FőoldalKonstruktőrMérjünk váltakozó áramot Talema transzformátorokkal!
2012. május 23., szerda ::

Mérjünk váltakozó áramot Talema transzformátorokkal!

Az áramváltó transzformátorokkal egyszerűen és kellő pontossággal mérhet váltakozó áramot, mindezt a nagyfokú biztonság megőrzése mellett a galvanikus elválasztásnak köszönhetően

A váltakozó áram egyszerű mérése, túlterhelés vagy zárlat elleni védelem, a terhelés csökkenése vagy kikapcsolásának érzékelése és hasonló feladatok egyszerű és megbízható megoldást igényelnek. Az áramváltó transzformátorok megfelelnek ezeknek a követelményeknek és további olyan előnyökkel rendelkeznek, mint a galvanikus elválasztás, így nem befolyásolják a mérendő áramkört. Ezek mellett az áruk is kedvező.

Előnyök/tulajdonságok:

  1. egyszerű, galvanikusan elválasztott mérés
  2. nagyfokú érzékenység
  3. nem befolyásolja a mért áramkört
  4. hosszú élettartam
  5. bírja a komolyabb igénybevételt is
  6. költséghatékony megoldás

Mint ismeretes, egy vezetőn átfolyó váltakozó áram mérésének egyik módja az áramváltó transzformátor használatán alapul. A vezető körül keletkező váltakozó mágneses tér, mely egyenesen arányos a vezetőn átfolyó áram nagyságával, a mérőtranszformátorban váltakozó feszültséget indukál. Megfelelő konstrukció és a transzformátor megfelelő terhelése esetén, a kimeneti feszültség egyenesen arányos a mért vezetéken folyó árammal. Tény, hogy ezen módszer legnagyobb előnye az, hogy a mérőáramkör galvanikusan el van választva a mérendő vezetéktől és a transzformátor nem jelent többletterhelést a mérendő áramkörben és nem is befolyásolja az azon átfolyó áramot. Ha nagyon belemerülünk a részletekbe, a transzformátor a mérendő vezetőből elhanyagolható mennyiségű energiát vesz fel néhány mW/10A nagyságrendben, mely a transzformátor tekercselésén és terhelésén veszik el.

Minden áramváltó transzformátor egy bizonyos nagyságú terhelésre van tervezve, tehát adott terhelésnél szolgáltatja a legpontosabb értékeket. Pl. az AC-1050 típus esetében ez 100 Ohm. Ebben az esetben 1000:1 átviteli arány érvényes, tehát 10 A áramerősség mellett a terhelésen 10 mA áram folyik. Ez azt jelenti, hogy a 100 Ohmos terhelésen 1 V-os feszültséget mérhetünk. A transzformátor kimenetét hozzáköthetjük analóg kijelzőhöz, digitális voltméterhez, oszcilloszkóphoz vagy AD átalakító bemenetéhez. AD átalakító használata esetében monitorozható az áramerősség alakulása és meghatározható a terhelés nem lineáris viselkedése.

A Talema áramváltó transzformátorai kiváló alkatrészek kitűnő ár/érték aránnyal. Ezek a transzformátorok kialakításuk révén NYÁK-ba forraszthatók. Kínálatunkban többféle típust is talál egészen 100 A maximális áramig. Jelenleg az AC 1050 típust tudjuk ajánlani a gyártó raktárkészletéről (kb. 8000 db) 1-2 hetes szállítási határidővel (a szállítási idő normál esetben 20 hét). Részletesebb információkat az egyes típusok adatlapján talál.

Érdeklődés esetén lépjen velünk kapcsolatba az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A SOS electronic kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény