FőoldalKonstruktőrA BHE új szintre lépett a műholdas kommunikációban
2024. január 03., szerda ::

A BHE új szintre lépett a műholdas kommunikációban

A 100%-ban magyar tulajdonú BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. az 1991-es megalakulása óta 2017-re elérte, hogy az űrtávközlési berendezések egyik számottevő nemzetközi szállítójává váljon. Ez a fejlődés viszont azt eredményezte, hogy az ezen az alkalmazási területen működő, a BHE korszerű, jó minőségű Satcom berendezéseire igényt tartó és szerencsére egyre bővülő vevői kör mind többféle és egyre speciálisabb egyedi specifikációs igénnyel kereste meg a vállalatot.

A működési elvükben lényegében hasonló, de működési frekvenciában és sok egyéb paraméterében mégis egyedi, újabb és újabb készülékek kifejlesztése és gyártása a sokféleség miatt egyre több fejtörést és nehézséget okozott. Ez viszont szembement a kft. stratégiai elképzeléseivel, hogy ebben a piaci szegmensben minél jobban megerősítse nemzetközi szerepét és jelenlétét. Látható volt, hogy komolyabb innováció és átgondolás nélkül ez az irány csak egyre nehezebben tartható. Egyértelmű céllá vált, hogy a fejlesztési és gyártási folyamatokat sokkal innovatívabbá, hatékonyabbá, gyorsabbá és természetesen gazdaságosabbá kell tenni a műszaki képesség és minőség megőrzése, illetve továbbfejlesztése mellett. Ekkor jött képbe nagy lehetőségként az NKFIH által kiírt, a hazai k+f-cégek exporttevékenységét támogató és azt erősítő 2017-1.4.1-EXPORT-2017-00006 pályázat, amely lényegében egybevágott a BHE előbbiekben leírt célkitűzéseivel.

Ezért nyújtotta be a vállalat a „Műhold-kommunikációs földi állomások adatátviteli rendszerét kiszolgáló, moduláris felépítésű beágyazott intelligenciával rendelkező közép- és nagyfrekvenciás készülékcsoport és nagymegbízhatóságú tartalékolt rendszer-konfigurációk kifejlesztése” című pályázatát, amelyet az NKFIH pozitívan bírált el.

A pályázat által biztosított források segítségével a BHE sikeres rendszer- és készülékfejlesztéseket hajtott végre a pályázatban elfogadott célkitűzések mentén, amelyek az elvárások szerint meghozták az eredményüket. A modularitás kidolgozása és bevezetése, valamint a lehető legnagyobb egységesítés segítségével a berendezések sokkal egyszerűbben gyárthatóvá váltak, az új fejlesztések pedig jobban támaszkodhatnak az eddigi eredményekre. A sokféle és egyedi felhasználói igény mellett is lehetségessé vált a belső részegységek sorozatgyártása azzal, hogy a kifejlesztett modulok áramkörileg lényegesen egységesebbek, sokkal szélesebb frekvenciasávokban használhatók, többféle paraméter előírást is képesek teljesíteni és így sokszor csupán szoftvermódosításokkal is elérhetők a különböző készülékspecifikációk. Az egységes modularitás kialakítása lehetővé tette, hogy a gyártás során egyre több automatizált, gépesített mérési eljárás kerülhessen bevezetésre, amelyek nagyságrendekkel csökkentik a mérésekhez szükséges időt, ezzel lerövidítve a szállítási időket és nem utolsósorban növelve a nyereségességet. Emellett a pályázat során kialakított, az üzemeltetési megbízhatóságot nagyban növelő redundáns (tartalékolási) képességek és beépített automatizált tesztáramkörök is részeivé váltak a készülékeknek, természetesen csak ott, ahol ezt a vevő igényli, hiszen ennek azért jelentős költségtöbblete is van.

A pályázat előírása között szerepelt eredménytermékek létrehozása is, amellyel igazolódott a pályázat sikeressége. Az elképzelések helyességét igazolandó azóta ezek közül több berendezés már többszörösen is értékesítésre került, mint pld. a Ka frekvenciasávban (17.7-21.2GHz) működő 2ch BMCD62 frekvenciakonverter, az S-sávban használható (2000–2400 MHz) BMCD48 le-, illetve BMCU32 felkeverő konverterek. A vevők között dél-koreai, indiai, francia, szingapúri és holland műholdas állomásokat üzemeltető cégek is szerepelnek.

A pályázati fejlesztési eredményekre támaszkodva azóta számos újabb frekvenciakonvertert sikerült kifejleszteni és értékesíteni az elsősorban külföldi megrendelők számára. Az amúgy is jelentős indiai jelentlétet erősítendő, az új fejlesztésű BHE-s frekvenciakonverterek nagyban segítették az indiai Chandrayaan-3 missziót, amely során sikeres holdraszállás történt. Ezeken a kulcsfontosságú berendezéseken keresztül folyt a szükséges kommunikáció a földi irányítóközpont és a leszállóegység között. További nagy marketing- és műszaki jelentőséggel bír, hogy az ESA (European Space Agency) számára elkészült egy komoly műszaki kihívásokat jelentő, igen magas frekvenciatartományban működő (37 500–42 500 MHz) Q-sávú, többcsatornás downconverter. Ennek a készüléknek a fejlesztése során is lehetett építeni az Export-17 alapokon kidolgozott koncepciókra.

Az teljesen egyértelmű. hogy a pályázat során elnyert pénzügyi források és a lefektetett irányelvek segítségével komoly lendületet kapott a BHE Satcom és azon belül is a frekvenciakonverteres üzletága, kimutathatóan sok sikeres fejlesztés és exportirányú eladás köszönhető neki és remélhetőleg ez így folytatódik a jövőben is!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény