FőoldalRendszerintegrátorÚj mércét állít az Agilent a rádiófrekvenciás hálózatanalizátorok mezőnyében
2011. szeptember 05., hétfő ::

Új mércét állít az Agilent a rádiófrekvenciás hálózatanalizátorok mezőnyében

Az Agilent új, E5072A típusú hálózatanalizátora a cég ENA-terméksorozatának egyik legfiatalabb és egyben a korábbiaknál még rugalmasabb és funkciógazdagabb tagja, amely megfelel a legújabb alkalmazások növekvő igényeinek. Teljesítménye és tudása a rádiófrekvenciás hálózatanalizátorokkal az elérhető, jelenlegi csúcsnak felel meg

A konfigurálható mérőopciókkal az E5072A hozzáférést biztosít a jelutakhoz a belső forrás, vevők, hidak, valamint az analizátor tesztportjai között, amellyel egyfelől sokkal nagyobb műszerérzékenység érhető el, másfelől lehetőséget biztosít további alkatrészek, ill. perifériák hozzáadására az alkalmazás igényei szerint. Az eszköz új mércét állít a rugalmasságban, sebességben és pontosságban, amely maradéktalanul alkalmassá teszi számos aktív és passzív alkatrészfajta (pl. antennák, szűrők, nagy teljesítményű erősítők stb.) teljes műszaki karakterizálására.
Az ENA-terméksorozattal debütált funkció minden elemét ismerő E5072A rendelkezik az RF-hálózatanalizátorok között méltán elismert E5071C funkcióival, és kifejezetten a kutatási-fejlesztési és gyártási követelmények szem előtt tartásával tervezték meg. Az eszköz egy univerzális, gyors, a korábbiakkal teljes mértékben kompatibilis, sokoldalú RF-hálózatanalizátor, amelyet az Agilent vonzó árpolitikája tesz még versenyképesebbé. Az E5072A ideális az Agilent által már nem gyártott hálózatanalizátorok, például a nagy sikerű 8753-as sorozat bármely tagjának kiváltására is.
A 30 kHz ... 4,5 GHz, ill. 30 kHz ... 8,5 GHz sávszélességi opciókkal elérhető, kétportos E5072A túlszárnyalja a jelenlegi RF-hálózatanalizátorokat teljesítmény, funkcionalitás, mérőopciós konfigurációs lehetőségek, valamint kimeneti teljesítmény tekintetében is. E képességekkel felvértezve az E5072A ideá­lis eszköze rádiófrekvenciás antennák, nagy teljesítményű erősítők és nagy elnyomási tényezőjű szűrők mérésének is.

2. ábra. Az E5072A blokkdiagramja 2. ábra. Az E5072A blokkdiagramja
Teljes hozzáférhetőség és konfigurálhatóság
Egy konfigurálható tesztkészlet közvetlen hozzáférést biztosít a hálózatanalizátor belső forrás- és vevőegységeihez a felhasználó számára, amely akár 151 dB-re is megnöveli az analizátorral történő mérések dinamikatartományát. E képesség jóval szélesebb körű applikációk használatát engedi meg a végfelhasználónak.

3. ábra. Széles dinamikatartomány a legigényesebb eszközök teljes részletességű jellemzésére 3. ábra. Széles dinamikatartomány a legigényesebb eszközök teljes részletességű jellemzésére
Továbbá az E5072A akár +20 dBm kimeneti teljesítményszintje lehetővé teszi az aktív eszközök kompressziós jellemzőinek mérését külső erősítő alkalmazása nélkül, valamint egy aktív eszköz lineáris és nemlineáris működési tartományának jellemzése egyszerű teljesítmény- "sweep"-eléssel megvalósítható.

4. ábra. Nagy teljesítményű mérési konfiguráció az Agilent E5072A hálózatanalizátorral 4. ábra. Nagy teljesítményű mérési konfiguráció az Agilent E5072A hálózatanalizátorral
A napjainkban széles körben használt, nagy teljesítményű erősítőknél (például mobilterminálokban, bázisállomás-alkalmazásokban vagy passzív alkatrészekhez csatlakoztatott erősítőknél, úgymint szűrők/duplexerek, csatolók vagy antennák) a konfigurálható tesztkészlet lehetővé teszi, hogy a felhasználó a forrásvonalra kondicionáló-erősítőt iktasson be, és még nagyobb teljesítménnyel táplálja a bemérés alatt álló eszközt. A közvetlen hozzáférés a vevőegységhez és a külső csatolók által közvetített jelek használata lehetővé teszi a hőmérsékleti változások okozta problémák/eltolódások, valamint a jelkondicionáló erősítő ellenirányú elszigeteléséből adódó, nem kívánt hatások kiküszöbölését (lásd 4. ábra).

5. ábra. Teljesítménymérés pontossága az Agilent E5702A műszeren auto­matikus hurokvezérléssel (felső görbe) és vételi szintezéssel (alsó görbe) 5. ábra. Teljesítménymérés pontossága az Agilent E5702A műszeren auto­matikus hurokvezérléssel (felső görbe) és vételi szintezéssel (alsó görbe)
A megfelelő teljesítmény a megfelelő ponton
Bizonyos aktív alkatrészek méréséhez adott bemeneti vagy kimeneti teljesítményszintet kell biztosítani. Leginkább nagy teljesítményű, külső erősítős méréseknél jellemző, hogy e kondicionálóerősítő hőmérsékletfüggő driftje ingadozást okoz a mérés alatt álló eszköz bemeneti teljesítményszintjében, amely nem várt hibákhoz vezet a mérési eredményekben.
Az E5702A típusszámú hálózatanalizátor működésére jellemző, hogy a forrásteljesítményt a vételi oldal mérései alapján szabályozza, a függvénygenerátorokból ismert eltérítő, ún. sweep-módszerrel. Összehasonlítva például egy hagyományos, teljesítménymérős-teljesítményszenzoros összeállítással, ezzel a vételiszintezés-funkcióval nagyobb pontosság érhető el a forrásteljesítmény tekintetében. Az 5. ábrán látható grafikon jól mutatja az ebben rejlő lehetőséget: a kép felső részén automatikus hurokvezérlés (ALC: Automatic Loop Control) alapján végzett vételiteljesítmény-mérés eredménye látható, az alsón pedig ugyanazon mérés eredménye vehető szemügyre, amelyet azonban a vételi szintezéssel végeztek. (Megjegyzés: a méréskori teljesítményszint 0 dBm volt.)
Ahogy az az ábrán jól látszik, az alsó felén látható jelalak esetében a hullámzás lényegesen kisebb mértékű. Ezáltal sokkal pontosabban lehetséges az analizátor teljesítményének beállítása, amely kisebb károsodási veszélyt jelent a mért rendszerre nézve, illetve egyúttal növeli a mérőrendszer stabilitását is.

6. ábra. Az Agilent E5702A hálózatanalizátor intuitív, érintésvezérelt, grafikus felhasználói interfésze 6. ábra. Az Agilent E5702A hálózatanalizátor intuitív, érintésvezérelt, grafikus felhasználói interfésze
Funkciógazdag adatelemzés és felhasználói interfész
Az ENA-sorozatú műszerek Windows-alapú felhasználói interfésze iparági standardnak számít a rádiófrekvenciás hálózatanalizátorok körében, és a kényelmes, érintőképernyős vezérlés és a logikusan felépített menüstruktúra ideális kombinációját valósítja meg. Az integrált Microsoft VBA (Visual Basic for Application) alkalmazásfejlesztési támogatás lehetőséget biztosít arra, hogy közvetlenül a műszeren írjunk és futtassunk alkalmazásokat, valamint saját mérési könyvtárat, vagy akár felhasználói interfészt hozzunk létre rövid idő alatt.
Számos hasznos alkalmazás, mint például az egyenletszerkesztő (amely a független belső vevők arányszámainak számítására is képes, pl. A/R1, R1/R2, B/R1 stb.), a befogóadapter-szimulátor, a rugalmas markerek, valamint további adatelemző funkciók a műszer alapkiépítésének részét képezik.
Az új ENA-terméksorozat kiváló eszköze a gyártási tesztelésnek, és piacvezető teljesítményt és funkcionalitást kínál nagy teherbírású, megbízható platform formájában.

A MEDEXPERT Kft. honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény