FőoldalRendszerintegrátorAz ABB ajtót nyit a jövő otthona felé
2013. november 20., szerda ::

Az ABB ajtót nyit a jövő otthona felé

Képzeljen el egy otthont, amelyik gondoskodik saját magáról és önre is vigyáz; egy olyan otthont, amelyik bezárja az ablakot, ha elered az eső, lehúzza a redőnyt, ha besötétedett, felkapcsolja a villanyokat, hogy elriassza az esetleges betörőket, mégis alacsonyan tartja az energiaszámlákat. Túl jól hangzik mindez ahhoz, hogy igaz legyen? A technológia már ma is elérhető

A finnországi Helsinki külvárosában az „Adjutantti" társasház lakói kezdenek hozzászokni az „intelligens" életvitelhez. Az épületekben az ABB által kifejlesztett automata rendszerek működnek, amelyekkel nyomon követhetik aktuális áramfogyasztásukat, így megtudhatják, hogyan spóroljanak az energiával és a pénzükkel; egy otthon/távol kapcsoló biztosítja, hogy a világítás és a fűtés sose maradjon feleslegesen bekapcsolva.

Az Adjutantti és a hozzá hasonló épületek bepillantást adnak a jövő otthonába – egy „intelligens" lakókörnyezetbe, amely példa nélküli ellenőrzést, biztonságot és kényelmet nyújt az ott lakók számára. „Megoldásaink célja, hogy biztonságos, hatékony és kényelmes környezetet teremtve még jobbá tegyük az otthonlét élményét" – magyarázta Tarak Mehta, az ABB Kisfeszültségű Termékek részlegének vezetője.

Az ABB épületirányítási megoldásai az ajtónyitó rendszerektől kezdve a világítás, fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC), szórakoztatás, épületfelügyelet, redőnyök és zsaluk, valamint az internet protokoll (IP) telekommunikáció összes elemét lefedik. Annak érdekében, hogy ügyfelei és fejlesztői teljes képet alkothassanak a lehetséges megoldásokról, az ABB létrehozott egy honlapot, amely a jövő otthonát ábrázolja.

Mivel a technológia már rendelkezésünkre áll, a legfőbb kihívás abban rejlik, hogy az épületautomatizálási rendszerek és a piacon kapható különféle eszközök, berendezések és szolgáltatások egymással kompatibilisek legyenek. Ennek érdekében az ABB a Bosch, Cisco és LG vállalatokkal közösen egy olyan szoftver platformot kíván kifejleszteni, amely lehetővé teszi, hogy a különféle gyártók termékei egymással együttműködve kínáljanak automatizálási, biztonsági és szórakoztató szolgáltatásokat.

A négy vállalat nemrégiben egy szándéknyilatkozatot írt alá, és az illetékes versenyhatóságok jóváhagyásának függvényében azt tervezik, hogy egy nyitott szabványú szoftvert fejlesztenek ki, amely minden gyártó, szoftverfejlesztő és szolgáltató rendelkezésére áll majd. A szoftver, amellett, hogy egyesíti az energiagazdálkodás, biztonságtechnológia és fogyasztói elektronika különböző szolgáltatásait, folyamatosan bővül majd mobil alkalmazásokkal is, hogy a vásárlók még több lehetőséget kapjanak lakókörnyezetük irányításához.

A jövőben mindenki, aki olyan új hűtőgépet, mosógépet, fűtési rendszert vagy más elektronikus eszközt vásárol, amely ezt a szoftvert alkalmazza, számíthat arra, hogy a berendezés együttműködik és kompatibilis lesz az intelligens otthon többi hasonló berendezésével. „Célunk az, hogy lehetővé tegyük a lakók számára, hogy otthonuk minden egyes elektromos árammal működő rendszerét és berendezését irányítani tudják" - nyilatkozta Tarak Mehta.

Az ABB folytatja fejlesztéseit az intelligens otthonok területén; a közelmúltban dobta piacra Welcome elnevezésű ajtónyitó megoldását, amely a hang vagy képi információkat távoli intelligens eszközökre továbbítja; ezzel 15 nemzetközi design díjat nyert, köztük a US Good Design Award díjat és a német Red Dot díjat.

A vállalatot ezen kívül Hollandiában az ETOP 2013 innovációs díjjal is elismerték a SCHUKO® USB konnektor csatlakozóért, amely egy szabványos konnektorként 230 V kimenetet és USB-töltő kimenetet is tartalmaz párhuzamosan.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény