FőoldalGyártósorLED-kompatibilis szerelési anyagok a Henkeltől
2015. február 10., kedd ::

LED-kompatibilis szerelési anyagok a Henkeltől

Napjainkban egyre terjednek a LED-alapú világítások. Hosszú élettartam, karbantartás-mentesség, alacsony energiafogyasztás. Ezeket szeretnénk megkapni a magasabb árért cserébe. Sajnos, ez nem mindig teljesül. A kudarcok mögött gyakran a nem kellő körültekintéssel végzett anyagválasztás áll

A LED-világítótestek szereléséhez sokfajta vegyi anyagra lehet szükség. Ezek között találjuk a kiöntőgyantákat (víztiszta vagy hővezető), más hővezető anyagokat, tömítő-anyagokat, anaerob csavarrögzítőket, valamint a lencsék rögzítéséhez használt speciális ragasztókat. Egy rosszul megválasztott anyag az egész világítótest működésére lehet negatív hatással. Amennyiben a felhasznált anyagok például szerves illóanyagokat bocsátanak ki a használat során, akkor a világítótest teljesítménye lecsökken. A szerves illó anyagok nem tudnak a zárt térből (például egy reflektorból) szabadon eltávozni, ami miatt a LED akár pár óra alatt is elszíneződik. Ezért nagyon fontos, hogy a felhasznált anyagok kompatibilisek legyenek a LED-es világítótestben használt alkatrészekkel. A Henkel kiterjedt vizsgálatokat végzett azért, hogy olyan termékportfóliót állítson össze, ami kielégíti a LED világítótestek gyártóinak igényeit.

Összehasonlító működéspróba eredménye CREE® tesztlapokon. A felső a Henkel LED-kompatibilis anyagaival készült

A LED-világítótesteket 50000 órás minimum élettartamra tervezik. Mivel a LED élettartamát jelentősen befolyásolja a hőmérséklete, annak alacsonyan tartása nagyon lényeges. Az egyszerűbb hővezető paszták rendszerint nem tudják kielégíteni az újabb fejlesztésű LED-ek által támasztott követelményeket. További nehézséget jelent, ha a világítótest magas környezeti hőmérsékleten vagy poros környezetben üzemel, hiszen a hűtőbordák hőleadása csökken, hőmérséklete megemelkedik. A Henkel portfóliójában megtalálhatók azok a hővezető paszták, fázisváltó hővezető anyagok, hővezető ragasztók és ragasztófilmek, amelyekből a megfelelő anyagot kiválaszthatjuk.

Henkel anyagok alkalmazási területei egy LED-es világítótestben

A magas alkatrész-hőmérséklet a LED-meghajtó áramkörök élettartamára szintén negatív hatással van. Azért, hogy kihasználhassuk a LED hosszú élettartamát, szükség lehet a meghajtó áramkör hővezető kiöntőanyaggal való kiöntésére is. A Henkel hővezető kétkomponensű epoxi-, vagy szilikonalapú kiöntőanyagai 1-1,5 W/mK hővezető képességgel rendelkeznek, ami elegendő a termelődő hő megfelelő eloszlatására.

A kültéri berendezéseknél az egyre kisebb alkatrészek miatt egy védelemmel el nem látott elektronikai panel élettartama jelentősen lerövidülhet a korrózió, valamint az elektrokémiai migráció miatt. Ennek megelőzésére alakkövető lakkok használatára lehet szükség, ha az áramkört kiöntéssel nem védjük a külső hatásoktól. A Henkel gyártmányválasztéka e területen is rendkívül széles, lehetővé teszi, hogy az alkalmazás valamennyi jellemzőjét figyelembe véve válasszuk ki a legoptimálisabb anyagot.

Amennyiben a gyártónak átlátszó kiöntőanyagra van szüksége, amelyen a LED üzemszerűen átvilágít, epoxi- és szilikonalapú anyagok állnak rendelkezésre. Ezeket az anyagokat legtöbbször kültéri vagy akár víz alatti alkalmazáshoz használják. A speciálisan erre az felhasználásra fejlesztett anyagok hosszú idejű fényhatás ellenére sem színeződnek el és nem veszítik el a kötési szilárdságukat sem.

A lámpatestek összeszerelésekor a Loctite magas hőmérséklet-állóságú csavarrögzítői (pl. Loctite 246) és tömítőragasztói adnak megfelelő megoldást.

LED-kompatibilis Henkel (Loctite) anyagok

A www.henkelna.com/LED oldalon találhatnak naprakész információt a Henkel LED-világítás követelményeivel kompatibilis anyagairól, köztük tervezési segédletet, termékválasztási segédleteket, amelyek megkönnyítik az eligazodást a hasonló termékek közötti különbségekben, hogy az optimális megoldást alkalmazhassuk. A hazai forgalmazó, a Microsolder Kft. készséggel szolgál műszaki támogatással, alkalmazástechnikai tanácsadással.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény