FőoldalKonstruktőrSzilícium helyett bór-arzenid?
2022. augusztus 12., péntek ::

Szilícium helyett bór-arzenid?

Jobbak a félvezető- és hővezetői képességei, viszont nehéz előállítani.

A Science híre szerint az MIT kutatóinak felfedezése jóvoltából a szilíciumnak új kihívója akadhat, a köbös bór-arzenid. A köbös bór-arzenidben (ahol az atomok egy kocka alakú struktúra csúcsaiban helyezkednek el) a lyukak a szilícium félvezetőkhöz képest nagyobb fokú mozgékonyságra képesek, ami az MIT leírása szerint döntő szerepet játszhat bizonyos típusú chipek működésének tekintetében. Az anyag további fontos előnye, hogy a hővezető képessége pedig tízszerese a szilíciuménak.

Az erősebb áramok, nagyobb feszültségek esetében a szilícium-karbid kezdi felváltani a szilíciumot a jelentősebb EV gyártóknál, köztük a Teslánál is, mivel háromszor nagyobb a hővezetési tényezője, mint a szilíciumnak, bár az elektronok mozgási képessége kisebb. Ezt a hátrányt lehetne kiküszöbölni a bór-arzenidekkel.

Az ígéretes anyag felhasználásának azonban egy dolog jelenleg még az útjában áll: a bór-arzenidet eddig csak laboratóriumi körülmények között állították elő, méghozzá kis mennyiségben és egyenetlen anyagszerkezettel. Ahhoz, hogy ipari méretekben készítsenek belőle alapanyagot, egyenletesebb anyagstruktúrára van szükség, valamint olyan előállítási módszerre, amellyel nagy mennyiségben állítható elő bór-arzenid alapú félvezető. A kutatók tervei szerint a következő lépést az eddig előállított minták azon részeinek alaposabb vizsgálata jelenti, amelyek elég egyenletesnek bizonyulnak, a begyűjtött adatok segíthetnek az ideálisabb struktúra megtervezésében.

„Van egy anyagunk, ami jobb a szilíciumnál, de valóban a feje tetejére állítja az ipart? Nem tudjuk." - mondta Gang Chen, az MIT professzora – „Hogy végül bekerül-e egy berendezésbe és felváltja-e a jelenlegi piaci termékek egy részét, az még bizonyítás előtt áll."

Forrás: news.mit.edu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény