FőoldalRendszerintegrátorÚj technológia a jövő egyenáramú hálózataiért
2012. december 05., szerda ::

Új technológia a jövő egyenáramú hálózataiért

Az ABB jelentős áttörésről számolt be az egyenáram-megszakítás területén, amellyel egy 100 éves elektrotechnikai problémát oldott meg, utat nyitva egy hatékonyabb és megbízhatóbb áramellátó rendszer megvalósításához

Több évnyi kutatást követően az ABB kifejlesztette a világ első megszakítóját a nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) technológiához. Az új megoldás egyesíti a nagyon gyors mechanikát és a teljesítményelektronikát, és képes lesz egy nagy erőmű kimenő teljesítményével egyenértékű villamosenergia-áramlás „megszakítására” 5 ms-on belül, vagyis az emberi szem pislogásánál harmincszor rövidebb idő alatt.
Ez az áttörés egy 100 éves akadályt távolít el a DC átviteli hálózatok fejlesztésének területén, és képes lesz a megújuló energiaforrások hatékony integrálására, átváltására. A DC hálózatok javítani fogják a már létező AC hálózatok megbízhatóságát és kapacitását is. Az ABB tárgyalásokat folytat energia- és közműszolgáltatókkal, hogy kísérleti projekteket találjanak az új fejlesztéshez.
„Az ABB új fejezetet írt az elektrotechnika történetében” – mondta Joe Hogan, az ABB CEO-ja. „Ez a történelmi áttörés fogja lehetővé tenni a jövő hálózatának megépítését. Az Overlay DC hálózatok képesek lesznek összeköttetést teremteni országok és kontinensek között, és kiegyensúlyozzák a terheléseket, valamint megerősítik a létező AC átviteli hálózatokat.”
A Hybrid HVDC megszakító fejlesztése az ABB egyik kiemelt kutatási projektje, amelynek K+F tevékenységeibe évi 1 milliárd USD-t fektet a cég. Az ABB széleskörű portfoliója és a teljesítmény félvezetők, átalakítók, nagyfeszültségű kábelek (a HVDC rendszerek kulcselemeinek) házon belüli gyártási kapacitásának egyedi kombinációja, megkülönböztető előnnyel bírt az új fejlesztés tekintetében.
HVDC technológiára van szükség ahhoz, hogy megkönnyítsék a vízerőművekben termelt villamos energia nagytávolságú továbbítását, a tengeri szélenergia integrálását, az előretekintő napenergia projektek fejlesztését, és a különböző energiahálózatok összeköttetését. Az ABB úttörőként fejlesztette ki a HVDC technológiát majdnem 60 évvel ezelőtt és számos innovációjával és fejlesztésével továbbra is technológiai, valamint piaci vezetőnek számít a területen. Több mint 70 HVDC projektjével az ABB telepítette a világszerte megtalálható összes ilyen rendszernek körülbelül a felét, amelyek kapacitása több mint 60.000 MW.
A HVDC technológia telepítése a pont-pont összeköttetések növekvő számához vezetett a világ különböző részein. A következő logikus lépés a vonalak csatlakoztatása és a hálózat optimalizálása. Az ABB már dolgozik a multi-terminál rendszerek kiépítésén és legújabb DC megszakító fejlesztése egy jelentős lépés a HVDC hálózatok fejlődésében. Az új hibrid megszakító fejlesztésével párhuzamosan, az ABB HVDC hálózat szimuláló központjában különböző megoldásokat dolgoznak ki a jövőbeni DC overlay hálózatok működtetésére.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény