FőoldalRendszerintegrátor310 millió MWh megtakarítás
2012. július 11., szerda ::

310 millió MWh megtakarítás

Az ABB által üzembe helyezett villamos hajtások becsült éves energia-megtakarítása 2011-ben volt ez a hatalmas energiamennyiség. Ez az érték 19 százalékkal több az előző évhez képest. A villamos hajtásokat a villanymotorok sebességének és energiafogyasztásának szabályozására alkalmazzák. A világ teljes villamos energia felhasználásának 25 százaléka az ipari villanymotorok számlájára írható

Az ABB hajtások által 2011-ben megtakarított energia megfelel 260 millió tonna szén-dioxid kibocsátásnak - amennyiben ezt az energiát fosszilis tüzelőanyagokkal állították volna elő -, vagy körülbelül 34 milliárd USD villamosenergia-költségmegtakarításnak az ügyfelek számára1. A megtakarítás egyenlő a villamos energiával, amit 41 nukleáris reaktor tudna előállítani, és megegyezik 75 millió európai uniós háztartás éves áramfogyasztásával2.
"A jövő óriási lehetőségeket tartogat még az energia- és költségmegtakarítás tekintetében, mert jelenleg az ipari motoroknak csak 10 százaléka van felszerelve villamos hajtással" - mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB Gyártásautomatizálás és Hajtások divíziójának vezetője és egyben a Group Executive committee tagja. "Még hosszú ideig csak a hatékonyabb energiafelhasználás lesz a legjobb módja annak, hogy csökkenteni tudjuk az energiafogyasztást, és ezzel együtt a költségeket, valamint a károsanyag-kibocsátást is."
A villanymotorokat széles körben alkalmazzák az iparban, például vízszivattyúzásnál, ventilátorok és légkondicionálók működtetésénél, futószalagok hajtásánál, acél hengerlésénél, liftek mozgatásánál, stb.
Az ABB éves energia-megtakarítási becslése azon összehasonlításon alapul, amely a készülékek átlagos áramfogyasztását vizsgálja fordulatszámszabályozóval és anélkül. Azok a villanymotorok, amelyek nincsenek ellátva fordulatszámszabályozással, névleges fordulatszámon működnek és ezeket mechanikusan fojtják, ha kisebb teljesítményre van szükség.
Egy motor életciklusában - méretétől függően - 92-95 százalékban az energia felelős a kiadásokért, tehát az elektromos hajtásba történő beruházás, általában kevesebb, mint két év alatt megtérül.
Az ABB a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásainkkal lehetővé tesszük a közüzemi szolgáltató és ipari ügyfeleinknek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport több mint 100 országban van jelen és 145 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

1: Az Egyesült Államok 2011-es villamos energia árai alapján
2: EU-s háztartások átlagos energiafogyasztása, forrás: IEA world energy outlook 2011

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény