FőoldalKonstruktőrA kínai ByteDance a Broadcommal fejleszt AI-chipet
2024. július 10., szerda ::

A kínai ByteDance a Broadcommal fejleszt AI-chipet

A kínai cég így akarja megőrizni az MI terén elért pozícióit

Újabb lépést tett a kínai ByteDance annak érdekében, hogy a mesterséges intelligenciát használó megoldások szegmensében megőrizze pozícióit, ami a kínai cégek számára különösen nagy kihívást jelent az Egyesült Államok kereskedelmi embargója miatt.

A Reuters exkluzív híradása szerint saját fejlesztésű AI-chipen dolgozik a TikTok tulajdonosa, a kínai ByteDance. Bár az USA kereskedelmi embargói fokozatosan elvágták a céget az olyan amerikai cégek technológiáitól, mint az Nvidia, mégis egy amerikai partnerrel, a Broadcommal közösen fejleszti saját AI-megoldását.

A készülőben lévő processzorról egyelőre rendkívül kevés információ áll rendelkezésre, még pletykaszinten is. A Reutersnek annyit közöltek, hogy a készülő 5 nm-es chip – egy alkalmazásspecifikus integrált chip (ASIC), testreszabott termék – megfelelne az amerikai exportkorlátozásoknak, valamint hogy a gyártási munkát kiszerveznék a tajvani TSMC-nek. A gyártás szinte biztosan nem kezdődik el idén. Ugyanis bár a tervezési munka jól halad, azonban a tervezési fázis végét és a gyártás kezdetét jelző „tapeout” még nem kezdődött el.

A ByteDance és a Broadcom legalább 2022 óta üzleti partnerek – a két cég partneri viszonya tehát nem a közös fejlesztésű célprocesszorral kezdődött. A kínai cég megvásárolta az amerikai vállalat Tomahawk 5 nm-es nagy teljesítményű switch chipjét, valamint az AI számítógépes klaszterekhez való Bailly kapcsolóját – közölte a Broadcom nyilvános nyilatkozatában.

A ByteDance emellett kínai partnerétől, a Huaweitől is vásárolt, illetve vásárol AI-chipeket, az Ascend 910B teljesítménye ugyanakkor nem éri fel az Nvidia kurrens technológiájához. A Broadcommal kötött fejlesztési-gyártási megállapodás a források szerint nem sérti az érvényben lévő amerikai szankciós intézkedéseket.

Forrás: Exclusive: China's ByteDance working with Broadcom to develop advanced AI chip | Reuters
Kép: ByteDance - Inspire Creativity, Enrich Life

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény