FőoldalRendszerintegrátorÚjszerű Volvo megoldás az áramtárolásra
2013. október 29., kedd ::

Újszerű Volvo megoldás az áramtárolásra

Mint azt az ELEKTRONET idei 5. számában leírtuk, az elektromos, hibrid autók sikerének egyik kulcsa az akkumulátorok súlyának, méretének csökkentése. A svédek egészen újszerű megoldást találtak ki

Az Európai Unió mintegy 3,5 millió eurós támogatásával a Volvónak sikerült eléri, hogy egy S80-as modelljük karosszériájába integrálják az áramforást. A mérnökök a megoldáson három évet dolgoztak: lényegében egy szénszál, műanyag és polimergyanta keverékben sikerült a nanotechnológiás akkumulátoregységeket vagy energiatároló kondenzátorokat elhelyezni. Ezeket az elemeket aztán ajtóként, motorháztetőként vagy kabintetőként szerelhetik fel a kocsikra.

A megoldással önmagában 15 százalékkal csökkenthető az autó tömege. Az akkumulátor feltöltése ugyanúgy hálózatról vagy a mozgási energia visszanyerésével történik, mint a már megszokott esetekben. Ha mind a három elemet ilyen karosszéria akkumulátorra cserélik, akkor a számítások szerint a bennük tárolt energia segítségével tisztán elektromos üzemben 130 kilométeres távolságig tudna eljutni az autó. Ugyanakkor a megoldást nem csak hibridhajtásban lehet szerephez juttatni, de simán kiváltható vele az eddig ismert normál akkumulátor is, mondjuk egy karosszériaelem cseréjével.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény