FőoldalRendszerintegrátorKözép- és nagyfeszültségű alállomások berendezéseinek diagnosztikája
2011. március 25., péntek ::

Közép- és nagyfeszültségű alállomások berendezéseinek diagnosztikája

A közcélú villamos elosztóhálózat alállomásainak teljes ellenőrző mérése meglehetősen összetett feladatot jelent. Az üzemeltetés és kezelés biztonságának növeléséhez, illetve ellenőrzéséhez sokféle mérés elvégzése szükséges. A terepi jellegű mérés, a közép- és nagyfeszültség jelenléte, a tapasztalható és a szokásosnál erősebb elektromágneses tér fokozott követelményeket támaszt a használt műszerekkel szemben. A speciális feladatok elvégzése nem is oldható meg egyetlen műszerrel, csak - komolyabb gyártók által kifejlesztett - műszercsaláddal

Primer nyomatók (Primary Injection Test Equipment)
Ezek a különlegesen erős felépítésű és robusztus készülékek kifejezetten terepi használatra készültek. Feladatuk, hogy - széles dinamikatartományban - váltakozó áramot szolgáltassanak az alállomások, transzformátorok, motorok túláramvédelmének ellenőrzéséhez, azaz védelmi relék, megszakítók és más kapcsolóeszközök vizsgálatához pl. erőművekben, vasúti táprendszereknél stb.
A LET-20xx és LET-4xxx sorozatú nyomatók a jellemzően nagy AC- és DC-áramot kívánó, tipikusan primer oldali nyomatás elvégzésére szolgálnak, típustól függően 1000 ... 8000 VA teljesítménytartományban. A kimenőfeszültséget a kimeneti transzformátoruk primer oldalán lévő toroiddal állítjuk be. A kimenő- (nyomató-) áram nagyságát a műszer méri, és az előlapon megjeleníti. A készülék kimenete több leágazásos, így jobban lehet a kimenőfeszültséget illeszteni a vizsgálandó eszköz impedanciájához. Így a kisebb áramok beállítása is könnyebb lesz, miközben a nyomatási teljesítményt megtartjuk.
A kimenet aktiválásától egy külső feszültség megváltozásáig, vagy egy külső kontaktus állapotváltozásáig eltelő időt a műszer kronométere mutatja 1 ms pontossággal. A kimeneti transzformátorok - a különleges tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően - típustól függően akár 20 000 A maximális áramot is elviselnek. A túlmelegedést beépített védelem akadályozza meg. Kisebb áramok fenntartása hosszabb ideig is lehetséges. Nagyobb áramoknál lehet időkorlát, ezért a felhasználónak a katalógus ábrái alapján, az alkalmazás pontos ismeretében kell a megfelelő modellt kiválasztania.

Szekunder nyomatók
Az elsősorban a PTE típusokra épülő típuscsalád hordozható készülékei a védelmi relék vizsgálatára szolgálnak - a legegyszerűbb túláramvédelmi eszköztől a legbonyolultabb, többfunkciós digitális védele­mig bezárólag.
A kimeneti teljesítménytartomány tervezésénél a konstruktőrök azt tartották szem előtt, hogy a hordozhatóság megtartása mellett a készülékek jól bírják a különféle igénybevételeket és felhasználási lehetőségük minél szélesebb körű lehessen. Így például a PTE típuscsalád modelljei egyedileg is alkalmazhatóak, de - egyes relévizsgálati mérések követelményeinek megfelelően, egymással összekapcsolva - képesek együttmű­ködni is.
További fejlesztési lehetőség, hogy az intuitív kezelőfelületen végzett kézi vezérlésű mérés mellett a PTE modellek PC-hez is kapcsolhatóak, és a méréseket a külső számítógépen futó szoftver is irányíthatja.
A szekunder nyomatók választékából kiemelkedik a MENTOR 12 típus, mely a legkorszerűbb szimulációs technikákat alkalmazza. Beépített számítógépével, grafikus érintőképernyőjével a legbonyolultabb és legújabb védelmek vizsgálatát is teljes körűen, nagy pontossággal és nagy hatékonysággal engedi elvégezni.

Lépésfeszültség- és érintésifeszültség-mérők

LET-400 relévizsgáló LET-400 relévizsgáló
Ezek a LET típusjelű készülékek a földelések, földelő áramkörök vizsgálatára alkalmasak, a vonatkozó IEC szabványok előírásai szerint.
Két különböző feladatot kell elvégezniük: áramnyomatást és feszültségmérést. A kibocsátott váltakozó feszültség - típustól függően - 50 V vagy 60 V lehet. A fázisszöge 180°-kal eltolható. A kimenőteljesítmény - ismét típustól függően - 6, ill. 50 kVA.
A 3,5 digites feszültségmérő bemene­tét úgy alakították ki, hogy minden méréshatárban (0,2/2/20/200 V) a bemenő ellenállás 1 kΩ legyen.
A készülékeket a szükséges mérőkábelekkel és mérősúlyokkal együtt, mérésre készen szállítják.

Transzformátor- és motorvizsgálók
Ezek az ETP-x jelű készülékek, vagy az ETP-rendszer a transzformátorok megelőző karbantartásának elvégzésére szolgálnak, illetve az EDA modell forgógépek-ellenőrző vizsgálatára alkalmasak.
Az ETP által megvalósított részmérések:

  • transzformátoráttétel
  • szigetelés és visszatérő feszültség
  • tekercselés-ellenállás
  • rövidzárási impedancia
Az EDA-rendszer pedig forgógépek (motorok, generátorok, alternátorok) állórészében a tekercselés szigetelésének vizsgálatát tudja egyenfeszültséggel elvégezni úgy, hogy a mérés a vizsgálandó készülékre nézve kockázatmentes legyen. A teszt alapján értékelhető a berendezés állapota, illetve diagnosztizálhatók olyan problémák, mint a szennyezettség, belső vagy külső nedvesség, a szigetelés szilárdságának csökkenése, részkisülések megjelenése stb.

DC-vizsgáló műszerek
Bár ezeket a készülékeket jellemzően csak a vasútnál, s ott is csak egyes mozdonyok különlegesen gyors védelmi reléinek vizsgálatára alkalmazzák, azért röviden megemlítjük őket. Figyelemre méltó a LET-4000-R típus 5000 A-es árama, illetve a szolgáltatott 8000 W teljesítmény, a beépített digitális árammérő 0,5%-os pontossága és a szintén beépített időmérő 1 ms-os felbontása.
Két kisebb modell is létezik, amelyek elsősorban a LET-család opcióiként jöttek létre, de önálló DC nyomatóként is felhasználhatók.

Közép- és nagyfeszültségű megszakítók vizsgálata

Megszakítóvizsgáló Megszakítóvizsgáló
A PME-500-TR készülék közép- és nagyfeszültségű megszakítók komplex vizsgálatára szolgál. A hordozható kivitelű készülék gyors csatlakozást tesz lehetővé a vizsgálandó berendezéshez. Grafikus érintőképernyőjével a beállítások is igen gyorsan elvégezhetőek. Teljesen lekapcsolt alállomás esetén a belső akkumulátorral kb. 14 órán keresztül működőképes, így nem kell külső generátort igénybe venni. A kibocsátott tiszta egyenáram és a négyvezetékes mérési mód igen pontos ellenállásmérést tesz lehetővé a megszakító 3 főérintkezőjén. Opcionális modul segítségével a vizsgált megszakító mozgásával kapcsolatos adatok (elmozdulás, sebesség, gyorsulás stb.) is mérhetőek és rögzíthetőek a vizsgálati eredmények között. A mérési eredmények a kijelzőn megjeleníthetőek, a beépített hőnyomtatóval kinyomtathatóak, vagy a flash (tehát nemfelejtő) memóriába rögzíthetőek későbbi felhasználásra, illetve külső számítógépre történő áttöltéshez.
A sokoldalú készüléknek - kiváló mérési tulajdonságaival és 8 kg-os tömegével - bármelyik, adott szakterületen dolgozó "brigád" felszerelésében helye van.

Fázisszögmérő

A PME-20-PH kézi készülék a fázisszög mellett teljesítménytényezőt és frekvenciát (40 ... 500 Hz) is tud mérni, valamint szinkronoszkópként is használható.
Mindkét, egymástól galvanikusan leválasztott bemenetén 500 Vrms vagy 25 Arms közvetlen mérésére képes, de opcionális kiegészítőkkel 750 V és 1000 A is mérhető. A fázisszögmérés U-U, I-I és U-I esetben is lehetséges. A mérés felbontása 0,1° mindegyik esetben. A műszer RS-232 csatlakozással is rendelkezik, és teljesen feltöltött akkumulátorokkal kb. 6 órát tud működni.
Napjainkban továbbra is nőnek a megbízhatósággal, a biztonsággal, az általános színvonallal szemben támasztott követelmények. A villamos elosztóhálózatokon a felsorolt, illetve hasonló korszerű műszerek nélkül a feladat nem lenne megoldható...

A C+D Automatika Kft. honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény