FőoldalKonstruktőrSzupergyors és hatékony ES1x diódák
2012. február 03., péntek ::

Szupergyors és hatékony ES1x diódák

Az új szupergyors és nem utolsósorban hatékony Diotec ES1x sorozatú diódák lehetővé teszik a teljesítményveszteségek további csökkentését a nagyon gyors áramkörökben is

Diódák használata esetén a magas frekvencián dolgozó teljesítmény-áramkörökben, pl. kapcsolóüzemű tápoknál, az áteresztő irányú veszteségeken (forward losses) kívül érvényesülnek a kapcsolási veszteségek is. A kapcsolási veszteségek egyenes arányban vannak a működési frekvenciával. A normál diódák esetében ez elfogadhatatlanul nagy érték már néhány kHz-es frekvencia esetén is. Mint ismeretes, a kapcsolási veszteségeket az okozza, hogy a dióda nem áteresztő állapotba történő váltásakor a pn átmenetből el kell vonni a töltést. A veszteségek további növekedéséhez hozzájárul a dióda parazitív indukciójában, ill. a vezetékek indukciójában tárolt energia is. A kapcsolási veszteségek nagyságát leginkább a trr paraméter, azaz a záró irányú helyreállási idő (reverse recovery) befolyásolja, ezért nagyobb frekvenciák mellett olyan típusok használata ajánlott, ahol ez az érték a lehető legkisebb.

sos 02 2Előnyök / tulajdonságok:
1. szupergyors és hatékony
2. nagyon alacsony össz-veszteség
3. rendkívül rövid helyreállási idő 15-35 ns (változattól függően)
4. alacsony VF feszültség áteresztő irányban
5. SMD tokozás SMA (DO-214AC)
6. Záró irányú feszültség 50-600 V

Mivel a teljes veszteség az áteresztő irányú veszteség és a kapcsolási veszteség összege, a megfelelő dióda kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni mindkét paramétert, tehát a VF-et és trr-t is. Ha az áramkör csak néhány kHz-es frekvencián dolgozik, de néhány amper vagy nagyobb áramerősséggel, akkor olyan diódát ajánlott használni, melynek a lehető legkisebb az áteresztő irányú feszültsége és a "gyors" kategóriába tartozik. De ha pl. olyan áramkörről van szó, mely néhány 100 kHz frekvencián dolgozik, akkor a legkisebb trr-rel rendelkező dióda választása javasolt. Természetesen az az ideális, ha a felhasznált dióda kis VF és kis trr értékekkel rendelkezik.
sos 02 3A Diotec új ES1x sorozatú diódái mindkét feltételt teljesítik, ezért "superfast efficient" jelölést kaptak. Kiemelkednek alacsony VF értékükkel és emellett rendkívül alacsony helyreállási idejükkel, mely kevesebb mint 15 ns. Tulajdonságaikkal megelőzik az eddigi típusokat, melyek superfast és ultrafast jelölésűek voltak. Az ES1x diódákat több gyártó is gyártja (hasonlóan mint pl. a 1N400x típusokat) és kaphatóak 50-600 V zárófeszültségekkel (ES1A ... ES1J). A Diotec ES1x diódái a legjobb minőségű diódák közé tartoznak ezen sorozatban, pl. az ES1D kiemelkedik VF=0,92 V/1A és a trr maximálisan 15 ns-os értékeivel.


Raktárunkból elérhető az ES1D típus, más változatok iránti érdeklődés esetén lépjen velünk kapcsolatba az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.


A SOS electronic kapcsolódó oldala

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény