FőoldalKonstruktőrÚjabb magyar műholdat lőttek fel
2021. augusztus 19., csütörtök ::

Újabb magyar műholdat lőttek fel

A C3S Kft. által fejlesztett RadCube az űridőjárást fogja monitorozni.

A kis műhold júliusban megérkezett az Európai Űrügynökség (ESA) rakétaállomására a Francia Guyana-i Kourouba, ahonnan egy VEGA VV19 hordozórakétával küldték fel augusztus 17-én. Az eseménnyel kapcsolatosan kiadott közlemény szerint ez a hatodik olyan nanoműhold, amely demonstrációs céllal áll alacsony Föld körüli pályára, az ESA General Support Technology Programme (GSTP) projektje keretében. A RadCube misszióját az űrügynökség magyar, lengyel és angol hozzájárulásából finanszírozzák. Az ESA a műhold féléves üzemeltetésére szerződött, de a C3S által fejlesztett platform tervezett élettartama ezt többszörösen meghaladja.

A C3S az ESA RadCube misszió konzorciumának vezetője. A hasznos teherként szolgáló, kozmikus sugárzást figyelő műszer fejlesztését az Energiatudományi Kutatóközpont végezte. Azt az árbóc szerkezetet pedig, amely a műhold testétől távolabb képes üzembe állítani a magnetométert, egy lengyel ipari partner fejlesztette. A technológia csökkenti a mérések alatti elektromágneses zajt.

A közlemény szerint a C3S szerepe messze túlmutat a projekt összefogásán: a vállalat tevékenysége a misszió egész életciklusát magában foglalja, a küldetéstervezéstől és rendszermérnöki tevékenységtől kezdve a platform tervezési, fejlesztési munkálatain és szimulációkon át egészen a felbocsátás megszervezéséig.

„Az elmúlt időszakot figyelembe véve az egyik legösszetettebb projektünk eredménye ez a műhold” – értékelte a munkát Horváth Gyula ügyvezető. „Ez a felbocsátás csupán az első, demonstrációs darabja 3-16U sorozatunknak. Skálázható műholdjaink a jövőben nagy megbízhatóságú űr szolgáltatásokat biztosítanak többek közt távközlési vagy földmegfigyelő küldetések formájában. Emellett ez a műholdplatform tudományos kísérletek és kutatások elvégzését is nagy megbízhatósággal képes ellátni” – mondta Horváth Gyula.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény