FőoldalKonstruktőrÚj etalon a kis fogyasztású mikrovezérlők területén
2011. január 07., péntek ::

Új etalon a kis fogyasztású mikrovezérlők területén

A Microchip számos új, 8 bites PIC mikrovezérlővel jelent meg az elmúlt időszakban, amelyek magasabb mércét állítanak fel az iparban a kis fogyasztás és a perifériaintegráció terén. Ezeknek az eszközöknek az aktív áramfelvétele kevesebb mint 50 µA/MHz, amely alvó állapotban 20 nA-re is csökkenhet

A PIC12F182X típusokkal a Microchip 8 bites, kibővített architektúrájú magját a 8 lábú eszközökre is kiterjeszti az mTouch kapacitív érintésérzékelő és kommunikációs perifériákkal együtt.
A PIC16F19XX sorozat jellemzője a gazdag perifériakészlet, mint mTouch kapacitív érintésérzékelő, LCD-meghajtó, több kommunikációs és PWM interfész. Ezek az általános felhasználású mikrokontrollerek alkalmasak készülékek, konzumer, ipari és jármű-elektronikai alkalmazások kiszolgálására.
A nanoWatt XLP-technológia megmaradt a telepbarát mikrovezérlők etalonjának, amelyet ezen eszközök extrém alacsony aktív áramfogyasztásával kombinálva olyan szintre növelhető a teljes energiafelhasználás hatékonysága, amit napjainkban még nem könnyű elérni.
A Microchip 8 bites, kibővített architektúrája akár 50%-kal nagyobb teljesítményt és a 14 új utasításnak köszönhetően 40%-kal jobb kódvégrehajtást biztosít az előző generációs 8 bites PIC16 mikrovezérlőkhöz viszonyítva. A PIC1XF182X sorozat dupla I2C/SPI interfésszel több, független időalappal rendelkező PWM csatornával, adatjel-modulátorral (DSM) és egyéb perifériákkal rendelkezik, amelyekkel számos funkció implementálható egyetlen mikrovezérlőbe. A PIC16F19XX család maximum 28 KiB Flash-programmemóriával és számos kibővített képességgel bír. A beépített LCD-meghajtó maximum 184 szegmenst képes kezelni akár kis fogyasztású meghajtó módban is, növelve az energiafelhasználás hatékonyságát. Az akár 5, független időalappal rendelkező PWM-csatorna különböző típusú motorok vagy egyéb perifériák szabályozásához használható.
Az új, 8 bites, kibővített architektúrájú maggal készülő mikrovezérlők "LF" változatai 1,8 és 3,6 V közötti tápfeszültségről képesek működni, és teljesítik a nanoWatt XLP-technológia szigorú fogyasztási kritériumait. Az "F" változatok a beépített LDO áramkörükkel a működési tápfeszültség-tartományt 1,8 ... 5,5 V-ra tágítják, így tisztán 5 V-os rendszerekben is kényelmesen használhatóak, viszont a belső stabilizátoruk néhány µA-rel megnöveli az áramfelvételüket.

A tervezők a Microchip F1 Evaluation Platform fejlesztőpaneljével (DM164130-1) a gyakorlatban próbálhatják ki a 8 bites, kibővített architektúra előnyeit. A fejlesztőkártyán egy PIC16LF1937 mikrovezérlő, prototípus-terület, 3 V-os LCD-kijelző és egy PICkit 3 (PG164130) csatlakozófelület található. A jövőben BLDC motorvezérlő kiegészítővel is bővíthető a panel. A PIC16F1937 plug-in modul (MA160012) a Microchip PIC18 Explorer Board (DM183032) kísérleti paneljével használható.
A PICDEM Lab Development Kit (DM163035) a PIC1XF182X típusok fejlesztéséhez használható. A kit a komplett fejlesztőpanelen kívül 5 népszerű 8 bites PIC mikrovezérlőt, 1 csomag diszkrét alkatrészt, egy PICkit 2 programozó/hibavadász készüléket, ill. 1 CD-t tartalmaz a felhasználói kézikönyvvel, laborfeladatokkal és alkalmazási mintákkal.
A PIC1X182X és PIC16F19XX mikrokontrollerek DFN, PDIP, QFN, SOIC, TQFP, TSSOP és UQFN tokozásokban érhetőek el különböző méretben, 8-tól 64 lábig.

A Microchip kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény