FőoldalRendszerintegrátor10%-os vasúti energiafogyasztás csökkenés az új megoldással
2012. október 11., csütörtök ::

10%-os vasúti energiafogyasztás csökkenés az új megoldással

Az ABB vasúti megoldása képes az állomásokon a vonatok fékezése során felszabaduló energiát tárolni, majd másodpercek múlva visszatáplálni azt, mintegy 10 százalékos energia-megtakarítást eredményezve a felhasználónak. Az ABB Kft. hazánkban is kiváló lehetőséget lát a vasúti rendszerek ilyen irányú fejlesztésében. A cég jelen lesz a Pécsett - Harkányban október 9-11. között megrendezésre kerülő XI. Vasútvillamosítási Konferencián, ahol az érdeklődők megismerhetik az ABB legújabb vasúti energiatárolási és fotovoltaikus technológiáit

Az ABB új megoldása begyűjti, tárolja és visszatáplálja a vonatok fékezése által termelt többletenergiát, és egy optimalizáló szoftverrel integrálva, lehetővé teszi az energia frekvencia-szabályozási, és nagykereskedelmi villamos energia szolgáltatásként történő értékesítését a regionális energiapiacon.
A megoldás az ABB Envistore visszatápláló energiatároló rendszerén alapszik. Az Envistore-nak köszönhetően jelentősen csökken a vasúti energiafogyasztás, stabilizálódik a vonóerő feszültsége, és csökken a helyi hálózat energia-csúcsigénye.
A technológia már sikeresen bizonyít a SEPTA (Souteastern Pennsylvania Transit Authority - Délkelet Pennsylvaniai Közlekedési Hatóság), az Egyesült Államok hatodik legnagyobb közlekedési rendszerének vonalain, ahol a Philadelphiában nap mint nap megforduló közel 4 millió embert szolgálja. A megoldás várhatóan évi több mint 1200 megawatt óra energiát képes visszatáplálni, mellyel akár 440 000 USD értékű megtakarítás és/vagy árbevétel érhető el.
Nemrég a lengyel AGP Metro Polska, az új varsói 2-es metróvonalra is az Envistore-t választotta, amely az állomásokon a szerelvények fékezéséből nyert energiát, és a metrókocsik Visztula folyó alatti áthaladása közben keletkező gravitációs energiát fogja újrahasznosítani. Az Envistore csak egy részét képezi az ABB portfoliójának mely különböző vasúti megoldásokat biztosít az új metróvonalon, köztük középfeszültségű alállomásokat és hálózati rendszereket is.
A vasút Magyarországon is egy olyan terület, amellyel kiemelten foglalkozik az ABB. A Pécsett - Harkányban október 9-11. között megrendezésre kerülő XI. Vasútvillamosítási Konferencián az érdeklődőknek Kelemen Csaba és Darvas István mutatja be az ABB legújabb vasúti energiatárolási és fotovoltaikus technológiáit.
"A meglévő partnerek mellett vannak egyes iparágak, melyekre jobban kívánunk összpontosítani Magyarországon. Ilyen kulcsfontosságú pont cégünk számára a vasút, mivel a magyar vállalkozások is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiahatékony működésre, amely bíztató üzleti lehetőséget jelent számunkra" - mondta Tanja Vainio, ügyvezető igazgató.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény