FőoldalGyártósorÚj mérce a rework forrasztóállomások között
2012. március 12., hétfő ::

Új mérce a rework forrasztóállomások között

Az ERSA HR 600 hibrid újramunkáló berendezés fejlesztési célja az volt, hogy professzionális, automatizált lehetőséget biztosítson szerelt elektronikai áramköri lapok újramunkálására

Meghatározás az IPC-T50J (Kifejezések és meghatározások elektronikai áramkörök kapcsolásaihoz és tokozásaihoz) szabványból:

  • Rework (újramunkálás, átmunkálás): egy nem megfelelő termék ismételt munkába vétele az eredeti, vagy azzal egyenértékű alternatív folyamat alkalmazásával, oly módon, hogy az biztosítsa a termék megfelelőségét a vonatkozó rajzdokumentációknak és előírásoknak.

Két idézet az IPC-7711B/7721B (Elektronikai szerelvények átmunkálása, módosítása és javítása) szabványból:

  • Napjaink elektronikai szerelvényei összetettebbek és méretükben kisebbek, mint valaha voltak. Ennek ellenére megfelelő technikát követve ezek sikeresen átmunkálhatók, javíthatók vagy módosíthatók.
  • A legjobb eredmény érdekében ne siettessük a folyamatot! Ne feledje, hogy a gyártás/összeszerelés költségráfordítása már megtörtént, de gondossággal és türelemmel ezeknek a költségeknek jó része visszaszerezhető!

Az ERSA HR 600 hibrid újramunkáló berendezés fejlesztési célja az volt, hogy professzionális, automatizált lehetőséget biztosítson szerelt elektronikai áramköri lapok újramunkálására.
A berendezés képes újramunkálni szinte bármilyen alakú, kivezetésű, nagyszámú, sűrű osztású, adott esetben rejtett csatlakozási ponttal rendelkező alkatrészt, BGA-kat, mikroBGA-kat, QFP-ket, QFN-eket, POP-ket és másokat, amellyel napjaink elektronikájában találkozhatunk. Képes ezeket az alkatrészeket a környezetük károsodása nélkül kiforrasztani, és kiemelni, valamint ellenőrzött módon, precízen helyükre illeszteni és beforrasztani.
Különös figyelmet fordítottak az automatizálás minden egyes lépésére. A kezelő minden műveletet lépésről lépésre végrehajthat maga is, vagy választhat automatikus működtetést, amely részéről csak nagyon csekély beavatkozást igényel.
A sokrétegű, sűrű mintázatú, gyakran igen keskeny vezetősávokkal készült, érzékeny áramköri lapok nagyon sérülékenyek. A túl gyors, az egyenetlen, illetve csak lokális felmelegítés végzetes deformációkat, szakadásokat, rétegelválásokat, felhólyagzásokat okozhat. Ennek esélyét megfelelő, pontosan vezérelt, általános előmelegítéssel csökkenthetjük. Az ERSA HR 600 esetében a befogókeretbe rögzített panel teljes területének előmelegítésére alsó, 3 zónás, közepes hullámhosszúságú, dinamikus működtetésű infravörös fűtőelemek szolgálnak. A teljes fűtőfelület 380×250 mm. A fűtőteljesítmény 3×800 W, azaz összesen 2400 W. A maximális panelméret 390×285 mm, a maximális panelvastagság 6 mm. (Az ERSA IR/PL 650XL rework-berendezés képes kezelni 500×625 mm-es paneleket is.)
A HR 600-asban - ellentétben a korábbi ERSA rework-berendezésekkel - a panel a teljes folyamat során mozdulatlan marad, a szükséges x-y mozgásokat a helyező- és a forrasztófej végzi.
A felső fűtőfej hibrid hőközlési technológiát alkalmaz. Kombinálja az infravörös sugárzás hőátadási módszerét a célalkatrész forró levegő áramoltatásával (konvekcióval) történő felmelegítésével, amely együttesen rendkívül hatékony és biztonságos. E módszer alkalmazásával viszonylag gyors és kiváló minőségű kiforrasztás és kitűnő forrasztási eredmény érhető el. A módszer pár éve már megjelent az ERSA legkisebb rework-állomásánál, a HR 100-nál, és remekül bevált. A HR 600 felső fűtőfejében a 2 zónás, 2×400 W teljesítményű, közepes hullámhosszúságú infravörös sugárzó egyben a ventilátorral mozgatott, áramló levegő felmelegítésére is szolgál. A kilépőnyílás 10×10 és 60×60 mm között szabadon változtatható, alkalmazkodva a cserélendő alkatrész méretéhez. A felső fűtőfej állítható, a közepébe integrálva vákuumos alkatrészmegfogó található, amely a forrasz megömlése után kiemeli helyéről az eltávolításra szánt alkatrészt. A kezelhető alkatrészek mérete 1×1 és 50×50 mm között lehet.
A rework-folyamat az átmunkált panel visszahűtésével végződhet, amelyet részben felülről, a levegőt keringtető ventilátorral, részben alulról, sűrített levegővel érhetünk el.
A teljes folyamat figyelemmel kísérése és dokumentálása céljából LED-megvilágítással egybeépített, 10 megapixeles reflow-folyamat-kamera (reflow process camera = RPC) rendelhető a berendezéshez.
Az alkatrészek elhelyezése magasan automatizált; az integrált képkezelő szoftver hasznosítja a rendszerben található két kamera képeit. Automatikusan kiszámítja az elhelyezésre váró alkatrész pozícióját, és emberi beavatkozás nélkül helyére teszi a tengelyrendszer vákuumpipettájával megfogott alkatrészt. Helyezési pontosság 25 mikron.
A berendezésre felszerelhető az ERSA Dip & Print egység. (Lapunk 2011. májusi számában már beszámoltunk róla.) Ezen kézi úton, kis stencillemez segítségével forraszpasztát vihetünk fel az alkatrészre, vagy automatikusan bemárthatjuk az alkatrészt zselés rework-folyasztószerbe, illetve mártásra alkalmas forraszpasztába.
A forrasztási folyamat vezérléséhez a hőmérsékletadatokat a berendezés egy érintésmentes digitális hőmérőtől, egy Accu TC típusú (más ERSA rework-berendezéseknél is alkalmazott) érintő hőérzékelőtől, vagy két bemenetre csatlakoztatható K típusú hőérzékelőtől kaphatja.
A folyamatok vezérlését a Microsoft Windows-alapú ERSA HRSoft szoftver biztosítja, amelyben tetszés szerinti programok tárolhatók és hívhatók elő a pontos megismételhetőség érdekében, valamint biztosítja a folyamatok dokumentálását és visszakereshetőségét a minőségirányítási rendszerek követelményei szerint.
A HR 600 kiegészíti, kibővíti az ERSA rework-állomás-kínálatát. A korábbi rework-berendezések továbbra is forgalomban maradnak.

A Microsolder Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény