FőoldalKonstruktőrSzilárdtest akkumulátoron dolgoznak a Mercedesnél
2024. szeptember 23., hétfő ::

Szilárdtest akkumulátoron dolgoznak a Mercedesnél

80 százalékkal nőhet villanyautóik hatótávja

Szinte hetente jelenik meg hír arról, hogy újabb, nagyobb kapacitású, olcsóbb stb. akkumulátort dolgoztak ki. A Reuters híre szerint most az amerikai Factorial Energy (Woburn, Massachusetts) és a Mercedes-Benz tette közzé, hogy egy új típusú, szilárdtest-akkumulátort fejlesztenek közösen, amely a Solstice nevet viseli. Ez a technológia forradalmasíthatja az elektromos járművek (EV) piacát, mivel akár 450 Wh/kg energiasűrűséget is elérhet, amely 80 százalékkal növelheti a jelenlegihez képest az EV-k hatótávolságát. A Factorial szilárdtest-akkumulátorai 40 százalékkal könnyebbek és harmadával kisebbek lehetnek, mint a most használatos áramforrások.

A szilárdtest-akkumulátorok ígérete abban rejlik, hogy az elektrolit nem folyékony, emiatt biztonságosabbak, kevesebb hűtést igényelnek, és lehetővé teszik könnyebb és olcsóbb járművek gyártását. Ugyanakkor a technológia fejlesztése eddig nagy kihívásokkal járt, elsősorban az ilyen akkumulátor hideg időben mutatott teljesítményével és tágulási hajlamával kapcsolatban.

A Mercedes emellett alternatív megoldásokat is kutat, például magas szilíciumtartalmú anódokat, amelyek szintén növelhetik az akkumulátorok energiasűrűségét és hatékonyságát. A cél egy olyan akkumulátor kifejlesztése, amely a magas hatékonyság mellett, annyival könnyebb, hogy lehetővé teszi, hogy acélkarosszériát használjanak, ami olcsóbb, és karbonsemlegesebb is a gyártása, mint a nagyszilárdságú alumíniumnak, amelyet most az alacsonyabb tömeg elérése miatt használni kell.

A tervek arról szólnak, hogy két év múlva már utcai autókban is megjelenjen a technológia.

Forrás: reuters.com
Kép: factorialenergy.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény