FőoldalGyártósor7 nanométeres lapkákat gyárt a kínai SMIC
2022. július 26., kedd ::

7 nanométeres lapkákat gyárt a kínai SMIC

A SMIC termékeit vizsgálva szembesültek a ténnyel.

Korábban többször is szó volt lapunkban a kínai félvezetőgyártásról. Bemutattuk, hogy Kína számára a legnagyobb kihívást a fejlettebb IC gyártó technológiák birtoklása és alkalmazása jelenti. Most a The Register adott hírt arról, hogy Kínában a legnagyobb csöndben megindult a 7 nm-es technológia alkalmazása. A SMIC termékeit vizsgálva a TechInsights szakemberei megállapították, hogy a SMIC szerint 2021 júliusa óta gyárt és szállít 7 nanométeres chipeket. Ezeket például a kriptovaluta-bányászó eszközöket gyártó MinerVa használja termékeiben már egy éve.

Napjainkra a SMIC a világ harmadik legnagyobb félvezető-tervező és gyártó üzemévé lépett elő (a tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung mögött). A SMIC töretlen fejlődését jelentős állami támogatás és a globális piacvezető TSMC-től elcsábított szakemberek segítik. A 7 nm-es gyártás annak dacára indulhatott be, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma korábban minden olyan technológia exportját megtiltotta, amely 14 nanométeresnél fejlettebb chipek előállításához használható. A 14 nanométeres chipek előállításához használt EUV-litográfia ugyanakkor a jóval fejlettebb, 7 nanométeres félvezetők előállításra is alkalmas..

A jelenlegi piacvezető TSMC és Samsung legfejlettebb chipjei jelenleg 5 nanométeres technikájúak, és mostanában indulnak a 3 nanométeres chipek gyártása. A SMIC lemaradása tehát továbbra is két generáció, de a képhez hozzátartozik, hogy jelenleg Amerikában és Európában sincs olyan cég, amely technikai színvonal terén utolérné bármelyik ázsiai gyártót.

Forrás: www.theregister.com
Kép: SMIC

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény