FőoldalGyártósorÚj IPC-szabványok
2012. május 13., vasárnap ::

Új IPC-szabványok

Szabványok kidolgozása az IPC egyik legfontosabb tevékenysége. A szabványok a világban szétszórtan működő elektronikai iparvállalatok közös nézőpontjának kialakítását szolgálják, azt, hogy a jelenségeket, az elvárásokat, kritériumokat azonosan szemléljék és értelmezzék. Az IPC-szabványokat lényegében az összes, a nemzetközi munkamegosztásban részt vevő elektronikai cég alkalmazza, függetlenül attól, hogy tagja-e az IPC szervezetének

A hazai ipar versenyképessége nagymértékben függ attól, mennyire vagyunk képesek megfelelni a nemzetközi elvárásoknak, teljesíteni a velünk szemben állított követelményeket.
Elektronikai iparunk jövője - már a jelene is! - a magasabb követelményszintet kielégítő termékekben rejlik, legyen szó akár fejlesztésről, kis vagy nagy sorozatról, saját termékről vagy szerződéses gyártásról. Az IPC-szabványokban a világ vezető elektronikai gyártóinak tapasztalatai válnak közkinccsé.
A Microsolder Kft. elkötelezett az ipar törekvéseinek szakmai támogatásában. Ezt a célt szolgálják továbbképző tanfolyamai, egyes IPC-szabványok oktatása és forgalmazása is. Jogosított disztribútorként minden IPC-szabvány kapható, illetve megrendelhető itt. Az IPC-tanfolyamokkal és -szabványokkal, illetve az IPC-vel kapcsolatos eseményekkel, rendezvényekkel összefüggő információk egyszerűen, áttekinthetően, könnyen elérhetők az új, Microsolder-IPC honlapon: www.microsolder-ipc.com. A honlap a régiónak szól, angolul is olvasható. Természetesen a legrészletesebb, legnagyobb tömegű információ az IPC saját honlapján (www.ipc.org) lelhető fel.
A továbbiakban az IPC néhány frissen megjelent kiadványát ismertetjük és ajánljuk szakembereink figyelmébe:

AJ-820A - Assembly & Joining Handbook - Szerelési és csatlakoztatási kézikönyv
Ez a kiadvány az elektronikai szerelvények kipróbált szerelési és forrasztási technikáiról közöl általános információkat és leírásokat. Tartalmát neves ipari szakemberek és szakértő-bizottsági tagok alakították ki, fejlesztették és vizsgálták felül. A kézikönyv fejezetei között megtalálhatók: az elektronikai szerelvények kezelése, tervezési megfontolások, áramköri lapok, alkatrészek, forraszthatóság, anyagok, alkatrészek szerelése, forrasztási technikák és csatlakozások, tisztítás, alakkövető bevonat, helyszíni tokozás és kiöntés, újramunkálás és javítás. 290 oldal, angol nyelven. Megjelent: 2012. februárban.

HDBK-001E Handbook and Guide to Supplement J-STD-001 - Kézikönyv és útmutató a J-STD-001E kiegészítésére
Ez a kiadvány a J-STD-001E "Forrasztott elektromos és elektronikai szerelvények" szabvány kiegészítője. Megtalálhatók benne anyagok, módszerek leírása, és ellenőrzési kritériumok, amelyek alkalmazása ajánlott vagy előírt, és minőségi elektromos és elektronikus szerelvényeket eredményeznek. A kézikönyv szándéka, hogy elmagyarázza ezeknek az alapvető folyamatoknak a hogyan?-jait és a miért?-jeit, amellett, hogy a végellenőrzéstől való függőség helyett inkább a folyamatok kézben tartására ösztönöz a termék minőségének biztosítása érdekében. 100 oldal, angol nyelven. Megjelent: 2012. februárban.

J-STD-005A Requirements for Soldering Pastes - Forraszpaszták követelményei
Ez a szabvány felsorakoztatja a forraszpaszták minősítésének és jellemzőinek követelményeit a fémtartalom, a viszkozitás, a lenyomatok szétcsúszása, a forraszgolyósodás, a ragadósság és a nedvesítés vonatkozásában. További információkkal szolgál az IPC-HDBK-005 "Útmutató a forraszpaszták értékeléséhez" c. kiadvány, amely külön vásárolható meg. Leváltja a korábbi J-STD-005 szabványt. 10 oldal, angol nyelven. Megjelent: 2012. februárban.

J-STD-033C Handling, Packing, Shipping, and Use of Moisture/Reflow Sensitive Surface Mount Devices - A nedvességre/újraömlesztésre érzékeny, felületszerelt alkatrészek kezelése, csomagolása, szállítása és használata
A kiadvány a felületszerelt alkatrészek gyártóinak és felhasználóinak szabványosított módszerekkel szolgál a nedvességre/újraömlesztésre érzékeny alkatrészek kezeléséről, csomagolásáról, szállításáról és használatáról. Ezek a módszerek segítenek elkerülni a nedvesség felvételére képes és megömlesztési (reflow) hőmérsékletnek kitett alkatrészek ebből fakadó károsodását, amely tönkreteheti az alkatrészeket, és a gyártási eredmények és a termékmegbízhatóság csökkenését eredményezheti. Ezek az eljárások a lezárás dátumától számítva legalább 12 hónapos felhasználhatósági időt biztosítanak, ha megfelelően alkalmazzák őket. A szabványt az IPC és a JEDEC fejlesztette ki. 18 oldal, angol nyelven. Megjelent: 2012. februárban.

7711/21B-HU Elektronikai szerelvények újramunkálása, módosítása és javítása (magyar nyelven)
A jól ismert és széles körben alkalmazott szabvány magyar nyelvű kiadása. Az angol eredeti 2007-ben jelent meg. A több mint 300 oldalas anyag fordítása 2011-ben készült, és idén jelent meg.

9850A Surface Mount Placement Equipment Characterization - Felületszerelő beültetőgépek jellemzése
Ez a dokumentum paramétereket, mérési módszereket és eljárásokat szabványosít, amelyekkel leírható és jellemezhető az alkatrészfelvevő és -helyező berendezések pontossága csakúgy, mint a beültetés sebessége a különböző méretű és konfigurációjú, felületszerelt technológiára készült alkatrészek esetében. A kiadvány tartalmazza a szabvány egy nyomtatott példányát, valamint egy CD-t segédanyagokkal, űrlappal és a tesztpanel rajzait Gerber-formátumban. 40 oldal, angol nyelven. Megjelent 2011. novemberben.
Feltett szándékunk, hogy időről időre tájékoztassuk Olvasóinkat az újdonságokról. Honlapunkat ebben a tekintetben is igyekszünk naprakészen tartani.

A Microsolder Kft. kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény