FőoldalKonstruktőrAz RS Components on-line eszközei felgyorsítják az elektronikai tervezés sebességét
2011. november 04., péntek ::

Az RS Components on-line eszközei felgyorsítják az elektronikai tervezés sebességét

Az elmúlt néhány évben jelentős mértékben megváltozott a tervezőmérnökök munkavégzésének módja. Nemcsak az idő- és tervezési korlátok hagyományos kihívásaival kell szembenézniük, hanem a tervezőcsapatok létszámcsökkenésével és az eszközök költségeivel is. Az internet egyszerre jelent előnyöket és hátrányokat, hiszen zavarba ejtően nagyszámú termék- és gyártóopciót kínál. Ez azt jelenti, hogy a mérnökök egyre nagyobb támogatást várnak azoktól a szállítóktól és gyártóktól, amelyekben a munkavégzésük tervezhetőségét illetően megbíznak

A tervezési folyamat klasszikus modellje változatlan maradt, amely a következő hét fő szakaszból áll: koncepció, kutatás és kiértékelés, elektronikai és mechanikai tervezés, prototípus készítése és termelés. Ezzel szemben, a mérnökök igényei és elvárásai folyamatosan növekednek. Manapság sokkal nagyobb mértékben használják az internetet "virtuális tervezőasztalként", amely megnöveli az igényt az ingyenesen elérhető on-line eszközökre és forrásokra. Ezenkívül a mérnöki osztályok létszámcsökkentése arra készteti a vállalkozásokat, hogy a versenyképesség fenntartása érdekében egyszerűbb tervezési utakat találjanak. Az idő kritikus tényező valamely termék sikeres piacra vezetésekor, és bár ma hatalmas mennyiségű információ áll rendelkezésre on-line módon, ez egyben a túl sok választási lehetőség problémáját is jelenti, mivel a mérnököknek csak korlátozott idő áll rendelkezésére a hatalmas mennyiségű részegység- és eszközkínálat áttekintésére és összehasonlítására.

Megbízható on-line támogatás
Az RS Components hamar felismerte az internet hatását a tervezők változó magatartására vonatkozóan, ezért egy olyan kezdeményezést indított útjára, amely a mérnököket célozta meg egy innovatív on-line környezet létrehozásával, amelynek segítségével könnyen áttekinthetők az információk, eszközök és szolgáltatások. Ez a jelenlegi és jövőbeni mérnökgenerációknak megbízható támogatási lehetőséget jelent a tervezési folyamat minden szakaszában, és ezáltal lerövidíthetik a termék piacra vezetéséhez szükséges tervezési időt.
A termékfejlesztés három tipikus mérföldkövére építve az RS kialakította a "találd meg, tervezd meg, vedd meg!" stratégiát, lehetővé téve az ügyfeleknek az alkalmazásukhoz szükséges megfelelő eszköz gyors megkeresését, összehasonlítását és kiválasztását.
Ennek az ügyfélcentrikus megközelítésnek az első fázisa az RS Component Chooser eszköz 2010. májusi bevezetése volt, amely az iparág leghatékonyabb parametrikus keresési eszköze, és több mint 260000 elektronikus részegységet fed le számos beszállító cégtől. Az RS új weboldalának 2011. júliusi elindulásával a Component Chooser most még kiterjedtebb navigációs lehetőséget nyújt az RS állandóan növekvő termékkínálatának eléréséhez, és részét képezi a fő keresési és böngészési eljárásnak, kényelmes összehasonlító nézet formájában.
Az eszköz bevezetése óta jelentős eredményeket ért el. Az elmúlt 12 hónapban a "keresésből rendelés" arány 4%-ról 8,3%-ra növekedett a félvezetők és a passzív részegységek körében. A látogatások száma is jelentős mértékben nőtt, a 2010. júliusi 20000 főről már csaknem 180000 főre!

Az RS tervezési eszközök folyamatos sikere
A tervezőmérnökök változó igényeinek vizsgálata során az RS megállapította, hogy sok mérnök találkozik ugyanazokkal a korlátokkal az eszközök keresése során. Manapság már nem szívesen vállalják a drága tervezési eszközök kockázatát, és idejük is alig marad, hogy ezek után kutassanak. Egyre növekszik a 3D-modellek, valamint a referenciatervek iránti kereslet, amelyek egyből beilleszthetők az áramköreikbe.

Átfogó 3D CAD-program

Az RS 3D CAD-programja Az RS 3D CAD-programja
Az RS 2010 májusában bevezette 3D CAD-programját, amely ingyenesen letölthető, tanúsítvánnyal ellátott 3D CAD elektromechanikus részegységek modelljeiből álló, átfogó könyvtár. Mára már több mint 30000 3D-modell tölthető le ingyenesen az RS oldaláról, és számuk egyre növekszik, míg a könyvtárban szereplő szállítók száma a következő 6 hónapban várhatóan megduplázódik. A felhasználók 24 elterjedt fájlformátumból választhatnak, amelyek vala­mennyi CAD-csomagot támogatják, így nincsen szükség időrabló modellellenőrzésre. A modellek további 14 közösség oldaláról és más olyan weboldalról is letölthetőek, amelyek jól ismertek az elektronikai tervezés területén, mint például a TraceParts. Ezenkívül az RS 3D CAD-termékmodellek SpaceClaim formátumban is elérhetőek, lehetővé téve a mérnökök számára, hogy újra felhasználják és gyorsan szerkeszthessék bármely CAD-rendszer koncepcionális modelljeit, így a hagyományos CAD-ban a komplex parametrikus modellezés mellett szükséges idő töredéke alatt egyszerűsíthetik a modelleket elemzés céljából.
Minden modell rendelkezik beágyazott RS alkatrészszámmal, így a részegységek automatikusan belekerülnek a CAD-rendszer által készített alkatrészjegyzékbe (BOM). A TraceParts kutatása alapján, ha egy mérnök letölt egy modellt, 80% a valószínűsége, hogy a részegységet felhasználják a termék tervezése során. Ez kedvez az RS beszállítóinak, akiknek a forgalmazó keresletlétrehozási szolgáltatást nyújt, így új ügyfelek százezrei ismerhetik majd meg az RS-t.
Az elmúlt egy év eredményei azt mutatják, hogy a forgalmazó helyes úton halad céljai eléréséhez. A 3D CAD-letöltések száma az indulás utáni havi kb. 2500-ról mára 10000-re növekedett.

Megbízható, ingyenes tervezési eszközök az on-line közösség számára

A DesignSpark-program A DesignSpark-program
A mérnökök előtt álló kihívásokat szem előtt tartva, az RS létrehozta a DesignSpark-ot, azaz egy olyan online platformot, amely megbízható információkat és eszközöket biztosít a mérnökök számára, beleértve a információkat, a felhasználói értékeléseket és az új, ingyenes eszközöket, amelyek elősegítik a tervezési eljárás felgyorsítását. Az on-line közösség rendelkezésére áll egy fejlesztési készlet, amely 1000 megtekinthető alkatrészt foglal magában. Ezenkívül események, blogok és partnerportálok is ösztönzik a tagokat a részvételre és tudásuk megosztására.

A 2010. júliusi bevezetést követően a DesignSpark az elektronikai mérnökök leggyorsabban növekvő on-line közösségévé vált, amely jelenleg több mint 80000 regisztrált taggal rendelkezik, akiknek ingyenes hozzáférést biztosít az RS, valamint a szállítók és ügyfelek tervezési eszközeihez.

A nyomtatotthuzalozás-tervező program A nyomtatotthuzalozás-tervező program
A DesignSpark közösség látogatóit leginkább az RS DesignSpark PCB tervezőszoftvere vonzza, amelyet számos funkcióval láttak el, és ingyenesen letölthető a Spark Store-ban. Ez a professzionális eszköz több mint 100000 letöltéssel büszkélkedhet, és hozzáférést biztosít számos online- és oktatóvideóhoz, felhasználási javaslatokhoz, valamint az alkatrészek könyv­tárához.
2011 márciusában az ügyfelek visszajelzéseire adott válaszként az RS kibocsátotta a díjnyertes PCB eszköz 2. verzióját, 3D-megtekintési lehetőséggel bővítve, novemberre pedig egy újabb, megnövekedett funkcionalitást biztosító frissítést terveznek.
Az RS különleges piaci pozíciót foglal el, az egyetlen olyan forgalmazóként, aki ilyen gazdag 3D-formátumot kínál, és ezért az átlagos vásárlási összeg egyre növekszik, különösen a legnagyobb forgalmat bonyolító ügyfelek körében.

A PCB konverter program A PCB konverter program
Az ügyfélvisszajelzések, az RS-weboldalról letöltött 3D CAD-modellekre vonatkozóan, valamint a DesignSpark-tagok megjegyzései és visszajelzései a "PCB Converter for SketchUp" eszköz bemutatásához vezettek, lehetővé téve a mérnökök számára az Intermediate Data Format (IDF) fájlok importálását valamennyi vezető PCB tervezőeszközből a Google SketchUp-ba, amely jelenleg egyike a legnépszerűbb 3D-modellezési eszköznek, és ingyen letölthető a Google.com oldalról.

A jövő elektronikai tervezési trendjeinek meghatározása
Az RS tervezési eszközök használati adatai azt mutatják, hogy már alig több mint egy évvel a bevezetést követően felgyorsult az a trend, amely során a mérnökök tervezésük egyre nagyobb részét on-line végzik. Az ügyfelek felismerik az ebben rejlő értéket, így az on-line eszközök iránti igény jelentősen növekedni fog az elektronikai tervezőmérnökök következő generációjával, ezért az RS szoros kapcsolatokat alakít ki az egyetemekkel, hogy a mérnököket már karrierjük kezdetén is informálja. A "találd meg, tervezd meg, vedd meg!" stratégia részeként az RS továbbra is innovatív megközelítést alkalmaz, hogy a tudás megosztása, a trendek meghatározása és a kínálat bővítése céljából az ügyfeleket a leghasznosabb és legizgalmasabb eszközök segítségével összehozza.

Az RS Components GmbH honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény