FőoldalKonstruktőrA SOLIDWORKS® Electrical programcsomag bemutatása, általános jellemzői
2022. november 10., csütörtök ::

A SOLIDWORKS® Electrical programcsomag bemutatása, általános jellemzői

A SOLIDWORKS® terméknevet hallva leginkább a mechanikai tervezőszoftver jut eszünkbe, mely 1995-ös piacra kerülése óta, folyamatosan fejlődve, méltán a világ egyik legelterjedtebb 3D MCAD eszközévé vált. Emellett a termékcsalád folyamatosan új tagokkal bővült, elérve azt, hogy a legkülönbözőbb mérnöki tervezési-, szimulációs-, gyártástechnológiai folyamatok szinte valamennyi szegmense megvalósítható legyen a SOLIDWORKS modellterével kapcsolódva. Ennek a folyamatnak a részeként jelent meg 2012-ben a SOLIDWORKS® Electrical programcsomag.

A SOLIDWORKS Electrical (továbbiakban SWE) termékek számítógéppel segített mérnöki tervező (CAE, vagy ECAD) eszközök, amelyek tehát teljes mértékben integrálódnak a SOLIDWORKS tervezési és szimulációs portfóliójába. Az SWE ezáltal egyedülálló azzal a képességgel, hogy valós idejű, kétirányú kapcsolatot biztosít az összetett elektromos rajzok és a 3D mechanikus modellek között, és ezért egyértelmű előnyt kínál minden olyan vállalat számára, ahol a tervezőknek együtt kell működniük egy projektben. A SWE segít a tervezőmérnököknek csökkenteni az innovációval járó kockázatot, és a termékeket gyorsabban forgalomba hozhatóvá teszi, kevesebb fizikai prototípus készítését igényelve, vagy teljesen el is hagyva azt. Segítenek a villamos tervezési folyamatok automatizálásában, és lehetővé teszik a tervek elektromos, pneumatikus, hidraulikus és mechanikai összetevőinek egyidejű fejlesztését is. A szoftver segít a vállalatoknak felgyorsítani a piacra jutást és csökkenteni a fejlesztési költségeket azáltal, hogy kiküszöböli a pazarló, mégis mindennapos folyamatokat az elektromos és mechanikai tervezőcsapatok, valamint a gyártás és az üzemeltetés között. Parametrikus eszközeivel segít a tervezőknek hatékonyabban dolgozni, mint az általános célú CAD rendszerek. Ezenkívül hatékony projektmenedzsment eszközöket tartalmaz, így a projekt egyik területén végrehajtott változtatások az összes többi releváns területen is megjelennek. A sok különálló projektdokumentum létrehozásának, frissítésének és ellenőrzésének időigényes és hibákra hajlamos folyamata az SWE-ben teljesen automatizálásra került.

Az SWE nem egy általános 2D CAD eszköz elektromos bővítményekkel ill. kiegészítőkkel, hanem célzottan villamos berendezések, vagy villamos komponenseket is tartalmazó, komplex tervek megvalósítására alkotott ECAD tervező eszköz, amelynek lényegi eleme az együttműködés, a kollaboráció lehetősége. Az SWE tehát egy elektromos vagy elektro-mechanikus-pneumatikus berendezés, gép, jármű stb. általános elektromos rendszerének tervezésére szolgál. A félreértések elkerülése végett, nem funkciója a nyomtatott huzalozású lemezek ill. áramkörök (NYHL ill. PCB) tervezése. A PCB-k a teljes rendszer részhalmazát képezik, és általában egyszerű „fekete dobozként” jelennek meg az SWE-ben.

A programcsomag fő összetevője a SOLIDWORKS Electrical Schematic Professional (röviden SWE Schematic), a kollaborációra előkészített, de MCAD szoftver nélkül, különállóan is használható, 2D-s tervezőprogram. Ez a klasszikus, önálló mérnöki tervezés lehetősége mellett olyan többfelhasználói környezetet kínál, amelyben az ECAD tervezők nemcsak univerzális szimbólum- és alkatrész könyvtárat használhatnak, oszthatnak meg, hanem egyidejűleg ugyanazon a projekteken is dolgozhatnak. Az SWE Schematic szoftver SQL projektszervere biztosítja a változások valós időben való megjelenését a projekten belül a különböző típusú dokumentumok, ill. a felhasználók között, manuális beavatkozás vagy adatfájlok manipulálása nélkül. A program lehetővé teszi a sablontervek alapján létrehozott gyors projekt készítést, egy- és többvonalasvagy vegyes kapcsolási rajzok készítését, a tervek ill. azok részegységeinek rugalmas újra felhasználását. Személyre szabható a vezetékek, kábelek, komponensek tervjeleinek automatikus számozási rendszere. Dinamikus- és automatizált csatlakozó- és PLC szimbólumok, makrók segítik a gyors rajzkészítést. PLC menedzsment eszköz áll rendelkezésre a PLC adatainak, címkéinek, I/O port-jainak kezelésére, bekötési rajzainak automatizált elkészítésével. Lehetőség van 2D elrendezési rajzok létrehozására, a komponensekre vonatkozó automatikus kiosztási/igazítási lehetőségekkel is. Automatikusan generálhatók a sorkapocs rajzok és a különböző kigyűjtések (vezeték-, kábel-, BOM riportok), valamint beépített tervezési szabály ellenőrző (DRC) futtatható a rajzolási hibák feltárására. A parametrikus kereszthivatkozásoknak köszönhetően gyorsan és hibamentesen változtathatunk a terveken. A kigyűjtések adatai Excel® táblázatokba is exportálhatók további felhasználásra, a projekt dokumentációból pedig intelligens pdf és dwg rajz is generálható. A SOLIDWORKS hivatalos Elektromos Tartalmi Portálja (az ECP) segítségével automatizáltan bővíthetjük a szoftver adatbázisát, 1.700 gyártó mintegy 100 millió alkatrészéből válogatva. A szoftver beépített felhasználói jogosultság menedzsmenttel és revízió kezeléssel is rendelkezik, emellett összekapcsolható a SOLIDWORKS PDM (ill. MRP/ERP) rendszerrel is, hogy a megfelelő alkatrészszámokat, árakat, beszállítói információkat, átfutási időt és egyéb releváns adatokat rögzíthessék a tervezéskor.

Egy ugyancsak különállóan is használható termék a SOLIDWORKS Electrical Schematic Standard szoftver, mely az SWE Schematic Professional kisebb funkcionalitású, egyetlen (MCAD kollaborációt nem igénylő, csakis 2D terveket készítő) felhasználóra kialakított verziója.

A kollaboráció nélkülözhetetlen kelléke, a SOLIDWORKS Electrical 3D (röviden SWE 3D) nem egy önálló szoftver, hanem egy Add-in, szoftverbővítmény, mely beépülve a SOLIDWORKS MCAD programba, lehetővé teszi a két platform (ECAD-MCAD) összekapcsolását. Így válik megoldhatóvá pl. az elektromos alkatrészeket is tartalmazó mechanikai szerelvények, berendezések és azok egységes tételjegyzékének (BOM) létrehozása a 3D-s modelltérben, az SWE Schematic 2D-s terveit integrálva. Továbbá a SOLIDWORKS MCAD beépített routing (huzalozási, útvonaltervezési) technológiájának köszönhetően automatizálható a különféle vezetékek, kábelek vagy teljes kötegek (Harness-ek), csövek elhelyezése is a 3D-s térben. Lehetőség van kábelcsatorna telítettség kalkulációra, az eltérő feszültségszintű vezetékek ill. kábelek elkülönítésére, a tényleges hosszúságaik meghatározására, valamint a síkbeli terítékek létrehozására, és műhelyrajzok generálására is. A 2D tervek és a 3D modellek valós időben szinkronizálódnak, így a módosítások automatikusan frissülnek.

A SOLIDWORKS Electrical Professional az SWE Schematic szoftver és az SWE 3D bővítmény egyetlen licenc számon kínált kombinációja.

Elektromos terveinek módosítása időigényes? Változtassa meg könnyedén elektromos terveit egy pillanat alatt a SOLIDWORKS® Electrical programcsomag segítségével!

Szakmailag erős és ár-érték arányban kedvezőbb megoldás a piacon lévő szoftverekhez képest, melyet most akciónk keretén belül kedvezményes áron kipróbálhat.
További részletekért kattintson ide!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény