FőoldalRendszerintegrátorBiztos érintkezés: egy puritán az nyh szerelőlapokra
2011. szeptember 05., hétfő ::

Biztos érintkezés: egy puritán az nyh szerelőlapokra

Közismert a szólás: a kevesebb néha több. Ez jól illik az új nyomtatott áramköri lapokra kifejlesztett picoMAX csatlakozókra: egyesíti a lapra csatlakozó és a rugós dugaszolható csatlakozás elemeit. Az áramvezető funkciót egy második elem alkalmazásával következetesen különválasztja. Ez a megoldás anyagmegtakarítással jár, csökkenti a méreteket, és nagy biztonságú csatlakozást eredményez

A WAGO a picoMAX csatlakozókkal teljesen új termékcsaláddal lépett a piacra. Ez nyomtatott áramköri lapokra forrasztható dugaszolható csatlakozórendszer, amely sok problémára kínál megoldást: biztos érintkezés vibráció esetén is, kompakt kivitel, egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány, így növeli a versenyképességet.
A csatlakozók új fejlesztésű érintkezőrendszerrel készülnek, ahol az áramvezető és a rugózóelemek méretei jelentősen csökkentek. A különleges ötvözetű Cr-Ni rugóanyag kétféle funkciót tölt be: a bekötött vezetéket az áramvezető sínhez (érintkezőhíd) szorítja, és ugyanakkor az aljzatban lévő érintkezőstifthez is szorítja az érintkezőhidat, melynek anyaga ötvözött elektrolitréz, így csökkenthetők lettek a méretek és anyagot lehetett megtakarítani.

Ezek következtében a korábbi rendszerekhez képest a csatlakozó méretei is csökkenhettek. A magassága mindössze 17,7 mm. A rugós csatlakozás a CAGE CLAMP S elven működik, így minden vezetékfajta beköthető a csatlakozóba: a tömör, illetve az érvéghüvellyel szerelt, hajlékony vezetékvéget egyszerűen benyomjuk. A termékcsalád minden tagjában integrált működtetőelemet találunk, így a bekötéshez nem kell speciális szerszám. A csatlakozók konstrukciója olyan, hogy kizárja a véletlen rossz csatlakoztatást. Az aljzatok egyszerűen kiegészíthetők kódolóelemmel, hogy csak a megfelelő ellendarabot lehessen csatlakoztatni. A különböző pólusszámú csatlakozók közvetlenül egymás mellé helyezhetők el a lapon, pólusléptetés nélkül. A rugós csatlakozásokat, de különösen az érintkezőelemeket úgy tervezték, hogy 16 g gyorsulást is elviseljenek (ez nagyjából négyszer nagyobb érték, mint amit az autóversenyző érezhet éles kanyarodáskor).
A picoMAX csatlakozócsalád két változatban kerül piacra: a 2091-es sorozat 3,5 mm rasztertávolsággal és maximum 1,5 mm2 keresztmetszetig, illetve a 2092-es sorozat 5 és 7,5 mm rasztertávolsággal maximum 2,5 mm2 keresztmetszetig. A család elemei készülnek hullámforrasztáshoz és "reflow"-technológiához használható kivitelben is.

Egy különleges változat a dugaszolható csatlakozócsaládban a "picoMAX eCOM". Mindazon előnyökkel rendelkezik, mint a család többi tagja, azonban úgy használható, mint egy egyszerű nyh sorkapocs. A csatlakozóaljzat házának elhagyásával még tovább csökkent a helyigény. Ez a típus akkor használható, ha dugaszolható elemre van szükségünk, mert itt a csatlakozó bontásakor lehúzzuk a dugót az érintkezőkről, és a ház nélküli stiftek a szerelőlapon maradnak. Ez a változat különösen az árérzékeny megoldásoknál alkalmazható előnyösen, rendkívül jó ár/érték aránya okán.
Az eddigi hasonló célú csatlakozók érintkező-rendszereinél a biztonságos érintkezés kialakítása miatt, miután egyidejűleg kellett megfelelni az alkalmazott különleges rézötvözeteknek a jól rugózó, de ugyanakkor jól is vezető feltételeknek, az elektrolitréz ezzel szemben nyilvánvalóan sokkal jobb vezető, és emiatt jóval kisebb keresztmeszetek is elegendőek a biztonságos áramvezetéshez. A korábban használt anyagok rosszabb vezetési tulajdonságai miatt kényszerültek a konstruktőrök a nagyobb méretek alkalmazására. A picoMAX az új anyagok és korszerűbb megoldások következtében lehet kisebb méretű és nem utolsósorban kedvezőbb ár/érték arányú.

A WAGO honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény