FőoldalRendszerintegrátorNagysebességgel Mekkába
2014. február 07., péntek ::

Nagysebességgel Mekkába

Nagyteljesítményű ABB vontatási transzformátorokat kap a világ legelső, nagyrészt homoksivatagon áthaladó nagysebességű vonata

Az emberek manapság többet utaznak, mint eddig valaha, és az urbanizáció világszerte tapasztalható terjedésének köszönhetően számos ország nagysebességű vasútvonalak (HSR) kiépítésébe kezd, hogy az utasok a lehető legrövidebb idő alatt kényelmes és környezetbarát közlekedési eszközök segítségével érjék el úti céljukat. Szaúd-Arábiában egy 450 km hosszúságú, nagysebességű vasútvonal építése folyik, amely biztonságos és kényelmes alternatívája lesz a közúti és a légi közlekedésnek. A Haramain nagysebességű intercity évente várhatóan három millió utast szállít majd, és a Medina és Mekka közötti menetidőt két órára, a Jeddah és Mekka közöttit pedig fél órára csökkenti. Mekka 1,7 milliós népességű város. Szent városként további 2,5 milliónyi mekkai zarándokot, illetve több mint két millió, az umra szertartás szerinti zarándoklatot végző látogatót fogad minden évben Ramadánkor, illetve az ünnepi szezon alatt. Korábban kizárólag közúton – saját autóval, taxival, a városba közlekedő számos busz egyikén - illetve repülővel lehetett megközelíteni a zarándoklat helyszínét, ezért is merült fel a Haramain nagysebességű intercity vasútvonal megvalósításának ötlete.

A Zarándokügyi Minisztérium (Ministry of Hajj) tanulmánya szerint az elkövetkező 25 évben a Mekkába látogató zarándokok száma várhatóan három millió fölé, míg az umra szertartást végzőké több mint 11 millióra emelkedik.

Vontatási transzformátor
A projekt kivitelezéséhez az ABB egy korábbi megrendelés keretében két, azonos típusú, statikus meddőteljesítmény-kompenzátort (SVC) szállított a villamoshálózat stabilitásának fenntartásához, a nagysebességű vasútrendszer üzembe helyezését követően. A vonatok energiaellátásához az ABB a közeljövőben 72 vontatási transzformátort és két tartaléktranszformátort, valamint 72 akkumulátortöltőt szállít a Talgo spanyol vasútijármű-gyár részére, amely elnyerte a szaúd-arábiai vasúthálózatot működtető, állami tulajdonú Szaúdi Nemzeti Vasútvállalat (SRO) megrendelését.

Az SRO megrendelése 35 darab Talgo 350 sorozatú villamos motorvonat szállítására vonatkozik, amelyek 300 km/órás sebességgel közlekednek majd a vonalon. A vonatokat ABB vontatási transzformátorokkalhttp://new.abb.com/products/transformers szerelik fel, amelyek megbízhatóan működnek már a Talgo Avril sorozatú, 380 km/órával közlekedő motorvonatokban is. Az ABB vontatási transzformátorait úgy tervezték, hogy ellenálljanak a sivatagi, gyakran -20 és több mint 55 Celsius fok közötti hőmérsékletingadozásnak, valamint olyan mostoha körülményeknek, mint a por- és forró homokviharok, illetve gond nélkül közlekedhessenek a tengerparttól egészen 1 200 méter tengerszint feletti magasságig.

„Az ABB vontatási transzformátorok a vontatási lánc alapvető fontosságú elemei, amelyek hatást gyakorolnak a vonat teljesítményére, és az üzemeltető szolgáltatásaira is"nyilatkozta Markus Heimbach, az ABB Energetikai Termékek Divízió, Transzformátor üzletágának vezetője. „Büszkék vagyunk, hogy modern és megbízható technológiát biztosíthatunk egy ilyen nagy jelentőségű vasúti projekt megvalósításához."

A Haramain nagysebességű intercity nem csupán a biztonságos és kényelmes utazás szempontjából a legjobb választás a zarándokok számára, hanem várhatóan elősegíti majd a helyi vállalkozások és a turizmus fellendülését is.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény