FőoldalRendszerintegrátorÚj, széles körben használható diagnosztikai műszerek
2012. március 12., hétfő ::

Új, széles körben használható diagnosztikai műszerek

A világpiacon folyó óriási verseny néha a gyártó cégeket meglepő teljesítményekre sarkallja. A válság körülményei között a jól sikerült fejlesztések az "előremenekülés" eszközei is lehetnek. A közelmúltban a Chauvin Arnoux is nagyszámú új konstrukcióval jelentkezett, méghozzá több műszerkategóriában

Nem meglepő viszont az átgondolt és a felhasználói igényeket messzemenően figyelembe vevő tervezés, a saját fejlesztések, ill. újítások beépítése, a kiváló minőség, egyszóval: a magas színvonalú mérnöki munka

Hordozható szkópméterek
A Chauvin Arnoux (illetve Metrix) mindig is jól ismert volt asztali és hordozható oszcilloszkópjairól. Az egyre nagyobb mérvű miniatürizálásnak köszönhetően az "asztali" kategória mindenhol kiveszőfélben van, ma már inkább csak "hordozhatók" a szkópok. Sőt, megjelent a "kézi" kategória is, s a kicsinyítésnek nyilván csak az szab korlátot, hogy egy színes LCD-kijelzőn azért szeretnénk még látni is valamit...

1. ábra. OX 5042 szkópméter - felharmonikus-mérés

A mostoha körülmények között is használható (IP54-es védettségű) "Handscope" márkanévvel ellátott két új, 20, ill. 40 MHz sávszélességű kézi oszcilloszkópot elsősorban energetikai, folyamatirányítási, járműipari, oktatási, gyártási és karbantartási területen dolgozó szakemberek számára fejlesztették. Óriási előnyük, hogy két, teljesen leválasztott (Cat III / 600 V) bemenőcsatornával rendelkeznek, amivel - ebben a kategóriában - jelenleg egyedülállóak a piacon.
A "szkópméter" csoportosításnak megfelelően további "műszerek" is találhatók bennük: kapacitás mérésére (5 nF ... 5 mF) is képes TRMS multiméter, amelynek bizonyos teljesítménymérési (korlátozott egy- és háromfázisú "hálózatanalizátor") funkciója is van, valamint - hozzá kapcsolódóan - egy felharmonikus analizátor is. Utóbbinak különlegessége, hogy az alapharmonikus frekvenciája 40 ... 450 Hz-ig terjedhet, és a 31. rendű a legnagyobb vizsgálható felharmonikus. További "műszer" ugyanazon tokban: 2 csatornás regisztráló, amely 2700 mérést képes grafikusan rögzíteni, 5 perc és 1 hónap közötti időtartamban.
A készülékek optikai USB kábelen kapcsolhatók össze számítógéppel, illetve az azon futó, opcionális SX-METRO szoftverrel, amely a következő szolgáltatásokat nyújtja: tárolt görbék megtekintése, mért jelalakok szemrevételezése valós időben, az oszcilloszkóp kezelése a PC-n keresztül, a szkóp memóriájában tárolt jelgörbe-képek (akár 100 db) importálása, görbék tárolása "text" formátumban a PC-n, adatok, ill. görbék exportálása Excelbe.

Népes, új lakatfogó-család
A Chauvin Arnoux/Metrix márkanévpáros a lakatfogó-multiméter-gyártásban is évtizedek óta tartozik a világ élvonalába. Sokan "tizenéve" használnak egyes régebbi modelleket, amelyek burkolata a rendszeres használatban kissé kophat ugyan, de pontosságuk és megbízhatóságuk töretlen.

2. ábra. Az F407 kezelői felülete informatív és átlátható

Ám a fejlődés s a fejlesztés nem állt le. Az új lakatfogó-multiméter-sorozatnál 11 típusból válogathatunk. A választás megkönnyítésére a gyári ajánlás: az F201, F401, F601 típusok "sima" AC-alkalmazásokra, az F203, F403, F603 típusok AC- és DC-mérésekre, az F205, F405, F605 típusok AC+DC-mérésekre és analitikai/hibakeresési feladatokra alkalmazhatók a leghatékonyabban. A legnagyobb tudású F407 és F607 modellek a legutóbb említett feladatokon túl adatrögzítésre és felharmonikusok mérésére (25. rendűig) is képesek.
Feltétlenül meg kell említenünk néhány új tulajdonságot, amely ezeket a lakatfogókat különlegessé teszi.

3. ábra. Az F607 lakatfogó-kijelző jól összefoglalja a mérési képességet

Elsősorban a lakatfogó-multiméterek között példátlanul nagy biztonságot nyújtó besorolást említjük: CAT IV 1000 V (IEC 61010 szabvány szerint, F400 és F600 típusokra). Rögtön ide kívánkozik, hogy a terepen, ill. mostoha üzemi körülmények között történő felhasználást az IP54-es ipari védettségi fokozat (mindegyik típusra) is támogatja.
Ki kell emelni a Chauvin Arnoux újítását, a True-Inrush, azaz "valódi" motor-indítóáram-funkciót. Ez egy igen fontos szempontból tud többet a korábbi modellekbe beépített indulóáram-mérésnél: ugyanazon leágazásra csatlakoztatott több működő motor esetén is alkalmazható. A lakatfogó ugyanis automatikusan átállítja mérőáramkörét és a használt mérési algoritmust a csatlakoztatásakor érzékelt jelre, és a vizsgált motor, vagy motorok indításakor (vagy pl. mechanikai terhelésük hirtelen megemelkedésekor) helyesen fogja mérni a mindenképpen jelentkező és a méréshez bekapcsolt motor(ok)ra jellemző túláramgörbét. Így nem kell "kipreparálni" a vizsgálandó motor(oka)t, s ugyanakkor az is kiderülhet, hogy vajon miért old le időnként a túláramvédelem az aktuális tápágban...
Fontos lehetőség még: F407 és F607 típusok számítógépes kapcsolattal is rendelkeznek, mégpedig a teljes villamos biztonságot szavatoló Bluetooth-technika segítségével. A szükséges PC szoftvert (PAT) a műszerekkel együtt szállítják. Opcionálisan megrendelhető a DataView szoftver is, amely kiterjesztett adatfeldolgozási lehetőségeket is tartalmaz.
A mérési képességek további ismertetése helyett bemutatjuk az F607 lakatfogó kijelzőjét, amely gyakorlatilag minden lényegeset elmond az érdeklődő szakembernek.

Fordulatszámmérés - korszerűen
Ipari és laboratóriumi igényekre méretezve a Chauvin Arnoux két új fordulatszámmérőt is bejelentett. A műszerek mechanikai kapcsolattal és anélkül is képesek mérni a 6 ... 100000 fordulat/perc tartományban. A nem mechanikus mérés ráadásul két módon történhet: modulálással is zavarmentesített infravörös mérőfény visszaverődése egy felhelyezett reflexcsíkról, vagy megfelelő szenzorhoz csatlakoztatható, feszültségjelet fogadó bemenet segítségével. A fordulatszám mérésén túl lineáris sebességet (pl. futószalagnál), frekvenciát, periódusidőt és kitöltési tényezőt is tudunk mérni. Továbbá a C.A 1727 típus a beállított min. és max. határérték túllépése esetén figyelmeztető jelzést is ki tud adni, belső memóriájában 4000 érték rögzítésére is alkalmas, valamint USB portjával és a műszerrel együtt szállított Tachograph szoftver segítségével a rögzített adatok kiértékelése és archiválása is megoldható.

Hőmérséklet-érzékelők és különféle távadók jelét fogadó rendszerek kalibrátorai
Három, az alapfunkción túl mérésre is alkalmas, kisméretű, ám annál nagyobb pontosságú műszer fedi le a szinte teljes hőelem és platina hőérzékelő (Pt...), valamint a szabványos műszaki egységjel (0 ... 20 V és 0 ... 24 mA) "választékot". Japán cégekkel kapcsolatban álló műszakiaknak érdekes lehet, hogy a C.A 1623 típus a japán szabványok (JIS) szerinti Pt100-kalibrálásra is képes.

Biztonságos villamos szigetelésellenőrzés

4. ábra. A CAT II, CAT III és CAT IV túlfeszültségi kategória szemléltetése
A már emlegetett Metrix márkanév alatt jelent meg az MX407 műszer, amely tulajdonképpen egy 4 GΩ-ig mérő szigetelésiellenállás-mérő (IEC 60364), amit néhány hasznos multiméter-funkcióval is kiegészítettek. A mérőfeszültséget a szokásos 250/500/1000 V lépcsőkben állíthatjuk be. A védelem megakadályozza, hogy a mérés elinduljon, ha a mérőkapcsokon 25 V-nál nagyobb feszültség érzékelhető. A műszer alkalmas még 200 mA-es folytonosságmérésre (0 ... 400 Ω, mérővezeték-kompenzálással), valamint ellenállásmérésre 400 kΩ-ig. Az alkalmazhatóságot a CAT IV 600 V besorolás teszi széles körűvé.

Villamos hálózat biztonsága - "ÉV-mérések" teljes körűen
A jól ismert C.A 6115 sikerére alapozva, s az újabb keletű igényeket is figyelembe véve fejlesztették ki az új C.A 6116 "ÉV multimétert". A legendás gyorsaság és pontosság az áttervezett köntösben is megmaradt. A nagy felbontású, méretes kijelzőn sokkal több információ fér el egyszerre, beleértve a témaérzékeny súgóinformációit is. A műszer a feszültség mellett áramot, teljesítményt és felharmonikusokat is mér az 50. rendűig. A készülékkel együtt szállítják az ICT szoftvert, amellyel letölthetők a műszerben tárolt mérési eredmények, rögzíthetők a hálózati elemek szabvány szerinti vizuális ellenőrzésének eredményei, valamint a villamos hálózatok tervei alapján előre meghatározhatók a mérési feladatok, s a mérési terv a készülékbe áttölthető. Igény esetén használható a készülékhez a jegyzőkönyvkészítésre is alkalmas DataView szoftver.

A C+D Automatika Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény