FőoldalRendszerintegrátorNapelemek: állandó ellenőrzés alatt
2011. október 09., vasárnap ::

Napelemek: állandó ellenőrzés alatt

A WAGO áramérzékelőivel a napelemek minden egyes ága folyamatos felügyelet alatt tartható, így a berendezés kiesése, vagy más zavarok azonnal észlelhetők. Ezeket összekötve a WAGO-I/O-SYSTEM moduljaival, vagy a TO-PASS modullal, az adatokat megjeleníthetjük vagy a hibajelzéseket továbbíthatjuk e-mailen, SMS-ben, faxon vagy akár hanghívással is

A napelemes rendszer kiesésének, zavarainak minimálisra csökkentése céljából az esetleges hibajelzéseket a lehető leggyorsabban érzékelni kell, és helyre kell állítani az üzemet. Az egyes egységek hirtelen meghibásodását okozhatja szakadás vagy külső behatás, például villámcsapás. Folyamatos ellenőrzésként az invertert, vagy a betáplálás méréseit alkalmazni nem elég biztonságos.

A WAGO áramérzékelői (789-620 és 789-621) lehetővé teszik minden egyes ág állandó felügyeletét. Az üzemeltető biztosítani tudja a berendezés műszaki és gazdasági szempontból optimális működését. Abban az esetben, ha rendelkezésre áll egy nyilvános adatbank, az egymáshoz közeli berendezések adatai könnyen összehasonlíthatók.
Az áramérzékelők elhelyezhetők például a generátor-csatlakozódoboznál, és a napelem összekötő kábelét egyszerűen átfűzzük az áramérzékelőn. A kábel maximális külső átmérője 15 mm lehet, ami egy 35 mm2 keresztmetszetű vezetéket jelent. Jelenleg két méréshatár áll rendelkezésre. Az egyik DC 0 ... 80 A, a másik DC 0 ... 140 A közötti tartományban alkalmazható, amely megfelel az átfűzhető kábelek terhelhetőségének. Az átviteli vagy mérési hiba 0,5%. Az adatok továbbítása RS-485 hálózaton lehetséges. Az RS-485-vonalon maximum 32 érzékelő fűzhető fel, ugyanakkor a buszkábel maximális hossza 1200 m lehet. Az így biztosítható magas szintű EMC-védettség az adatátvitel biztonságát növeli. Az egyes készülékek címzését DIP-kapcsolókkal végezhetjük. A megengedett környezeti hőmérséklet -20 és +70 °C között lehet, így szabadtéri beépítés is lehetséges.
A mért értékeket egyszerűen egy standard MODBUS-protokollon olvashatjuk ki, így ezeket könnyedén felhasználhatjuk különböző napelemes alkalmazásokhoz.

Monitoring

WAGO IO-system WAGO IO-system
Az áramérzékelőket egyszerűen össze lehet kapcsolni a WAGO PERSPECTO HMI panelekkel az ingyenesen hozzáférhető programok és alkalmazások segítségével. A PC-khez RS-485/RS-232 átalakítókon keresztül közvetlenül is csatlakoztathatók. Egy megfelelő PC-szoftverrel, mint például az Eichenwald cég által kínálttal, az értékek megjeleníthetők és tárolhatók a PC-n.

To-Pass modul To-Pass modul
Az érzékelőt összekötve a WAGO-I/O-SYSTEM moduljaival, vagy a TO-PASS- Compact modullal (761-216), még további lehetőségeket tudunk kihasználni. Az I/O-SYSTEM-hez csatlakozást egy ingyenesen használható programmal, a TO-PASS- Modul és az áramérzékelő kapcsolatát RS-485 csatlakozással hozhatjuk létre. A készülék konfigurálásához egy ugyancsak ingyenes paraméterező szoftver áll rendelkezésünkre. Használatukhoz semmiféle speciális programismeret nem szükséges.

Adatgyűjtés
A mért értékeket az I/O-SYSTEM gyűjti össze, tárolja és teszi hozzáférhetővé a beépített Web-Browser segítségével.

Hibajelzések e-mail, SMS, fax vagy hanghívás segítségével
Az I/O-SYTEM PLC-funkcióinak felhasználásával a tetszés szerinti hibajelzési módot választhatjuk.

Webportál
Az interneten keresztül a napelemes rendszer adatait helytől függetlenül lehívhatjuk. A DSL- adatátvitel mellett lehetőségünk van egy alternatív átvitelre is a GPRS-technológiával. A TO-PASS- Compact-Modul az áramérzékelő adatait a beállított ciklus szerint a GPRS-hálózaton keresztül a tetszés szerinti webportálra továbbítja. Példákat a WAGO-Web-Portalon talál.

Kommunikáció az erőművek és az üzemirányítás között
Az üzemirányítás igényli a kapcsolatot a napelemes erőművek irányítástechnikai rendszereihez. Ez a kommunikáció szabványosított átviteli protokollok szerint történik az IEC 60870 vagy az IEC 61850 szerint. A WAGO mindkét előírás szerinti protokollhoz kínál megfelelő szoftvermegoldást.

A WAGO honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény