FőoldalKonstruktőrHardvermérnök kihívásaira hangolva…
2016. május 19., csütörtök ::

Hardvermérnök kihívásaira hangolva…

Az elmúlt években a NYÁK-tervezés területén nagyot fordult a világ az elektronikai fejlesztőmérnökökkel. A megnövekedett feladatokat egyre szélesebb körben és kisebb csoportokban végzik el, és a tervezési folyamat egészét kell végigkísérni, ezért nem mindegy, milyen eszközöket részesítünk előnyben a feladatok támogatására

Növekvő elvárások – változó körülmények

16 4 edmd 1Nagyvállalati környezetben dolgozó hardvermérnökök gyakran csak a fejlesztés egy-egy részfeladatával foglalkoznak, mint például a kapcsolásirajz-szerkesztés vagy az elrendezéstervezés. Ugyanakkor a nagyobb osztályokon belül is működnek kisebb projektalapú csoportok, ahol az egyedi fejlesztések során a teljes folyamatot irányítani kell, akár a gépészetet érintő feladatokkal együtt. Jó példa erre a különböző méréstechnikai vagy tesztrendszereket fejlesztő részlegek, ahol kis létszámú és rugalmasabb környezetben, de szigorú határidőkkel és magas minőségi elvárások mellett fejlesztenek.

Tehát: a mérnököknek a termékfejlesztés során egy kézben kell tartaniuk a teljes tervezési folyamatot, a megfelelő teljesítmény és elvárt élettartam elérésén keresztül az alacsony előállítási költségek mellett történő gyártásig. Nagyobb fejlesztendő termékszám, vagy kicsit is komplexebb megoldások esetén a hatékonyság, a gyors piacra kerülési idő és a minőség csak a megfelelő tervezési eszközök alkalmazásával lehetséges. A tervezést segítő eszközök csak akkor támogatják hatékonyan a felhasználókat, ha mögöttük egy átgondolt, strukturáltan felépített, optimalizált tervezési és gyártási folyamat áll. A cél minden esetben a „correct-by-construction” elv megvalósítása, melynek megfelelően a tervezési fázisban ki kell szűrni a lehetséges konstrukciós hibákat.

16 4 edmd 2

Electronic design / mechanical design

A hardvermérnökök gyakran találják szemben magukat elektromechanikai feladatokkal, melyek jelentős erőforrást igényelhetnek, és kitolhatják a termék piacra kerülésének idejét. Ezek közé tartozik többek között a gépészeti feltételek integrálása, illetve azok érvényesítése a NYÁK tervezése során. Az újabbnál újabb funkciók mellett a forma és a látvány is alapvetően meghatározza a felhasználói élményt és ezzel együtt a fejlesztés alapjait. A formaterv által definiált peremfeltételeknek megfelelően kell elkészíteni a funkcióleírást teljesítő elektronikát.

Annak érdekében, hogy megelőzzük a költséges és időigényes módosításokat, egy integrált fejlesztési folyamatra van szükség. El kell érni, hogy már a layout-fázisban képes legyen a rendszer a gépészeti követelmények megtartására, valamint biztosítsa a hatékony és adatvesztés nélküli kétirányú kommunikációt az ECAD és MCAD környezetek között.

A gépész- és elektromos rendszerek közötti kétirányú kommunikációt az EDMD, valamint IDX protokollok alkalmazásával úgy oldjuk meg, hogy nem kényszerítjük arra a felhasználót, hogy kilépjen a saját fejlesztői környezetéből. Mind a gépész, mind az elektronikai tervező a saját, jól ismert rendszerén belül dolgozhat. Egyedi, személyre szabott rendszereink hátterét többek között a Mentor Graphics és a Mecodes eszközei szolgáltatják.

A fejlett eszközök alkalmazása nemcsak átfogóbb képet, hanem nagyobb befolyást is biztosít, azaz a kezdeti elképzelés még pontosabb megvalósítását adja a tervezőmérnökök kezébe. Természetesen, az ECAD/MCAD együttműködő megoldások nem váltják ki a különböző területek közötti mérnöki egyeztetést, de a hatékonyabb és gyorsabb kommunikációval lényegesen lerövidítik a tervezési ciklusokat, és csökkentik az iterációs lépések számát.

Skálázható funkcionalitás

Növekvő műszaki tartalom és egyre összetettebb kialakítások mellett, a piaci verseny fokozódó termelékenységi és hatékonysági elvárása, hogy a tervezőasztalról mielőbb az üzletek polcaira kerüljön a termék. Ma a kisebb, vagy a független projektalapon szerveződő irodák is sokkal komplexebb fejlesztéseket végeznek, mint korábban, ezért olyan eszközre van szükségük, ami erőteljes, akárcsak egy nagyvállalati megoldás, ugyanakkor az igényeiknek megfelelően rugalmasan skálázható.

A PADS felhasználói a világ minden táján, az ipar szinte minden területén megtalálhatóak, dolgozzanak akár önállóan, kisebb mérnökcsapatokban, vagy nagyvállalati környezetben. A Mentor Graphics rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, melyek szükségesek, ahhoz, hogy az aktuális és a jövőbeli kihívásokra is képes legyen a leghatékonyabb megoldásokat nyújtani.

A közelmúltban bemutatott, megújult PADS megoldások az előremutató technológiai fejlesztéseknek köszönhetően lépést tartanak a változó igényekkel, olyan költséghatékony megoldást kínálva felhasználóinak, melynek jól skálázható funkciói, kompromisszummentes teljesítményt nyújtanak, és folyamatos versenyelőnyt biztosítanak felhasználóiknak.

PADS Standard: ideális választás azoknak, akik egy bevált eszközt keresnek, kevésbé összetett áramkörök fejlesztéséhez, a költségek kiemelt figyelembe vétele mellett.

PADS Standard Plus: magas szintű elrendezési és kapcsolási terv, valamint a hyperlynx® technológián alapuló – kategóriájában egyedülálló – integrált analízis- és ellenőrző funkciói kínálnak gyors és hatékony eszközt, minőségi NYÁK-fejlesztéshez.

PADS Professional: a piacvezető xpedition® technológiára épülő megoldásai által, mint például a sketch router®, képes megfelelni a legigényesebb és legbonyolultabb tervezési és szimulációs elvárásoknak, a szigorú határidők és termelékenységi elvárások mellett is.

16 4 edmd 3

Elsőre jót!

Korábban a nagy sebességű rendszerek leginkább a számítástechnikai és a hálózati eszközök fejlesztésre, illetve a hadi- és a repülőgépiparra voltak jellemzőek. Ezzel szemben ma már valamilyen formában szinte minden fejlesztést érintenek. Egyes esetekben nem is maga a rendszer, csak bizonyos felhasznált komponensek kívánnak meg magasabb üzemi sebességet. Hardvermérnökök, akiknek korábban nem kellett foglalkozniuk ezzel a témával, így nem szakértői, ma mégis abba a helyzetbe kerülnek, hogy szimulációkkal és analízissel ellenőrizzék a terveiket, ha nem akarják kockáztatni a termék nem megfelelő működését, illetve ennek következtében a piaci bukását. Egy hibás széria esetén a visszahívással járó logisztikai és javítási költségek mellett számolni kell az ügyfelek elégedetlenségével, elvesztésével. A presztízsveszteséget helyreállítani csak jelentős marketingráfordítások árán lehetséges.

A hyperlynx® teljes körű analízis- és ellenőrző eszközkészletet kínál, mely a fejlesztési folyamat bármelyik szakaszában a hardvermérnökök rendelkezésére áll. Könnyen kezelhető és a rendszerbe integrált környezete által a tervezéssel szemben támasztott magasabb minőségi igények kielégítése valósítható meg, miközben jelentősen csökken a költséges újratervezési fázisok száma. Hyperlynx® alkalmazása magas mínőségű innovációt tesz lehetővé, rövidebb piacra kerülési időt mellett.

Az új kihívásokra szabva...

Napjaink egyik legnagyobb kihívása a termékeink magas minőségi követelményeknek való megfelelésén kívül, annak előállítása a lehető legrövidebb idő alatt és a legkisebb költségszinten. A tervezési folyamat résztvevőinek hatékony kommunikációja nélkül azonban minden vállalkozás jelentős hátrányból indul.

A CAD-Terv cégcsoport tagjaként működő EDMD Solutions Kft. – a kor növekvő kihívásait szem előtt tartva – olyan megoldásokat nyújt mind az ECAD–MCAD-együttműködés, mind az ECAD-rendszerek területén a NYÁK-tervezéstől a szimulációs megoldásokig, melyek a tervezési idő csökkentése és a hatékonyabb erőforrás-kihasználás mellett magasabb minőségű fejlesztést eredményeznek.

Az EDMD Solutions Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény