FőoldalKonstruktőrA Puli Space Technologies NASA-díjat kapott
2022. június 27., hétfő ::

A Puli Space Technologies NASA-díjat kapott

Második helyezést értek el a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét, a folytatás” c. versenyen.

A magyar szakemberekből álló Puli Space Technologies által kifejlesztett mérőeszköz képes azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is. A koncepció 2020 nyarán egyszer már elnyerte a NASA „Honey, I Shrunk the NASA Payload” („Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét”) kihívásának 30 ezer dolláros fődíját, idén pedig a verseny utolsó fordulójában a csapat elhozta a második helyezést.

A NASA innovációs versenyének célja a holdi erőforrásokat felderítő, ill. sugárzást mérő űreszközök miniatürizációja és költséghatékonnyá tétele volt (ahogy arra a neve is utal). A kihívás második fordulójában az első kör 14 díjazottja vehetett részt, melyből végül 10 csapat adott be pályamunkát. A zsűri végül összesen 4 projektet díjazott. A holdi erőforrások felderítésére alkalmas eszközök kategóriájában egyedül a Puli vízszimatolója került be a 4 díjazott közé. A Puli Space 225 ezer USD támogatást és szakmai segítséget is kap a NASA-tól tervek a megvalósításhoz, az eddigi munka folytatásához.

A Hold felszínét folyamatosan bombázza a kozmikus sugárzás, és annak hatására a holdkőzetből (regolitból) különböző energiájú, semleges töltésű neutronsugárzás lép ki. Ezt a másodlagos neutronsugárzást remekül lehet a regolit felszín alatti összetételének meghatározására használni (kb. 1 méter mélységig), különös tekintettel annak hidrogén (és így vízjég) tartalmára. Korábbi, Hold körüli pályáról végzett mérések is alkalmazták ezt a módszert.

A Puli Holdi Vízszimatoló három, nagy felületű, professzionális CMOS képalkotó szenzor segítségével nemcsak a kozmikus részecskéket, de speciális bevonatuknak köszönhetően a neutronokat is képesek detektálni (számlálni), amikor azok átrepülnek rajtuk. Ezáltal egy adott, pár négyzetméteres terület fölött, a különböző detektált részecskék számából azonosítható a hidrogén jelenléte és mérhető annak lokális mennyisége is a holdi talajban.

A műszer extrém kis tömege (kevesebb mint 400 gramm) és méretei (kisebb mint 10x10x5 cm) különösen alkalmassá és bevethetővé teszik, hogy akár egy kis (pár kilogrammos) holdjáró hasára rögzítve nagyobb területek vízjég eloszlását térképezze fel.

Forrás: pulispace.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény