FőoldalArchívumEgyre nagyobb üzlet az elektronikai hulladékok bontása
2009. október 27., kedd ::

Egyre nagyobb üzlet az elektronikai hulladékok bontása

Virágzó üzletággá vált hazánkban az elektronikai hulladékok újrahasznosítását előkészítő bontási tevékenység.Az elektronikai hulladékok hasznosítását célzó területeken az utóbbi öt évben 1,6 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium adatai szerint 2008 végéig a hulladékbegyűjtés volumene elérte, sőt 10 százalékkal meghaladta a lakosonkénti 4 kg-ot, amelyet uniós előírások szerint hazánknak tavaly először kellett teljesítenie. A teljes mennyiség 84 százalékát az új termékek előállításakor másodlagos nyersanyagként a gyártók hasznosítják újra.
A visszavett elektromos készülékek túlnyomó részét másodlagos nyersanyagként használják fel az új termékek gyártásában. Abban, hogy a visszavett mennyiség évente átlagosan 40 százalékkal (7 ... 8 ezer tonnával) nő, meghatározó jelentőségűek a koordináló szervezetek, amelyek tavaly mintegy 15 milliárd forintot fordítottak hulladékkezelési célokra. Emellett a sikerek a szervezetek közötti folyamatos egyeztetéseknek és a begyűjtőhálózat szervezettségének is köszönhetők. Az e-hulladék idei volumenét hátrányosan érinti, hogy erőteljesen visszaesett a háztartási berendezések iránti kereslet - a fogyasztók ugyanis főként új készülékek vásárlásakor adják le a régi eszközeiket. Bár az előírt begyűjtendő mennyiség a tavalyihoz képest az idén nem változik, a koordináló szervezeteknek sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, hogy a csökkenést elkerüljék.
2008-ban 24,7 milliárd forint folyt be termékdíj címen, a pénz a központi költségvetésbe került.
Forrás: KvVM

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény