FőoldalKonstruktőr1000 Kelvinen is működni képes félvezetőt fejlesztettek ki
2023. augusztus 08., kedd ::

1000 Kelvinen is működni képes félvezetőt fejlesztettek ki

Japán kutatók aluminium-nitrid teljesítménychipeket készítettek, melyek 1000-1100 Kelvin hőmérsékleten is megbízhatóan működnek.

Az IOPscience híre szerint a Tsukubai Egyetem és a Dowa Electronics Materials csapata zafír szubsztráton alumínium-nitrid (AlN) kristályokat használt a chip megalkotásához. Si-implantált AlN csatornákkal rendelkező fém-félvezető FET-eket hoztak létre. Mint ismeretes, az AlN esetében a félvezető tiltott sávja 6,0 eV szélességű, ami magasabb hőmérsékleteken kifejezetten előnyös lehet.

A kutatócsoport sikeresen demonstrálta, hogy a nikkelelektródák használatával egy 610 V-os Schottky-dióda minden korábbi rekordot felülmúló, 827 °C-on (1100 K) is működik. A szakemberek állítják, hogy ezek az eszközök a gyakorlatban is megépíthetők, majd alkalmazhatók, mivel az alumínium-nitrid rétegeket nagy méretű, olcsó zafír szubsztrátokon növesztették, ami meglehetősen egyszerű szerkezet. A Hironori Okumura, Yasuhiro Watanabe és Tomohiko Shibata szerzőtrió szerint a kutatás új utakat nyit például a föld alatti bányászatban, acélgyártásban, űrkutatásban és repülésben alkalmazott félvezetők akár 800 °C feletti üzemeltetéséhez, ami nagyban növeli a műveletek hatékonyságát.

Forrás: iopscience.iop.org

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény