FőoldalGyártósorRejtett forrasztási pontú alkatrészek nagy megbízhatóságú újramunkálása
2011. június 17., péntek ::

Rejtett forrasztási pontú alkatrészek nagy megbízhatóságú újramunkálása

Bemutatkozik az ERSA Dip & Print egység A területi mátrixba rendezett, golyókon át kapcsolódó, illetve láb nélküli alkatrészek cseréje neuralgikus pont a szerelt áramköri lapok újramunkálása (rework-je) során. Kiforrasztásuk még nem okoz nagy gondot, de visszaforrasztásuk a legtöbb esetben nem felel meg a paraméterezhetőség és a megismételhetőség minőségbiztosítási követelményeinek

Egyre több olyan áramköri szerelvénnyel találkozunk, amelyekben BGA (Ball Grid Array) típusú (µ-BGA, FBGA, CSP, FC, POP stb.), vagy láb nélküli, BTC (Bottom Termination Component) típusú (QFN, LPCC stb.) alkatrész található, és számuk a jövőben minden bizonnyal csak növekedni fog. Szerelésük, forrasztásuk folyamatához útmutatást kaphatunk az IPC-7095, illetve az IPC-7093 kiadványokból.
Valamilyen, velük kapcsolatos meg nem felelőség esetén újramunkálásuk (ki- és beforrasztásuk) válhat szükségessé. Az újramunkálás - rework - egyik alapelve, hogy az újramunkált terméknek mindenben meg kell felelnie az összes vonatkozó specifikációnak - minősége, megbízhatósága, alkalmazhatósága nem térhet el az újramunkálás nélkül megfelelt szerelvényekétől. Hogyan biztosítsunk a rework során kézi munkával ugyanolyan egyenletességet, megismételhetőséget, minőséget, mint amit automata gyártóberendezéseink produkálnak?

1. ábra. ERSA Dip Print egység stencillemez nélkül 1. ábra. ERSA Dip Print egység stencillemez nélkül
A korszerű rework forrasztóberendezések, mint az ERSA IR550 és IR650, a forrasztási folyamatot jól kézben tudják tartani. A feladatnak megfelelő hőmérsékleti profil könnyen beállítható, a berendezés megbízhatóan követi és reprodukálja esetről esetre. Mi a helyzet a forraszanyag vagy a folyasztószer felvitelével? Ez bizony eléggé operátorfüggő... volt, eddig. Az ERSA Dip & Print egység (1. ábra) ezen kíván segíteni.
Az egyszerűség kedvéért beszéljünk BGA és BTC típusú alkatrészekről! A normál olvadáspontú, a forraszpasztával lényegében megegyező, forraszból készült golyókkal ellátott alkatrészek rework-forrasztásához többnyire elegendő folyasztószer felvitele. Ugyanakkor egyes megrendelői előírások ezekhez is előírják forraszpaszta használatát. Magas olvadáspontú (pl. Sn10Pb90) golyókkal vagy oszlopokkal szerelt (CBGA, CCGA) alkatrészek és a BTC típusúak megkívánják forraszpaszta alkalmazását.
2. ábra. Folyasztószerzselé adagolása és a felesleg lehúzása, vagyis meghatározott vastagságú folyasztószerréteg kialakítása a mártólapon 2. ábra. Folyasztószerzselé adagolása és a felesleg lehúzása, vagyis meghatározott vastagságú folyasztószerréteg kialakítása a mártólapon
A Dip & Print egység Dip, azaz mártó- funkciója cserélhető, meghatározott mélységű kis "medencét" tartalmazó lappal működik. A mélység lehet pl. 200 vagy 300 µm. A medencébe folyasztószerzselét, illetve speciális, mártáshoz alkalmas, lágy forraszpasztát helyezünk, és lehúzólappal eltávolítjuk a felesleget (2. ábra). Így a kívánt vastagságú réteg alakul ki. A golyós vagy oszlopos kivezetésű alkatrészt ebbe a rétegbe mártjuk bele.
3. ábra. Folyasztószer BGA golyón mártás után 3. ábra. Folyasztószer BGA golyón mártás után
4. ábra. BGA225 és QFP100 alkatrész kivezetései forraszpasztába mártás után 4. ábra. BGA225 és QFP100 alkatrész kivezetései forraszpasztába mártás után
Kiemelve az alkatrészt, minden kivezetésen azonos mennyiségű, egyenletes folyasztószer-, illetve forraszpasztaréteg lesz (3. és 4. ábra). Az alkatrészt ezután az áramköri lap forrasztási felületeire helyezzük, majd következhet a megömlesztési (reflow) folyamat. A módszer más lábkivezetéssel ellátott alkatrészek, például sirályszárnyú lábakkal bíró QFP-k forrasztásához is használható.
A Dip & Print egység print, azaz nyomtatás funkciójához alkatrész-specifikus, kicsiny stencillemezek tartoznak. Az alkarész körvonala illeszkedik a stencillemezen kiképzett fészekbe, keretbe. A stencilnyílások ezen belül helyezkednek el. A BTC vagy BGA típusú alkatrészt rögzítjük a stencillemezt is magában foglaló kerethez, majd az egészet 180°-ban megfordítjuk. Egy kis kézi lehúzókés segítségével normál, stencilnyomtatáshoz való forraszpasztát nyomtatunk az alkatrész kivezetéseire.
5. a) ábra. Alkatrész és a fészek a stencilnyílásokkal 5. a) ábra. Alkatrész és a fészek a stencilnyílásokkal
5. b) ábra. Alkatrész a fészekbe illesztve és rögzítve 5. b) ábra. Alkatrész a fészekbe illesztve és rögzítve

5. c) ábra. A forraszpaszta nyomtatása a stencilkeret megfordítása után 5. c) ábra. A forraszpaszta nyomtatása a stencilkeret megfordítása után
5. d) ábra. Az alkatrész a rányomtatott forraszpasztával a rework berendezés beültetőfején 5. d) ábra. Az alkatrész a rányomtatott forraszpasztával a rework berendezés beültetőfején
Visszafordítva a keretet, a rögzítést oldva kiemeljük a felpasztázott alkatrészt, és az áramköri lap forrasztási felületeire helyezzük (5. a-d. ábra).

6. ábra. Röntgenfelvétel a felpasztázott és a panelre helyezett MLF 32 alkatrészről 6. ábra. Röntgenfelvétel a felpasztázott és a panelre helyezett MLF 32 alkatrészről
Ezután jöhet a megömlesztési folyamat. BTC típusú alkatrészekhez forraszpaszta felvitele elengedhetetlen. A stencilezés az egyetlen módszer, amellyel pontos, a kivezetések alapterületéhez igazodó pasztamennyiség vihető fel (6. ábra).
Az ERSA Dip & Print egység egyszerű módon rögzíthető az ERSA IR/PL550 és 650 típusú rework-állomásokhoz.
A mikrostencil alkalmazása nem újdonság, ám korábban az alkatrész helyére, az áramköri lapra próbálták a pasztát nyomtatni, mint az eredeti nyomtatási folyamatban. Csakhogy rework alkalmával a más alkatrészekkel körülvett, kicsiny területen nem könnyű a stencillemez felfektetése és a korrekt, egyenletes pasztalehúzás sem. Az ERSA a Dip & Print egységnél ezért választotta a panel helyett az alkatrész alsó felületének kényelmes, biztonságos pasztázását.
Fontos a kiforrasztás után a nyomtatott huzalozású áramköri lapon lévő forrasztási felületek helyes előkészítése, a visszamaradt forrasz eltávolítása és egyenletes, sík felszín kialakítása. Ennek módszereit részletesen tárgyalja az IPC-7711/7721 szabvány.

A Microsolder honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény