemében az ABB System 800xA folyamatirányító rendszer üzembe helyezésével korszerűsítette az operátori, üzemeltetői környezetet. Azon túl, hogy a rendszer nagy segítséget nyújt majd abban, hogy a cég meg tudjon felelni a kemény versennyel jellemzett szeszesital-piac jövőbeni elvárásainak, a System 800xA DCS rendszer trendfunkciója különösen megkönnyíti az operátorok dolgát, mivel e funkció segítségével gyorsan felfedezhetik a folyamateltéréseket, és azonnal elvégezhetik a szükséges beállításokat.

Könnyebben monitorozható és kiértékelhető kulcsfontosságú folyamattrendek

A könnyen érthető trendadatok lehetővé teszik, hogy az operátorok időben észleljék és korrigálják a kifinomult erjesztési folyamat során fellépő eltéréseket. "Ha valami hiba történik, és azt nem tudjuk időben kijavítani, akkor akár az egész az napi termelés kárba veszhet, mivel ki kell dobnunk, amit addig előállítottunk" – mondja Johnny Ståhl, az Absolute Company automatizálási mérnöke.
„A System 800xA rendszer trendfunkciója lehetővé teszi, hogy a korábbinál sokkal jobban tudjuk ellenőrizni a kulcsfontosságú értékeket. Az egyik fontos jellemzője, hogy a trendinformációk egy nagy képernyőn is megjelennek. Mindez lehetővé teszi, hogy a több szakterületet átfogó multidiszciplináris munkacsoport jól lássa, hogy mi történik a folyamatban, és lépéseket javasoljon, amireelsősorban kritikus helyzet kialakulása esetén van szükség."

Megnövelt folyamat-megbízhatóság és hatásfok

A System 800xA rendszer számos egyéb funkciója segítségével a The Absolut Company optimalizálhatja a műveleteit. Az eszközmonitorozási mérnöki szakértői rendszer pl. jelzi az üzemi eszközök és berendezések karbantartási igényét, ill. olyan diagnosztikai jelentéseket készít, amelyek segítségével a karbantartó személyzet még az előtt elvégezheti az észlelt probléma proaktív javítást, hogy az üzemzavart okozna.

A System 800xA múltbeli adatai (előzményadatok) szintén nagy segítséget nyújtanak az operátorok számára, hogy az energiafelhasználás idő függvényében történő megjelenítésével javítani tudják a folyamat hatékonyságát. Az Absolut üzeme ma alig valamivel több, mint 1 kW energiát használ fel 1 liter tiszta szesz előállításához, ami a világ legjobb hatékonysági mutatójának számít.

A Smart Client javítja az információáramlást

Anders Andersson, projektmenedzser, lelkesen beszél a System 800xA Smart Client előnyeiről. A Smart Client a System800xA rendszernek az a funkciója, amely biztosítja a hozzáférést a folyamatautomatizálási rendszer adataihoz, függetlenül attól, hogy az operátori munkaállomás (vagy az adatok elérésére felhatalmazott más alkalmazottak munkaállomása) hol helyezkedik el, ill. attól is, hogy az adatelérési igény mikor lép fel. A System 800xA kiépítése előtt ezt a feladatot csak több különböző rendszer adatainak manuális összesítésével lehetett megoldani, azonban az a módszer időigényes és igen érzékeny volt az emberi hibákra. Ma a Smart Client pillanatok alatt beazonosítja a rendszeren belüli vészjelzéseket és a szűk keresztmetszeteket, és ezáltal lehetőséget teremt az operátoroknak a gyors és hatékony beavatkozásra.

„A Smart Client segítségével az irodákban elhelyezett számítógépekről is könnyen hozzáférünk a folyamatspecifikus adatokhoz egy internetböngésző segítségével" – mondja lelkesen Anders. „A végső célunk az, hogy az ügyviteli, mérési és laboratóriumi rendszereinket is beintegráljuk a System 800xA rendszerbe. Figyelembe véve a rendszer kínálta hatalmas integrációs lehetőségeket, úgy véljük, hogy ez a törekvésünk könnyen megvalósítható."

Felhasználóbarát és operátorközpontú rendszer

Szinte azonnal látható volt mindenki számra, hogy a System 800xA nagyon operátorbarát rendszer. "A felhasználók először egy szimulátoron dolgoztak, és az ott szerzett értékes tapasztalatokat megosztották az ABB-vel"– mondja Tony Knutsson, automatizálási mérnök. Az ezt követő további helyszíni munkák és a tapasztalatok ABB-nél végzett értékelését követően került sor az új rendszer telepítésére, majd alig 5 nap után az üzem ismét teljes kapacitással működött", mondja büszkén Tony. Az új System 800xA rendszerre való átállás a nöbbelövi üzemben olyan simán ment, mint ahogyan a jófajta Absolut vodka gördül le a hozzáértő fogyasztó torkán!

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény