FőoldalGyártósorKicsi, de gyors és hatékony: Skorpió
2013. április 18., csütörtök ::

Kicsi, de gyors és hatékony: Skorpió


Már több mint tíz éve, hogy az igényes kézi forrasztórendszerek egyik vezető gyártója, az OK International piacra dobta Metcal APR-5000 BGA javítórendszerét. Bár ez a család is átesett egy-két ráncfelvarráson, most a cég elérkezettnek látta az időt, hogy egy teljesen új fejlesztésű eszközzel jelentkezzen, a szintén Metcal márkát viselő, Scorpion fantázianév alatt forgalmazott APR–1100/1200 családdal

A miniatűr alkatrészek forrasztása egyre nagyobb kihívást jelent
Az új fejlesztést egyrészt az alkatrészek fejlődése, másrészt pedig a megváltozott műszaki és gazdasági elvárások indokolták. Az új eszköz kiválóan alkalmas a javítás-újramunkálás szempontjából legtöbb gondot okozó, miniatűr alkatrészek kezelésére. Kisméretű, de robusztus felépítése ipari környezetben is megállja helyét és — nem utolsó szempontként — az elődeinél és versenytársainál kedvezőbb áron kapható.
Az APR–1200 Scorpion teljes kiépítésben, a precíziós modullal

Kis alapterületének köszönhetően a készülék könnyen elhelyezhető a munkaasztalon, megfelelő teret hagyva a dolgozó részére, hogy kényelmesen elhelyezhesse a gép mellett a szükséges kellékeket és elvégezhesse az előkészítő és kiegészítő műveleteket.

Egy ilyen kategóriájú berendezés esetén a piac már megköveteli, hogy a felhasználó csak azon funkciókért fizessen, amelyekre valóban szüksége van, valamint, ha ezek az igények változnak, legyen lehetőség az utólagos bővítésre. Ezért a legfontosabb új jellemző a modularitás: a behelyezőrendszer pontossága a vevő igényeihez és lehetőségeihez illeszthető. Míg alapkiépítésben a szabadalmaztatott SmartPlace optikai behelyezés pontossága 0,1 mm, a kiegészítő precíziós modullal ez 0,035 mm lesz, amellyel már a legigényesebb miniatűr alkatrészek beültetése is megoldható. Az optikai elhelyezést biztosító nagy felbontású kamera részére LED-ek biztosítják a szórt fényű, egyenletes, árnyékmentes megvilágítást.

A gazdásági és műszaki szempontok egyaránt indokolták, hogy az OK International szakított a korábbi rendszerek Windows-alapú szoftverével, és a Scorpiont már egy Linux alatt futó vezérlőprogram kezeli. Az új program által kínált kezelőfelület nagyon hasonlít a korábbi változatra, de itt a funkciókat a menük helyett a nyelvfüggetlen használatot elősegítő ikonok segítségével lehet elérni. A hőprofilok korábban is megszokott, valós idejű, „menet közben" történő kezelése mellett a szoftver egy jelentős új szolgáltatása a profil automatikus létrehozása: néhány alapvető paraméter megadásával, a forrasztási területen elhelyezett hőérzékelők jelei segítségével, akár egyetlen próbálkozással is elkészíthető az adott alkatrész sikeres ki- és beforrasztásához szükséges hőprofil. Ezáltal jelentősen csökkenthető egy új termék bevezetése esetén szükséges idő- és anyagi ráfordítás.

A készülék kezelőfelületén megtekinthető és módosítható a forrasztásnál használt hőprofil

Mindezeket összegezve, megállapíthatjuk, hogy a Scorpion megfelel a jelen és a közeljövő kihívásainak, és egy olyan eszközt ad javításban, újramunkálásban és akár a prototípusvagy kis szériás gyártásban érdekeltek kezébe, amely segítségével egyszerűen, gyorsan és biztonságosan, valamint alacsony költségek mellett oldhatják meg a legigényesebb alkatrészek forrasztását.

A készülékről a magyarországi forgalmazótól kérhet részletes tájékoztatást.

Az E-Tronics Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény