FőoldalKonstruktőrGyémánt segítségével építenek ultravékony elektromos vezetőt
2016. december 30., péntek ::

Gyémánt segítségével építenek ultravékony elektromos vezetőt

Csupán 3 atom vastagságú a vezeték

A Nature c. folyóiratban Karácsonykor közzétett beszámoló szerint a Stanford Egyetemen kifejlesztett, gyémánt bázisú vezetékekből elektromos áramot vezető szövet készülhet. A kaliforniai kutatók által megépített vezetékek önmagukat rendezik sorba három atom vastagságban.

A folyamatot a lehető legkisebb gyémántszálakkal kezdik, ezekhez egy-egy kénatomot kapcsolnak. Egy oldatban a kénatomon kötést létesítenek rézionokkal, így jönnek létre az egybefüggő vezetékek. Mivel a gyémánt darabkák (diamondoidok) erősen vonzzák egymást, a szálak úgy kapcsolódnak egymáshoz, mintha legókockákat illesztenénk össze. Az egész folyamat fél óra alatt végbemegy. A vezetékben a belülre kerülő réz vezeti az áramot, a gyémánt pedig szigetelő funkciót lát el.

diamondoid assembly v02

Több előnye is van a módszernek, például az, hogy nagyon pontosan lehet vele vezetékeket építeni. Az atomonként összeillesztett drótnak pedig elképesztő tulajdonságai vannak. Az egyik legelőnyösebb talán az, hogy a drót gyakorlatilag veszteség nélkül vezeti az áramot.

A kutatómunka még korai fázisban van, de a tudósok már abban bíznak, hogy sikerül majd újfajta anyagokat kreálni. A veszteségmentes áramvezetés miatt csökken a fogyasztás, a legózás módszerével pedig hajlékony eszközökbe is tudnak majd vezetékeket húzni.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény