FőoldalRendszerintegrátorA jövő a megújuló energiaforrásokon alapuló okoshálózatoké
2013. október 08., kedd ::

A jövő a megújuló energiaforrásokon alapuló okoshálózatoké

Az ABB-t, a világ egyik vezető energetikai és automatizálási vállalatát bemutató cikksorozatunk második része az okoshálózatok (smart grids) növekvő szerepéről és az ABB azon technológiáiról szól, amelyekkel a megújuló energiák az országhatárokon átívelő, összekapcsolt villamosenergia-rendszerbe integrálhatók és hatékonyan működtethetők

Az okoshálózatok (smart grid) a villamosenergia-hálózat megbízhatóságának és stabilitásának növelése mellett a villamosenergia-termelők integrálását és a nagy alaperőművekkel való együttműködését segítik elő. A smart grid egyesíti a villamosenergia-termelési technológiákat: fejlett analitikával, intelligens készülékekkel és automatizálással olyan villamosenergia-rendszert hoz létre, mely megbízhatóbb, rugalmasabb, biztonságosabb és hatékonyabb, és mindemellett kevésbé terheli a környezetet.

Megújuló energiaforrások csatlakoztatása a hálózatba

A megújuló energiák — pl. a szél- és napenergia — hatékonyabb felhasználásának gátat szab, hogy a szél- és napenergia-berendezések csak időszakosan, és ingadozó teljesítménnyel termelnek villamos energiát. Ha fúj a szél, vagy süt a nap, az ebből származó többletenergiát tárolhatóvá és hozzáférhetővé kell tenni az olyan időszakokra, amikor az optimális mennyiségnél kevesebb áll rendelkezésre, vagy csúcsidőszakok esetére. Ez a szükséglet egyre nagyobb igényt támasztott arra, hogy energiatároló berendezések alkalmazásával támogassák az elektromos hálózatot.

Energiatárolás

Az energiatároló megoldások közül a szivattyús vízenergia-rendszerek esetében az ABB már több mint százéves eredményes fejlesztésekkel büszkélkedhet, és több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az akkumulátoros energiatároló rendszerek területén is. A szivattyús tározók 80 százalékos hatásfokkal kellőképpen hatékonyak, és a víztározókban hatalmas energiamennyiségek tárolhatók megbízhatóan. Az akkumulátoros tárolók helyben tárolják a fotovoltaikus (napelemes) úton, vagy a szélerőművek által előállított elektromos energiát, így decentralizáltan elnyelik a termelési és a fogyasztási csúcsokat.

Példák ABB energiatároló megoldásra

A legnagyobb svájci akkumulátoros energiatároló-projekt kivitelezését az ABB az EKZ-val, az ország vezető energiaszolgáltatójával és az egyik legnagyobb helyi energetikai vállalattal együttműködésben végzi. Az ABB termékei és rendszerei közül egy speciális, kétirányú inverter és SCADA-irányítástechnikai rendszer, valamint az akkumulátorok befogadását szolgáló energiatároló állomás, ESM (Energy Storage Modul) kapott szerepet. A tárolót az EKZ villamosenergia-elosztó hálózatában olyan kulcsfontosságú feladatokra használják, mint a csúcsidőszakokban fellépő terhelések kiegyenlítése, az időszakos, megújuló energiaforrások integrálása, valamint a hálózat optimalizálása.

Az ABB egy dinamikus energiatároló megoldást telepített a svéd Falbygdens Energi energiaszolgáltató villamosenergia-elosztó hálózata számára. A svéd energiacég jelentős mennyiségű, szél által termelt energiát szállít a svédországi Falköping városának hálózatába. Az ABB megoldása maximalizálja a megújuló energiák integrálását az energiaáramlásba: tárolja a szélturbinák helyben termelt energiáját, létrehozva egy 75 kW-os tárolókapacitást, maximum 60 perces ciklusokban. A tárolt energiát a hálózat stabilizálására és a napközbeni csúcsidőszakokban fellépő terhelés kiegyenlítésére használhatják.

Energiaátviteli és -elosztási rendszerek

Szintén kihívást jelent a megújuló energiák célba juttatása. A válasz erre a bonyolult technikai problémára a HVDC (nagyfeszültségű egyenáram) erőátviteli rendszer. A nagyfeszültségű egyenáramú erőátviteli rendszerek az elektromosságot akár több ezer kilométeren keresztül szállítják, rendkívül alacsony veszteségszint mellett. Az ABB közel 50 évvel ezelőtt elsőként fejlesztette ki a HVDC-technológiát, és kiépített egy robusztus, világszerte több mint 90 HVDC-projektből álló, installált bázist, amelynek teljes átviteli kapacitása a 95000 MW-ot is meghaladja.

A HVDC Light a HVDC-átvitel egy olyan formája, amellyel megoldható a föld alatti és tenger alatti villamosenergia-átvitel. Ezt a technológiát használják például szigetek, tengeri olaj- és gázfúró tornyok szárazföldről való ellátásánál; városközpontokban történő betáplálásoknál, valamint a gyakran tengeren keresztül csatlakoztatott, határokon átívelő rendszer-összeköttetések esetében.

Az ABB FACT (flexibilis váltakozó áramú átviteli technológiák), mint pl. a statikus meddőkompenzálás és soros kondenzátorok, lehetővé teszik, hogy nagyobb energia áramoljon a már meglévő elektromos hálózatokon, mindemellett pedig javítják a feszültség stabilitását, és a villamosenergia-hálózatot ellenállóbbá teszik az rendszeringadozásokkal és -zavarokkal szemben.

Részvétel a hazai megújulóenergiatermelésben

Az ABB a magyar napenergia-piacon is kínál megoldásokat mind fotovillamos (PV), mind koncentrált napenergiás (CSP) komplett rendszerekhez. Az ABB ezen a két területen mindenkit ki tud szolgálni, aki megújuló energiából szeretné fedezni mindennapi energiaszükségletét.

Az ABB fóti kompakt transzformátorállomás-gyárában üzembe helyezett naperőmű 2012 novemberében kezdte meg működését. A 30 kW teljesítményű naperőmű évi 28 MWh-s termelésével 14 t CO2-kibocsátás kerülhető el. Az erőmű megfelelően napos időben a gyár működéséhez szükséges energiának akár 70 százalékát is képes fedezni. Ezzel az ABB fóti csarnoka az egyetlen olyan gyár hazánkban, amely tetőre szerelt naperőmű segítségével fedezi energiaellátásának jelentős részét.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény