FőoldalGyártósorMár a használt chip gyártósorokból sincs elegendő
2022. április 29., péntek ::

Már a használt chip gyártósorokból sincs elegendő

A chiphiány következtében megkezdődött a versenyfutás a használt berendezésekért is.

A Nikkei híradása szerint felfutott a használt csipgyártó berendezések piaca. Ennek az az oka, hogy óriási az igény az új csipgyártó berendezésekre, azonban a szállítóknak elégtelenek a kapacitásai. Míg korábban az új berendezések leszállítását egyéves határidővel vállalták, ma már jó, ha a másfél évet tartani tudják.

Akinek nagyon sürgős a gépbeszerzés, az kénytelen használt berendezést vásárolni. Azonban használt gépekből sincs jelentős kínálat, bár nagyjából egy hónapos átfutási idővel hozzá lehet jutni a szükséges gyártóeszközökhöz. Egy félvezetőgyártó cég vezetője azt mondta a Nikkeinek: jobb lenne új gépeket venni, de nem válogathatnak, ha ki akarják elégíteni ügyfeleik megnövekedett igényeit. Ez azonban kényszermegoldás – hiszen egy régi gép jellemzően több karbantartást igényel, ami több leállást és magasabb üzemeltetési költséget is jelent. A használt berendezések ára az állapottól és a kortól függően nagy szórást mutat. A felső szegmenst képviselő berendezések között vannak olyanok, melyeknek a használtpiaci ára ötszörösére emelkedett az elmúlt másfél-két évben. Sőt, némelyik 20 éves géptípusért már annyit kérnek, mint amennyibe újkorukban kerültek.

Egy használt berendezéseket forgalmazó japán vállalat vezetője szerint ha megjelenik a piacon egy új ajánlat, a vevők azonnal rácsapnak – de nem a legkorszerűbbre szól az igényük. Ugyanis a legnagyobb tömegben az autóipar és háztartási gépek gyártói vásárolnak chipeket, ezek a félvezetők pedig jellemzően 15-20 évvel ezelőtti technológiával készülnek. Bár kisebb rajtuk a haszonkulcs, mint a legkorszerűbb gyártmányokon, azonban a nagy darabszám és a kiforrott gyártási technológia miatt összességében jövedelmezőbb a gyártásuk. Ilyen berendezéseket az 1990-es évek óta használnak, így nem egy közülük már több mint 20 éves.

A Nikkei szerint a legnagyobb vásárlók a kínai félvezetőgyártók. Mint arról korábban szó volt az Elektronet hasábjain is (2020/6. szám), Kína kiemelt törekvése, hogy megerősítse saját félvezetőgyártását, azonban a vágyott önellátástól még messze van. Ezzel együtt nem csak a piaci kereslet tolja a kínai gyártókat a régi technológiájú gyártóberendezések felé, hanem az is, hogy a legkorszerűbb technológiákra továbbra is érvényben van az USA exportkorlátozása. A régi berendezések esetében viszont jobbára senki nem ellenőrzi, hogy épp hova kerülnek.

Forrás: asia.nikkei.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény