FőoldalGyártósorPurex elszívóberendezések
2012. április 15., vasárnap ::

Purex elszívóberendezések

Egészség- és környezetvédelem, magas szintű gyártási minőség. Könnyen mozgatható, átrendezhető, erőteljes, hatékony, könnyen kezelhető, elfogadható beszerzési és üzemeltetési költségekkel járó, robusztus építésű, különböző típusú gőzöket, gázokat és szilárd részecskéket tartalmazó füst elszívására alkalmas - a magyar piacon most megjelent, angol gyártmányú Purex berendezések nem kevesebbet kínálnak

A Purex cég története
A Purex elődjét 1985-ben alapították Hi Tech Telekom néven. 1988-ban kezdtek forgalmazni elszívóberendezéseket. 1989-től indították be saját gyártásukat Purex néven. A szigorodó munkavédelmi szabályok bevezetésekor a Purex egy innovatív elszívó-családdal állt a vevői rendelkezésére, amellyel lehetővé vált a munkaterületről a káros füst elszívása, megtisztítása és a munkaterületre való visszavezetése.

Miért szükséges a füst és a gőzök elszívása?
A forrasztáskor keletkező füst, ragasztáskor, panelek lakkozásakor felszabaduló gőzök, valamint a panelek, modulok jelölésekor használt tintasugaras nyomtatók és lézeres berendezések gőzei asztmát és egyéb légúti megbetegedést okozhatnak. Egyes esetekben a gyártási folyamat során keletkező por vagy a berendezések belsejében lecsapódó kondenzátum veszélyezteti a gyártás, illetve a gyártmány egyenletes minőségét.
Ezek elkerülésére a megfelelő lépéseket meg kell tenni. A legegyszerűbb "berendezések" a füstöt csak elszívják, és szűrés nélkül a közvetlen környezetbe vezetik vissza. Ez a füstöt a munkaterületen csupán felhígítja, de a problémát nem oldja meg.
Ennél jobb megoldás lehet, ha az elszívott levegőt a külső környezetbe vezetjük ki. Ilyenkor ki kell építeni egy csővezetékrendszert. Ez ugyan biztosítja a munkahelyen az egészséges munkakörülményeket, de felvet egy-két kérdést. A rendszer kiépítésével a munkahelyek megváltoztatása problémás lehet. A kibocsátott szűretlen füst és gőzök terhelik a környezetet, zavarhatják a szomszédokat. Adott esetben akár lehetetlenné is teheti a szomszédos területen működő munkát (pl. illó szilikon, vagy formaleválasztó anyag kibocsátásegy festőüzem mellett). Ezenfelül a kibocsátott légmennyiség pótlása a környezetből történik. Ez téli időszakban jelentős fűtésköltségtöbblettel, nyáron pedig a munkaterület klimatizálásának megnövekedett költségével jár. Bár hőcserélő beiktatásával ezen költségek csökkennek, de a füstből a hőcserélőben fog kicsapódni a folyasztószer egy része, ami jelentős karbantartási igényt jelent. Esetenként problémát okozhat a munkaterületre az elszívott helyett kívülről beérkező levegő szennyezettsége, por-, vagy páratartalma is.
A helyi elszívók ezzel szemben, az említett hátrányokat kiküszöbölve, elszívás után rögtön a munkaterületen tisztítják meg a levegőt a vegyi anyagoktól és a szilárd részecskéktől, majd visszavezetik azt a munkaterület, ill. a gyártóberendezés légterébe.

Elektronikában használt anyagok és folyamatok, ahol elszívás szükséges

1. ábra. Forrasztáskor keletkező füst (pákacsúcs-elszívóval)
A forrasztáskor keletkező füst (1. ábra) elszívása az elektronikai iparban a leggyakrabban előforduló elszívási igény. A keletkező füst finomszemcsés, szilárd részecskéket és gőzöket, gázokat egyaránt tartalmaz.
A lézerjelölés egyre több helyen terjed el az elektronikai iparban. A folyamat során korrozív, mérgező gázok keletkezhetnek. Ezenfelül a nem elégséges elszívás esetén a berendezés optikája beszennyeződhet, ami a jelölés minőségromlását eredményezi, és többletköltséget jelent.
A pillanatragasztók gőzei allergiás reakciót okozhatnak. Nem megfelelő szellőzés esetén ez a gőz a ragasztott alkatrészeken fehér bevonatként kicsapódhat.
A tintasugaras jelölőberendezések, valamint a hígítót, oldószert tartalmazó ragasztók és bevonólakkok gőzeinek elszívása nem csak egészségügyi, hanem biztonsági kérdés is. Ezek a gőzök bizonyos koncentrációtartományban a levegővel robbanásveszélyes elegyet képeznek.

Az elszívás szabályozása
A berendezések szabályozásának két módja van. Az egyik, amikor az előállított vákuum alapján szabályozzuk az elszívást. Ezt a pákacsúcselszívóknál, a karos elszívásnál használjuk. Ilyenkor az elszívás mértéke az adott helyen nem fog függni attól, hogy hány munkahelyet szolgál ki a berendezés.
A gyártásban használt gépeknél (tintasugaras nyomtatók, lézeres jelölőberendezés, lakkozó-, kiöntőberendezés, szelektív, vagy hullámforrasztó gép, reflow-kemence) a szállított levegőmennyiséget kell állandó szinten tartani.

A Purex elszívók típusai
A Purex elszívóberendezések lehetnek analóg vagy digitális szabályozásúak.

2. ábra. Analóg elszívóberendezés karos, ill. forrasztási hely mögött elhelyezett elszívó ernyős kiépítéssel
Az analóg elszívók (2. ábra) szabályozása állandó mértékű elszívást biztosít a szűrő teljes élettartama alatt. A cserélhető, olcsó előszűrő biztosítja a poros környezetben, ill. nagyobb szemcséket tartalmazó füst esetén a főszűrő maximális élettartamát. A szűrő állapotát kijelzi a berendezés. Zöld fény: szűrő rendben; sárga: a szűrő majdnem telített; piros: a szűrőt ki kell cserélni! Így a csere előre látható, az új szűrőt időben be lehet szerezni.
3. ábra. Tipikus Purex szűrő
A szűrők közül a feladatnak megfelelően lehet választani. A szilárd részecskék kiválasztása a légáramból a főszűrőben, az ún. HEPA (High Efficiency Particulate Air) szűrővel történhet. Ez a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket 99,997%-ban szűri ki. A kémiai szűrőkből is többféle van, a különféle gőzöket és gázokat elnyelő, igen nagy felülettel rendelkező anyagokkal készülnek. Többnyire összeépítik őket a HEPA szűrővel (3. ábra). Választható speciálisan lézergravírozáshoz, tintasugaras jelöléshez, vagy tisztatérhez kifejlesztett szűrőtípus.
4. ábra. Digitális szűrőberendezés felépítése
A digitális berendezéseket (egy-két kivétellel) lehet vákuum-, vagy szállított légmennyiségen alapuló vezérléssel rendelni, a felhasználás függvényében. A digitális berendezések a szűrt levegő minőségét ellenőrzik (vegyi anyag és por), azt kijelzik, így tudható, hogy melyik szűrőt mikor kell cserélni (4. és 5. ábra).
5. ábra. Digitális berendezés kijelzője

A kézi forrasztáskor keletkező füst beszívása történhet közvetlenül a pákacsúcsnál, a pákához rögzített vékony elszívócsövön, különféle végződésekkel ellátott elszívókaron, vagy a forrasztás helye mögött (esetleg felett) elhelyezett elszívóernyőn át.

Az elektronikai ipar számára kínált elszívóberendezések áttekintését a táblázat tartalmazza.


A berendezések kiválasztásánál figyelembe kell venni az alkalmazni kívánt cső, illetve tömlőhosszúságokat, amennyiben nem a berendezéshez tartozó szabványos hosszakat alkalmazzuk. Hosszabb csővezeték, de folyamatos, leállás nélküli használat is nagyobb kapacitású berendezés választását indokolja.
A berendezések kialakításánál számos ponton különböző megoldások közül választhatunk, hogy a feladatnak legjobban megfelelő, optimális összeállítást érjük el.
A berendezéstípusok és választási lehetőségek áttekintését nyomtatott formában és az interneten is elérhető, jól kezelhető katalógus segíti.www.purex.co.uk

A berendezések felépítése
A Purex elszívóberendezések robusztusak, szemmel láthatóan tartós, ipari használatra tervezték őket. A készülékházak és az elszívókarok, -végződések is rozsdamentes acélból készülnek. A különféle szűrők kialakításánál a hatékonyság és a gazdaságosság egyaránt szerepet kapott. A berendezések kezelése egyszerű, a kezelőfelületek áttekinthetőek, a szűrők elhasználódására a kijelzők időben figyelmeztetnek.

Szerviz, szolgáltatás
A Purex berendezések hazai forgalmazását - a gyártóval kötött szerződés alapján - Microsolder Kft. végzi. Szakemberei segítenek a legmegfelelőbb berendezés kiválasztásában, azok üzembe helyezésében, esetleges javításában. Természetesen ugyanott a szűrők is beszerezhetők.

A Microsolder Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény