FőoldalKonstruktőrVillódzásmentes, TRIAC-os dimmelés LED-es világítástechnikai rendszerekhez
2011. szeptember 28., szerda ::

Villódzásmentes, TRIAC-os dimmelés LED-es világítástechnikai rendszerekhez

A Power Integrations bemutatta DER-281 azonosítószám alatt legújabb referenciatervét. A 85% hatásfokú, 15 W teljesítményű PAR38 meghajtó villódzásmentes fényerőnövelést/-csökkentést (dimmelést) valósít meg LED-es világítástechnikai alkalmazásokban, méghozzá gyenge megbízhatóságú, nagyfeszültségű elektrolitkondenzátorok teljes mellőzésével.

A vállalat népszerű LinkSwitch-PH termékcsaládjába tartozó, LNK405EG LED-meghajtó-alapú referenciaterv újszerű megközelítésben vázolja fel a TRIAC-os, villódzásmentes dimmelést, és kikerüli a szokásos csapdákat, amelyek a megbízhatóság és hatásfok oltárán hoznak áldozatot
A TRIAC-os dimmelést eredetileg izzószálas, egy nagyságrenddel nagyobb energiaigényű, de azonos lumen-fényteljesítményű világítótestekhez fejlesztették ki. A LED-es világítótestek alacsony áramigénye (különösen tompított, dimmelt állapotban) okozhatja a TRAIC-ok váratlan kikapcsolását vagy oszcillálását, amely felelős a kellemetlen villódzó hatás kialakulásáért. Az első generációs, LED-es világítótestek ezt a problémát úgy hidalták át, hogy az energia átmeneti tárolásához egy alacsony megbízhatóságú elektrolitkondenzátort használtak, amely vagy csökkentette a világítótest élettartamát, vagy pedig folyamatos áramfolyást okoztak, amely jelentős energiapocsékolást jelentett, és éppen a LED-es világítástechnika egyik alapvető célját semmisítette meg.

Az egyfokozatú LinkSwitch-PH IC-k a DER-281 referenciatervben bemutatott, aktív csillapító- és leeresztő áramkörökkel megoldják ezt a problémát, és a villódzásmentes dimmelést mellett biztosítják az eredetileg alapcélként kitűzött magas hatásfokú működés és hosszú élettartam elérését is. A Power Integrations DER-281 referenciaterv a vállalat honlapjáról ingyenesen letölthető.

A Power Integrations honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény