FőoldalGyártósorOKI MFR forrasztóállomások
2012. február 13., hétfő ::

OKI MFR forrasztóállomások

avagy Occam borotvája a forrasztástechnikában

Occam borotvája filozófiai elv, amely szerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt kell választani, amelyik az egyszerűbb (...) Ez az elv, amelyet latinul "lex parsi­moniae"-nek ("takarékosság elve" vagy "tömörség elve") neveznek, a következőképpen hangzik:"Pluralitas non est ponenda sine necessitate" - magyarul: "A sokaság szükségtelenül nem tételezendő" (Forrás: wikipédia)

Műszaki területen edzett olvasóink bizonyára egyetértenek, hogy ez az elv a műszaki megoldások területén is érvényes. Egy feladat lehetséges megoldásai közül általában a legegyszerűbb a leghatékonyabb. Ha a kéziforrasztás területére összpontosítunk, a feladat, hogy a pákát folyamatosan olyan hőmérsékleten tartsuk, amely megfelel a forrasztott kötés kialakításának, de nem károsítja a forrasztott alkatrészt és az a körüli területet. Első látásra ez nem tűnik bonyolult feladatnak: egy hőérzékelő elemet helyezünk el a hegy közelében, amely egy visszacsatoló jelet küld a szabályozóautomatika részére. A gondok ott kezdődnek, ahol megnyilvánulnak a visszacsatoló hurok gyenge pontjai, a lassú reakcióidő és a nagy hiszterézis, amelyek miatt terhelés alatt a pákahegy hőmérséklete akár több tíz fokot is csökkenhet, és jelentős energiatöbbletet és időt igényel, hogy ismét elérje a kívánt szintet.
A gyártók többsége a szabályozóautomatika szintjén kívánja orvosolni ezt a megoldást, egyre bonyolultabb logikai áramkörökkel bővítve a rendszert, amelyek némelyike tagadhatatlanul látványos eredményeket biztosított. Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a bonyolultság egyik velejárója a megbízhatóság csökkenése. És itt lép a képbe Occam borotvája: miért a bonyolultság irányába induljunk, ahol egyszerűsíteni is lehet?

Kétpákás forrasztóállomás
SmartHeat - előtérbe kerül a fizika
Létezik egy fűtésszabályozó rendszer, amely a fenti gondokat NEM egyre bonyolultabb elektronikai megoldásokkal oldja meg, hanem egy egyszerű fizikai elvet hív segítségül: ez a régóta a piacon lévő Metcal forrasztástechnikai berendezésekből ismert SmartHeat fűtés. A megoldás részletes ismertetése meghaladná cikkünk kereteit, dióhéjban legyen elég annyi, hogy ebben az esetben az elektronika egy 13,5 MHz-en működő nagyfrekvenciás áramgenerátor, amelynek semmilyen hőmérséklet-szabályozó funkciója sincs, mindössze energiaforrásként szolgál, állandó erősségű áramot biztosítva egy gerjesztőtekercsben. Az indukció örvényáramot hoz létre a tekercs belsejében elhelyezett, adott fémötvözetből készült magban, amely - a fizika törvényei révén - ezzel a módszerrel csak egy adott hőmérsékletre melegíthető, amelyet az ötvözet Curie-pontjának nevezünk. Tekinthetjük úgy is, hogy az elektronikus szabályozás szerepét teljes mértékben átveszi egy, az anyagszerkezet szintjén végbemenő fizikai szabályozás.

Kézipákák az MFR forrasztóállomáshoz
MFR - egyszerűség, sokoldalúság, gazdaságosság
Az OK International, a Metcal márka tulajdonosa, ugyanezt a SmartHeat fűtésrendszert alkalmazta az MFR forrasztóállomás-családnál is, de 450 kHz-re csökkentett frekvenciával. Az alacsonyabb frekvencia kisebb előállítási költségeket, ennélfogva olcsóbb beszerzési árat jelent, amelynek révén szélesebb réteg számára válik elérhetővé ez a - korábban a prémiumkategóriába szorult - rendszer. Az MFR második generációja teljesítmény terén is versenyképes lett: a tápegységek egyenként 60 W kimenettel rendelkeznek.
Megfelelve a felhasználók elvárásainak, az MFR másik alaptulajdonsága a sokoldalúság. Már az elnevezése is ezt sugallja: a betűszó az angol Multi Function Rework system, azaz többfunkciós javítórendszer kezdőbetűiből áll.
Jelenleg a család háromféle tápegységgel, valamint négy különböző pákával áll a felhasználók rendelkezésére. A Metcalhoz nagyon hasonló, elsősorban a finomjavításokhoz ajánlott általános páka mellett kiemelkedik a kínálatból a főként tömegmunkákhoz javallott gazdaságos páka, amely a gerjesztőtekercset is tartalmazza, így azt nem kell minden hegycserével együtt kidobni. A páka kínálatot az egyes felületszerelt alkatrészek forrasztásához nélkülözhetetlen csipeszpáka, valamint a furatszerelt kiforrasztását megkönnyítő ónszívó páka egészíti ki. (A tápegységekről megjegyzendő, hogy a kétkimenetes MFR-2200 két, egyenértékű és egyidejűleg használható tápegységet tartalmaz, lehetőséget biztosítva két páka egyidejű használatára.)

Elszívás Venturi-hatással - még egy egyszerűsítés a fizika segítségével
Az ónszívó pákák egyik gyenge pontja a szükséges vákuumot biztosító légszivattyú - egy mechanikus szerkezet, amely a használat során kopik, karbantartást igényel, és gyakran nem biztosítja a hatékony működéshez szükséges mértékű szívóhatást. Az OK International fejlesztői itt is az egyszerűség irányába léptek: figyelembe véve, hogy a legtöbb ipari munkahelyen a sűrített levegő alapszolgáltatás, a szívóhatást egy mozgó alkatrészt nem tartalmazó Venturi-cső biztosítja, amely egy speciális pákatartóba került beépítésre, így a szívópáka bármelyik egyvagy kétkimenetes tápegységről üzemeltethető. A sűrített levegővel nem rendelkező felhasználók részére a család harmadik tápegysége tartalmaz egy beépített hagyományos légszivattyút.

Az ismertetett rendszerről, valamint az OK International többi termékéről részletes felvilágosítást és gyakorlati bemutatót az E-Tronics Kft.-től kérhet.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény