FőoldalKonstruktőrA SOLIDWORKS® Electrical Schematic, a tervkészítési folyamatok automatizálásának hatékony eszköze
2022. november 22., kedd ::

A SOLIDWORKS® Electrical Schematic, a tervkészítési folyamatok automatizálásának hatékony eszköze

A korábbi cikkben általánosan bemutatott SOLIDWORKS® Electrical programcsomag fő összetevője a SOLIDWORKS Electrical Schematic 2D-s tervezőprogram, mely számos funkciójával jobban segíti a tervezők hatékonyabb munkavégzését, mint az általános célú 2D CAD rendszerek. Érdemes megismerni bonyolultabb, mégis felhasználóbarát rendszerét, mert használatával sokkal több időnk marad a tényleges szakmai tervezésre illetve hamarabb készíthetők el hibamentes dokumentációink.

A SOLIDWORKS Electrical Schematic Professional (röviden SWE Schematic), az MCAD-ECAD kollaborációra előkészített, de MCAD szoftver nélkül, különállóan is használható, parametrikus 2D-s tervezőprogram. Leginkább a villamos tervkészítési folyamatok automatizálásában segít, ugyanakkor lehetővé teszi az elektronikus, pneumatikus, hidraulikus és mechanikai összetevők kezelését is.

Az SWE Schematic szoftver a klasszikus rajzi szimbólum könyvtár mellett bővíthető gyártói alkatrész- és kábel könyvtárat is tartalmaz. A projektek felépítéséhez szükséges adatbázist a Microsoft® SQL szerver kezeli a háttérben. A SOLIDWORKS hivatalos Elektromos Tartalmi Portálja (az ECP) a szoftverből közvetlenül is elérhető, melynek segítségével bővíthetjük a szoftver adatbázisát, 1700 gyártó mintegy 100 millió alkatrészéből válogatva.

A felhasználható rajzi szimbólumok valójában intelligensnek mondhatók, mert a grafikus megjelenésen túl, tartalmazzák az áramkörök és csatlakozási pontjaik jellemzőit, azonosíthatóságait is. Valamint a szimbólumok mellett megjelenő szövegek, tervjelek mind attribútumok (hyper text-ek), vagyis a gyártói alkatrészek adatlapjainak mezőire hivatkoznak, illetve projekt szinten beállítható formulák (képletek) alapján kerülnek meghatározásra.

A komponensek, szimbólumok, alkatrészek jól átlátható, hierarchikus rendszert alkotnak, melyek a terv automatikus kereszthivatkozásainak megjelenítését is biztosítják, illetve az egyik tervlapon végrehajtott változások automatikusan az összes hozzá kapcsolódó helyen is megjelennek. A szimbólumokat összekötő, látszólag vonalak is valójában intelligens vezetékek illetve kábelek, valós fizikai jellemzői hivatkozásokkal. A rajz illetve a tervlapok készítése során így nem csak a rajz olvasójának felelünk meg, hanem ezzel együtt a háttérben egy jól szervezett adatbázis, így pl. logikai hálózat, kötéslista, tételjegyzék is felépül.

A több mint 40 választható projekt nyelvből egyszerre 3 különböző nyelven jeleníthetőek meg a tervlapokon szereplő feliratok, vagy automatikusan válthatunk közöttük, csakis egyet megjelenítve.

A projektben globálisan szerkeszthetők a csatlakozási pontok és a vonalstílusok, az attribútumok megjelenései, a többnyelvű- és egyéb feliratok. Testre szabhatók az automatikus számozási algoritmusok a projekt dokumentumaira, a funkciókra, lokalizációkra (beépítési helyekre), a forrás-cél, valamint a kereszthivatkozásokra, a komponensekre, vezetékekre, kábelekre, kábelkorbácsokra, sorkapocs lécekre, sorkapcsokra. Ennek köszönhetően a projektben bekövetkező változások nagyon gyorsan és hibák nélkül érvényre juttathatók, manuális beavatkozások nélkül. A projekthez szabhatók a vezeték-, kábel-, potenciál-, és beépítési hely címkék típusai, és a különféle rajzlapkeretek. Egy makró elhelyezésekor a speciális beillesztés során automatikusan létrejönnek annak tervjelei. Összességét tekintve teljesen személyre szabható a vezetékek-, kábelek-, villamos potenciál illetve nyomás jelzésrendszerek, és a komponensek tervjeleinek automatikus számozási rendszere.

A statikus PLC-, csatlakozó- és csatlakozási címke szimbólumok mellett elérhetők ezek dinamikus megfelelői is, melyek személyre szabható konfigurációk alapján, a gyártói alkatrészekből kiválasztott részekhez igazodva, menedzselhetően és elosztott módon helyezhetők el a tervlapokon. PLC menedzsment eszköz áll rendelkezésre a PLC adatainak, címkéinek, I/O portjainak kezelésére, bekötési rajzainak automatizált elkészítésével.

A vezeték csomópont megjelenítések automatikusan 45°-os csomópont indikátorokká alakíthatók a vezetékezési sorrend alapján.

Számos automatikus kigyűjtést (riportot) készíthetünk, elkerülve a fáradságos és hibalehetőségeket jelentő manuális beavatkozásokat, melyek a projekt bármilyen adatának változtatásakor gyorsan újra is generáltathatók. Így kaphatunk pl. rajz-, revízió-, funkció, lokalizációlistát, vezeték- és kábellistákat, komponenslistákat és különféle csoportosítású tételjegyzékeket (BOM listák), PLC I/O listát, komponensek szerinti bekötési listát, vezeték végződés típusok listáját. A kigyűjtések adatai Excel® táblázatokba is exportálhatók pl. címkenyomtatáshoz, a projekt dokumentációból pedig könyvjelzőkkel, komponens listával, és hyperlinkekkel rendelkező, intelligens pdf dokumentum és dwg rajz is exportálható. Beállítható konfigurációk alapján automatikusan generálhatók a sorkapocs léc bekötési rajzok vagy táblázatok.

A logikai kötések létrejöttének és az adatbázis kapcsolatnak köszönhetően a projektben automatikusan ellenőriztethetőek a tervezési szabályok betartásai, vagyis segíthető a hibamentes tervkészítés pl. bekötetlenül hagyott csatlakozási pontok vagy vezetékek, felhasználatlan kábelek, jelzés nélküli, számozatlan vezetékek, potenciál ütközések, hozzárendelt gyártói alkatrész nélküli komponensek, szülő nélküli gyermek szimbólumok, egy komponens csatlakozási pontjába kényszerített túl sok vagy nagyobb vezeték, illetve túlzott feszültségesés a kábelen adatainak kiszűrésével.

Az új tervlapok beszúrása, sorrendjük megváltoztatása után történő átszámoztatás után a változások a hyperlinkes laphivatkozásokban, a komponens tervjelekben, a kereszthivatkozásokban is automatikus érvényre jutnak. A tervezői elképzelések változásai illetve beszerzési nehézségek miatt globálisan, menedzselhető módon cserélhetünk ki szimbólumokat, gyártói alkatrészeket vagy kábeleket egy másik felhasználandó típusra.

Tekintettel arra, hogy egy adott projekt számos egyedi beállítást igényel illetve tesz lehetővé, lehetőség van bármilyen készültségi fokú projektből sablon projektet (project template-et) létrehozni. Ezek biztosítják egyedi beállításaink kényelmes és gyors újra hasznosítását.

Az SQL adatbázisnak köszönhetően a munkánk folyamatosan mentésre kerül. A teljes tervezői környezet, vagy annak egy részlete is archiválható, így biztonsággal visszaállítható, és megosztható más tervezőkkel is. A szoftver beépített felhasználói jogosultság menedzsmenttel és projekt revízió kezelő algoritmussal rendelkezik, emellett összekapcsolható a SOLIDWORKS PDM (illetve MRP/ERP) rendszerrel is.

Elektromos terveinek módosítása időigényes? Változtassa meg könnyedén elektromos terveit egy pillanat alatt a SOLIDWORKS® Electrical programcsomag segítségével!

Szakmailag erős és ár-érték arányban kedvezőbb megoldás a piacon lévő szoftverekhez képest, melyet most akciónk keretén belül kedvezményes áron kipróbálhat. További részletekért kattintson ide!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény